Energieffektiv restaurang & butik

Det går ofta att sänka energikostnaden med 10–20 procent utan några större investeringar för din butik, restaurang, café eller storkök.

Genom att utnyttja värme och kyla på rätt sätt, ställa in dina apparater rätt och se över de lösningar du har, för att eventuellt byta till energieffektivare varianter, kan du sänka energikostnaderna rejält. I vår checklista kan du se vilka åtgärder du kan göra för att sänka kostnaderna.

Checklista – energieffektivisera restaurang, storkök, butik eller café

 • Byt ut gamla maskiner
  En diskmaskinmaskin som är yngre än tio år använder och värmer upp till 200 liter mindre vatten än en maskin som är äldre än 10 år. En modern ugn är mer energieffektiv än en gammal.
 • Styr belysning, ventilation och värme
  Genom att använda olika typer av reglersystem kan ni spara energi när utrustningen inte måste vara i gång. Om du redan har styrning, kontrollera med jämna mellanrum att den fungerar som du önskar.
 • Stäng av det som går när ingen är där  
  Se vad som går att stänga av helt av apparater, ugnar ventilation, värme och liknande när ni går hem eller när det inte används.
 • Ta till vara på den energi du investerat 
  Har du använt el för att värma eller kyla något, se till att dra nytta av den. Använd ugnens eftervärme. Installera skjutdörrar på kylar och frysar ute i butiken eller caféet.
 • Täta lister
  Se till att alla lister på luckor och dörrar är täta. Byt om det behövs.
 • Täck kyl och frys
  Täck de kyl- och frysdiskar som är av glas under natten. Det sänker energiförbrukningen med upp till 60 procent.
 • Ha rätt antal kyldiskar rätt placerade 
  Undvik att ställa kyldiskarna framför värmeelement eller i direkt solljus. Använd bara så många och så stora kyldiskar och kylskåp som du behöver. Och se till att luft kan cirkulera bakom kylutrustningen.
 • Rengör och frosta av
  Rengör kylutrustningen regelbundet, både på utsidan och insidan. Ta bort damm och smuts från kylflänsar och fläktar. Frosta av kyl och frys regelbundet. Mycket is hindrar kylan att sprida sig och gör att kompressorn får arbeta hårdare. Kondensfilter, som reducerar frost- och ispåbyggnad, kan minska energiförbrukningen med upp till 30 procent.
 • Ställ in rätt temperatur 
  Frys: -18°C. Fiskdisk +2°C. Grönsakskyl och drickakyl: +12°C. Övriga kyldiskar: +5°C. Varje grad lägre än nödvändigt ökar energianvändningen med 2–5 procent. Du bör kontrollera temperaturinställningarna en gång i veckan.
 • Driften kostar mer än inköp 
  Under en kyl eller frys livslängd kostar de ofta runt fem gånger mer i el än i inköp. Det är ofta stor skillnad i energiförbrukning beroende på om de har glasdörrar, hur täta och hur bra isolerade de är.

Fler tips till verksamheten

Använd mindre vatten

Se vad du kan göra för att minska förbrukningen och kostnaderna för uppvärmning av vatten.

Läs mer om att spara vatten

Se över belysningen

Genom att se över belysningen kan du öka effektiviteten med upp till fem gånger.

Få effektivare belysning
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja