5 augusti – Stärkt vattenkraft ger lägre elpriser

I samband med midsommar kom sommarvädret med besked. Högre eller betydligt högre temperaturer än normalt gjorde att vårfloden tog fart rejält. Tack vare en snörik vinter i de svensk-norska fjällen blev det en kraftig vårflod med välfyllda vattenmagasin som följd. Juli kom med regnigt och blåsigt väder vilket gav ytterligare tillskott.

Våren 2020 har bjudit på låga elpriser. Priserna på fastprisavtal har sjunkit och framför allt 1-årsavtalet har ett betydligt lägre pris än för ett år sedan. Förklaringen till det är främst att vi sedan mitten av november genomsnittligt har haft betydligt rikligare nederbörd än normalt i vattenkraftsområdena, vilket bidrar till ett bättre tillskott till den svensk-norska vattenkraften. Förutsättningarna för fortsatt lågt rörligt elpris är goda, om än med stora skillnader i pris mellan norra och södra Sverige till följd av överföringsbegränsningar i stamnätet.

Osäkerhet i omvärlden

Vad gäller bränslepriserna har en viss återhämtning skett sedan coronakrisens start, men de är på fortsatt historiskt låga nivåer vilket bidrar till att hålla nere priserna, framförallt på längre fastprisavtal. Coronavirusets utbredning påverkar både den inhemska marknaden och världsekonomin.

Priserna på fossila bränslen har stigit något efter det enorma prisfallet i början av coronakrisen. Företag har tvingats dra ner på sin produktion och därmed elförbrukning, vilket minskar efterfrågan på el. Detta leder till minskad efterfrågan på vår svenska energiproduktion samt att priserna i Tyskland till följd av bränslepriserna också blir lägre.

Vårflod och sommarvädret påverkat

Juli har inte haft lika vackert väder som juni. Det regnigare och blåsigare vädret har istället gynnat elpriserna och vi ser ett lägre pris nu än för en månad sedan. Långsiktigt är det dock svårt att avgöra vart priserna är på väg. Även om förutsättningarna för fortsatt lågt rörligt elpris är goda så kan såväl vädret som omvärldsfaktorer svänga fort och kraftigt. Därför rekommenderar vi alltid kunder med rörligt elprisavtal att aktivt följa elprisets utveckling.

Fortsatt riklig nederbörd i vattenkraftsområdena kan ytterligare öka chansen för låga elpriser. För kunder med rörligt elpris är vi nu inne i en period med minskande uppvärmningsbehov, vilket gör att elpriserna spelar en mindre roll för den totala elkostnaden.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2014.

Vår rekommendation

– Väljer du rörligt elpris har du goda förutsättningar för ett lågt elpris, åtminstone fram till vintern. Men du bör vara beredd att se över ditt elavtal och hålla koll på prisutvecklingen framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i ett till tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under en ny lika lång eller längre period, säger Johanna Forslund, försäljningschef för mindre företag på Vattenfall Försäljning.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 300 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 8–16.30 (fredagar 8.30–16.30)
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 8–16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8–16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar