Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

9 april – Elpriserna påverkas av aprilvädret

Det torra och kalla vädret i början av året övergick i en kallare marsmånad än det normala. Över lag hade vi även en kylig vårvinter i påsk över stora delar av landet. Det kalla vädret innebär också ett elpris över det vi hade samma period föregående år. 

Det är sedan tidigare känt att vädret och elprisförändringarna över tid hänger ihop. Med ett betydligt kallare och torrare väder än normalt i mars följer en ökning av elpriserna på börsen.

– Liksom föregående månad har vädrets påverkan på elpriset varit tydlig, säger Klas Rosenblad, tillförordnad chef för Vattenfall Försäljning Företag.

Högsta elpriset i mars sedan 2011

Det rörliga elpriset låg i slutet av mars på det högsta priset för mars sedan 2011. Det ovanligt kalla och torra priset har lett till elpriser som till och med har legat högre än i januari, vilket är väldigt sällsynt rent historiskt.

Som vanligt den här tiden på året innehåller vattenmagasinen som minst vatten, i väntan på vårfloden. På grund av det torra vädret ligger den hydrologiska balansen, som visar på mängden snö på och vatten i marken, nu lägre än normalt. Om kylan fortsätter kan det leda till en försenad, förkortad och kraftigare vårflod än på länge.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2012.

Vår rekommendation

– Våren bör, om än sent, till slut komma med sjunkande elpriser som följd. Vi ser dock att många av de faktorer som påverkar elpriset i dagsläget är osäkra. För dig som föredrar kontroll över dina elkostnader vill vi därför rekommendera ett avtal med fast pris i tre år med Bytesrätt*. Du får då ta del av förhållandevis låga elpriser i tre år med hög grad av trygghet, tack vare möjlighet att byta prisnivå under avtalsperioden. Du kan då fokusera mer på din verksamhet, säger Klas Rosenblad, tillförordnad chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar