29 maj – Nederbörd i maj sänkte elpriserna

Efter en relativt kall, torr och dyr vinter har vi sett en nedåtgående trend på våra avtal. Under andra hälften av maj har vi fått ordentligt med nederbörd och vattenmagasinen har en normal fyllnadsgrad. Detta har fått marknadspriserna att falla.

2019 inleddes med relativt höga elpriser på samtliga avtalsformer. Det genomsnittliga spotpriset i elområde 3 (södra Mellansverige) låg i januari på 57,58 öre/kWh, vilket var mer än 20 öre högre än samma månad 2018. Priserna har nu fallit sedan årsskiftet. Priserna på fastprisavtal har gått ned något, framförallt det korta 6-månadersavtalet samt att Rörligt pris har stabiliserat sig runt 40 öre/kWh.

I vår omvärld har vi under vintern sett stigande priser på både olja och utsläppsrätter. Denna trend uppåt har i dagsläget stannat av. Tillsammans med fallande priser på kol har det bidragit till fallande priser. Omvärlden är dock osäker och handelskriget mellan USA och Kina, Brexits konsekvenser samt eventuella förändringar efter EU-valet är stora och osäkra påverkansfaktorer framöver.

Långsiktigt är det därför svårare att avgöra var priserna är på väg. Fortsatt riklig nederbörd i vattenkraftsområdena är avgörande för fortsatt stabila eller till och med fallande priser. För kunder med rörligt elpris är vi i en period när uppvärmningsbehovet är lågt och därför spelar priserna mindre roll för den totala elkostnaden. Dessutom är risken för pristoppar normalt lägre under sommarhalvåret.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2014.

Vår rekommendation

– Väljer du rörligt elpris bör du vara beredd att aktivt se över ditt elavtal och hålla koll på prisutvecklingen framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris i tre år som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under tre nya år, säger Johanna Forslund, tf chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar