Nuläget på elmarknaden

Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden. 

Nuläget på elmarknaden

21 December – Jojo-vädret märks i elpriset

Mer nederbörd än väntat har förbättrat situationen för vattenkraften. Det är inte mer vatten i magasinen, men det ser bättre ut inför kommande vårflod. Det rörliga priset ligger fortfarande ganska högt, men har i och med vädret sjunkit något de senaste veckorna.
Priserna för de kortare fastprisavtalen har fallit under månaden. Främst med anledning av mildare väder i söder och mer nederbörd som säkrar vattentillgången till våren.

– Men det finns fortfarande anledning att se över sitt elavtal med tanke på att risken för höga priser i vinter kvarstår, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Det rörliga medelpriset på Nord Pool ligger så här långt i december på 36,12 öre/kWh (elpriset 20161219), jämfört med förra året då priset var nästan hälften så lågt, 18,18 öre/kWh i elområde 3. Och det kan snabbt stiga. Det hände till exempel den 6 december, då spotpriset på börsen plötsligt steg med 17 öre på en dag, för att nästa dag sjunka tillbaka nästan lika mycket, säger Jonas Stenbeck..

I och med återstarten av reaktorn Ringhals 2 i slutet av november är alla våra sju svenska reaktorer igång, vilket är bra nu när energibehovet är som störst. Det har även kommit mer nederbörd än förväntat. Den hydrologiska balansen har därmed förbättrats från -20 TWh till -13 TWh bara den senaste månaden. Det motsvarar den årliga elanvändningen för 700 000 hushåll med en elförbrukning på 10 000 kWh/år.

Vår rekommendation

– Vill du slippa stressande, jojoliknande upp- och nedgångar på ditt elpris så rekommenderar jag ett fastprisavtal, säger Jonas Stenbeck. Att se över sitt elavtal är ett sätt att få koll på sina energikostnader nu i vinter. Men det finns också andra sätt. Ditt energibolag eller kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge kostnadsfria energispartips, som kan sänka din energikostnad. 

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar