Checklista för solceller

Vad roligt att du är intresserad av att börja producera din egen, fossilfria solel. Gå gärna igenom vår checklista för att se till att du har allt på plats inför beställning och installation.

Inför beställning av solceller
1. Se till att vara ansluten till elnätet och ha en elcentral

För att vi ska kunna installera solceller behöver byggnaden vara ansluten till elnätet och ha en elcentral. Vi erbjuder inte off grid-lösningar. Om el inte finns framdragen till byggnaden så behöver du se till att kabelskyddsrör med dragsnöre är nedlagt i marken innan installationsdagen.

2. Kontrollera takets skick eller bestäm plats för markinstalation

Ska du ha solpanelerna på taket? Då är det viktigt att taket är i tillräckligt bra skick för att bära en solcellsanläggning. Ta hjälp av en fackman om du är osäker. Om du i stället planerar en markinstallation, behöver du välja en lämplig plats i god tid. 

3. Kontrollera om du behöver bygglov

Vanligtvis krävs inte bygglov för solceller, men det finns vissa undantag - exempelvis för byggnader med kulturhistoriskt värde. Ta kontakt med din kommun för att veta vad som gäller för dig.

4. Se över din försäkring

Kontakta ditt försäkringsbolag innan installationen för att säkerställa att solcellsanläggningen omfattas av din försäkring. 

Inför installation av solceller
5. Platsbesök med installatören

Efter att du signerat avtalet bokar en av våra installatörer in ett platsbesök tillsammans med dig. Då kontrolleras anläggningens placering och förberedelser för montage görs. Ibland kan det dyka upp saker som påverkar design eller produkter i din anläggning. Då får du en uppdaterad offert från oss innan vi går vidare.

6. Föranmälan och besked om installationsdag

När du har beställt solceller från oss gör vi en föranmälan till ditt elnätsbolag. Vi kan planera installationen först när den blivit godkänd.

Har du frågor kring din föranmälan kan du vända dig till ditt elnätsbolag. Om det är Vattenfall Eldistribution som äger elnätet där du bor kontaktar du dem. Mer information hos Vattenfall Eldistribution.

När installationen närmar sig hör vi av oss till dig för att boka tid för leverans och installation. Exakt datum påverkas av materialtillgång, installatörernas schema och väderförhållanden.

7. Bestäm leveransplats

Vid leveransdagen behöver en tung lastbil kunna köra fram till tomtgränsen, och det ska finnas en hård yta att lasta av materialet på.

8. Tänk ut var växelriktare och eventuellt batteri kan placeras

Du och installatören bestämmer tillsammans var växelriktaren ska monteras, men det är bra att fundera på en lämplig plats innan. Växelriktaren monteras på en vägg, helst i närheten av din elcentral. Väggen behöver kunna bära växelriktarens vikt på 15–30 kilogram och måste ha en fri yta som är ca 1,9 meter bred och 1,6 meter hög. Tänk också på att växelriktaren ger ifrån sig ett lågt brummande ljud vid valet av platsen den ska monteras på. 

Om du har beställt ett solcellsbatteri behöver det placeras inomhus i närheten av växelriktaren. Det behöver en yta på 129 x 19 x 131–190 centimeter och får inte utsättas för frost, fukt, höga temperaturer eller direkt solljus.

9. Var på plats vid leverans och installation

Du behöver vara på plats när din solcellsanläggning levereras och under delar av installationen. Arbetet tar några dagar och du och din installatör kommer överens om när du behöver vara tillgänglig. Kom ihåg att boka om i fall du skulle få förhinder.

10. Se över din internetuppkoppling

För att följa din elproduktion via mobil eller dator behöver växelriktaren kopplas upp mot internet. Där växelriktaren placeras behöver det finnas wifi eller nätverkskabel.

För uppkoppling via wifi behöver du ha minst 1 Mbit stabil wifi-hastighet nedströms med routern på 2,4 GHz-bandet. Det finns flera tjänster på internet som enkelt låter dig kontrollera din trådlösa hastighet.

Vill använda nätverkskabel behöver den vara dragen till växelriktarens plats före installationsdagen.

11. Ladda ner din app

Innan installationsdagen kan du ladda ner appen för din växelriktare. Då kan installatören hjälpa dig att komma igång med att följa din elproduktion i mobilen. Vilken växelriktare du får ser du i din offert.

Ladda ner och kom igång med din app

12. Ha extra takpannor till hands

Vi gör alltid vårt bästa för att skona ditt tak och din tomt, men på tak med takpannor kan det ibland hända att en eller flera pannor spricker. För att undvika förseningar i arbetet är det bra om du har några extra takpannor till hands på installationsdagen.

Efter installation av solceller
13. Besiktning av installation

När installationen är klar rekommenderar vi att du bokar en besiktning hos en certifierad besiktningsperson. Besiktningen säkerställer att arbetet är utfört enligt offert och att anläggningen fungerar som den ska. Det är bra att göra detta så snart som möjligt efter installationen.

Mer informaton och kontaktuppgifter till certifierade besiktningspersoner finns på Svensk Solenergis hemsida

14. Kontakta ditt elnätsbolag

Innan du startar din solcellsanläggning måste du kontakta ditt elnätsbolag. I vissa fall behöver elmätaren bytas ut innan du startar din anläggning, annars kan din elproduktion räknas som elförbrukning. Har du frågor om mätarbyte eller när du kan starta din anläggning vänder du dig till ditt elnätsbolag.

Äger Vattenfall Eldistribution elnätet där du bor hittar du mer information och svar på vanliga frågor på deras hemsida.

Mer information hos Vattenfall Eldistribution

15. Betala fakturan för solcellsanläggningen

Efter att solpanelerna är monterade får du din faktura från oss. Den ska betalas även om du ännu inte har börjat producera egen solel. 

16. Starta din anläggning och följ din elproduktion

När mätarbytet är klart kan du starta din anläggning. Du kan följa hur mycket el din anläggning producerar i en app i mobilen eller via en webbportal i din dator. Installatören ger dig inloggningsuppgifter i samband med installationen. Om du har beställt en smartmätare till din anläggning kan du följa både din elförbrukning och försäljning.

17. Sälj din överskottsel

Ditt nuvarande elbolag har skyldighet att ta emot din överskottsel och betala dig en skälig ersättning för produktionen. Vill du få bästa möjliga pris kan du jämföra erbjudande från olika elhandelsföretag och teckna eget avtal för försäljning. Vi på Vattenfall köper gärna din överskottsel. 

Mer information om att sälja solel till Vattenfall finns här.

18. Ansök om skattereduktion

Du kan ansöka om skattereduktion för den solel du säljer tillbaka till elnätet. Det gör du i din inkomstdeklaration. 

Mer information om skattereduktion hittar du på skatteverket.se

Publicerad av Vattenfall Energilösningar
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja