Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

30 juli – Prognos: Fortsatt låga elpriser i sommar

En sval vår har försenat vårfloden, men tack vare högre temperaturer är tillrinningen till vattenmagasinen igång. Det rörliga elpriset har sjunkit något jämfört med de senaste månaderna. Det som främst påverkar elpriset nu är variationer i vinden och sena kärnkraftsrevisioner.

Fastprisavtalen ligger kvar på ungefär samma nivåer medan det rörliga elpriset har sjunkit något. Under juni har tillrinningen till vattenmagasinen tagit fart och de har börjat fyllas på rejält inför kommande höst och vinter. Kärnkraftsrevisionerna ligger senare än vanligt. De flesta revisioner påbörjas inte förrän i september, vilket innebär en stabil elproduktion från kärnkraften i sommar. Det som kan påverka det rörliga elpriset på kort sikt är hur mycket det blåser.

Utökad överföringskapacitet av el från Danmark till Tyskland kan komma att påverka elpriset uppåt efter sommaren. Den svenska kronan har försvagats något mot Euron och även det kan påverka elpriset uppåt.

Vår rekommendation

– Allt pekar på en relativt stabil elmarknad ett tag framöver, därför blir vår rekommendation till dig ett avtal med rörligt elpris. Vill du inte riskera eventuella prissvängningar som kan uppstå, så är ett fastprisavtal att rekommendera. Kom då ihåg att lägga till en bytesrätt*, den ger dig möjligheten att teckna om avtalet ifall priset sjunker, säger Jan Ridfeldt, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8-16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Vattenfall i Almedalen

Vill du prata mer om elpriset, om kundbehov och digitalisering? Måndagen den 3 juli är du välkommen till Energihuset på Mellangatan 9, i Visby. Klockan 13.00 -14.30 kommer bland annat Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning, Charlotte Brogren, generaldirektör, Vinnova och Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister (MP) diskutera digitala möjligheter. Hela programmet hittar du på Vattenfall Almedalen 2017

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar