Lätt att ladda – enkelt att köra elbil

Elbilar är tysta, billiga i drift och bra för miljön. För att möta det ökade intresset för elbilar utvecklar Vattenfall nya smarta produkter och tjänster. Det ska bli ännu enklare att äga och köra elbil.

Ladda din elbil

När det kommer till uppladdning av elbil är tillgängligheten det viktigaste. Vattenfall erbjuder produkter och tjänster som gör att du kan ladda elbilen hemma, på arbetsplatsen och på resande fot.

Vi erbjuder smidiga laddningsmöjligheter för de närmare 10 000 fordon som kör på el i Sverige idag. Samtidigt håller vi på att utveckla nya tjänster och möjligheter för att kunna möta den miljon elfordon som vi räknar med år 2030.

Hur långt kan man köra på en laddning?

Räckvidden beror på storlek på batteriet samt hur mycket bilens luftkonditionering och värmesystem används. Utvecklingen av batterier har gått snabbt de senaste åren och idag kan elbilar med 100% eldrift köras minst 120 km på en laddning, vilket mer än väl täcker behovet av dagliga transporter för de flesta.

Finns det några risker med att ladda en elbil?

Att ladda en elbil kräver höga strömstyrkor över längre tid. Elbilen introducerar ett nytt elförbrukningsmönster och det är därför viktigt att elsystemet är korrekt dimensionerat och i gott skick.

I ett vanligt jordat eluttag rekommenderar vi inte laddning vid högre strömstyrka än 10A. På en laddstation, eller med en egen laddbox, kan högre strömstyrka nyttjas och därmed minskar laddtiden för din elbil.

Genom att installera en laddbox får du en säker och effektiv laddstation som kan ladda din elbil upp till tio gånger snabbare än genom ett vanligt eluttag.

Hur mycket kostar det att köra eldrivet?

Laddkostnaden beror på flera faktorer, bland annat batteriets storlek, skick och förmåga att tillgodogöra sig laddeffekt och går därför inte att uppge exakt på ett generellt plan.

Vad är det för skillnad på Mode 2- och Mode 3-laddning?

Mode 2-laddning använder sig av ett vanligt eluttag. Tack vare den kontrolldosa som är monterad på laddkabeln och som sköter övervakningen av laddprocessen mellan dosan och bilen, så ökar säkerheten.

Mode 3-laddning är branschstandard för elbilar, då Mode 3-laddning idag är säkraste varianten av laddning och det som branschen kommit överens om är standard. Här används uttag gjorda för fordonsladdning vilket gör att laddningsprocessen kan övervakas i hela kedjan, från själva ladduttaget till fordonet. Detta medför en mycket säker lösning som även tillåter högre strömstyrkor än för Mode 2.

Erbjud anställda, kunder och besökare att ladda elbilen vid ditt företag. Du bestämmer priset för laddning och får samtliga intäkter för laddningen.

Läs mer om InCharge

Kontakta kundservice

Ring oss vardagar 9.00-17.00 om du vill ha mer information om våra laddningstjänster.

Telefon: 020-66 90 00
Från utlandet: +46 771 66 90 00

Vanliga frågor och svar

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja