Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

29 september – Elpriser på relativt hög nivå

Det är mycket som påverkar elpriset. Stark efterfrågan på kol ute i världen är en parameter, vädret en annan. Just nu är det rörliga elpriset i september 25 procent högre än under september förra året och blir det en ovanligt torr oktober kan priset stiga ännu mer.

Det rörliga priset fortsätter att ligga på relativt höga nivåer med anledning av begränsningar i överföringen av el från Norge och pågående kärnkraftsrevisioner. I mitten av oktober beräknas kärnkraften vara tillbaka i fullt bruk och vi har en normal vattennivå i magasinen. Men blir det ovanligt lite nederbörd kommer det att påverka elpriset uppåt.

– Oktober kan få stor påverkan på elpriserna. Normalt är det den månad med mest nederbörd men blir det en torr oktober kan det leda till högre elpriser i vinter, säger Jan Ridfeldt, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

Så här långt i september ligger medelpriset på elbörsen Nord Pool för elområde 3, på 35 öre/kWh, vilket är cirka 25 procent högre än samma tid förra året då medelpriset var 28 öre/kWh.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2012.

Vår rekommendation

Ute i världen ser vi stigande priser på kol, framförallt i Kina, vilket drar upp priserna för de längre elavtalen även i Sverige. Det finns olika tänkbara scenarion som kan styra priset både upp och ner och marknaden har varit ganska volatil. Just nu tyder mycket på att priserna är på väg uppåt.

– Med tecken som tyder på ökande priser framöver vill vi rekommendera ett avtal med fast pris i tre år med bytesrätt*. Detta gör att du får kontroll över dina elkostnader och kan fokusera mer på din verksamhet, säger Jan Ridfeldt, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8-16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Vattenfall i Almedalen

Är du nyfiken på elpriser, om kundbehov och digitalisering? Se videor från Almedalsveckan 2017, där du bland annat kan se Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning, Charlotte Brogren, generaldirektör, Vinnova och Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister (MP) diskutera digitala möjligheter. Hela programmet hittar du på Vattenfall Almedalen 2017.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar