Välj rätt elavtal till verksamheten

Oavsett vilket elavtal du väljer så är all el du köper av oss i Sverige fossilfri.

Elavtal med Fast elpris

Vill du fokusera på annat än elpriser och värderar du stabilitet och förutsägbarhet, kan du välja något av våra elavtal med fast elpris

Elavtal med Rörligt elpris eller Timpris

Väljer du elavtal med rörligt elpris får verksamheten flexibilitet. Samtidigt innebär ett rörligt elpris alltid en risk, då priset kan ändras både snabbt och kraftigt från månad till månad.

Har du möjlighet att styra verksamhetens elförbrukning till tider på dygnet då elpriset är lägre, så kan du sänka elkostnaderna genom att välja elavtal med timpris. Då betalar du för den el din verksamhet använder varje timme, till det pris som gäller just den timmen.

Elpriset påverkas bland annat av den hydrologiska balansen, aktuell temperatur, priser på bränslen och utsläppsrätter samt den ekonomiska konjunkturen. Därför kan ändrade förutsättningar snabbt påverka prisbilden. För aktuell information hänvisar vi till vår sida om nuläget på elmarknaden.

Vill du ha hjälp och rådgivning?

Ring oss på 020-82 10 00, vardagar 8.00-16.30 om du har frågor kring val av elavtal.

Historik på elpriser

Här kan du se hur det rörliga elpriset varierat de senaste åren.

Se prishistorik
Faktorer som påverkar elpriserna
Vattenkraft

Tillgången på vatten varierar i årliga cykler. Under vintrarna används vattnet som fyllts på i magasinen under höstarna. Vårfloden kan variera i tid och omfattning år från år, beroende på nederbörd och temperaturer. Fyllnadsgraden i de svenska vattenmagasinen kan därför variera och påverka de rörliga elpriserna.

Vindkraft

Den totala elproduktionen från vindkraft i Sverige ökar. Vid blåsiga dagar tillför vindkraften el till energisystemet, men vid vindstilla dagar måste motsvarande mängd el tas från andra energikällor. Det gör att vindkraften har stor betydelse för de rörliga priserna. Utbyggnad av vindkraften är också en viktig orsak till att kontrakt längre fram i tiden ligger lägre i pris.

Kärnkraft

Den nordiska kärnkraften levererar en relativt hög andel av den elkraft som används. Varje år genomförs en revision, då kärnkraftsreaktorerna ses över och fylls på med nytt bränsle. Det görs normalt under sommaren och hösten. Beroende på vad som behöver åtgärdas kan perioden bli mer eller mindre lång. Detta kan påverka de rörliga elpriserna.

Solkraft

Solen har potential att täcka hela världens energiförbrukning tusen gånger om. Elproduktionen från solen har exploderat de senaste åren, allt från små privata installationer till storskaliga solcellsparker. Solen är en energikälla som ger energi året runt, även om den ger mest på sommaren.

Import/export

När produktionen av vattenkraft, kärnkraft och vindkraft i Sverige inte räcker till för vår energianvändning, importerar vi i Sverige el. Importen bidrar till att hålla elpriserna på en jämnare nivå. När det är brist på el i Sverige, till exempel vid ett år med lite nederbörd, stiger elpriset. Då bidrar elimporten till att hålla nere prisökningen. När det finns utländsk efterfrågan av el och det svenska elpriset är lägre än det är på kontinenten, exporterar Sverige istället el, vilket driver elpriset uppåt, framför allt i södra Sverige.

Fossila energikällor

Priset på el från kontinenten styrs till stor del av priserna på fossila bränslen, främst kol. Kolpriserna påverkar framför allt priset de längre elavtalen.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja