Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

31 augusti – Stabila nivåer på elpriser i längre avtal

Det rörliga priset i Sverige ligger även i augusti kvar på de högre nivåerna som vi har sett under sommaren. Nord Pools snittpris i elområde 3 för augusti landade på 33,63 öre/kWh, vilket är ungefär 3 öre högre än i augusti för ett år sedan. Det som främst påverkar det rörliga priset just nu är begränsningar i överföringen från Norge och pågående underhållsperiod i kärnkraften.

Det varma vädret i Europa och Kina under sommaren har dragit upp behovet av luftkonditionering och det har fått kolpriserna att stiga med cirka 15 % sedan början av sommaren.

Den årliga underhållsperioden för kärnkraften med avstängningar och nedtrappad kapacitet inför revisioner fortsätter under hösten och är som tidigare meddelats mer omfattande än förväntat.

Men i och med att den hydrologiska balansen (situationen i vattenkraften) har förbättrats under sommaren och den svenska kronan har förstärkts, så ligger elpriserna för de längre avtalen kvar på stabila nivåer.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2012.

Vädrets inverkan på elpriset

– Vädret påverkar elpriserna året runt men mest under hösten och vintern, de drivs till ungefär 70 procent av vädret. För Skandinavien är det främst högtrycksväder som ger stigande priser, det vill säga svag vind och lite nederbörd. Det ger vintertid oftast dimmigt eller kallt väder och vi får väldigt lite nederbördsleverans till tillrinningsområdena. Sekundärt kan vi också påverkas av vädret i andra delar av världen, till exempel orkanen i USA nyligen, som driver upp oljepriserna, säger Johan Sohlberg, meteorolog på Vattenfall.

Under den kommande månaden finns det dock fortsatt risk för högre rörligt elpris med anledning av mindre nederbörd i sikte och höga spotpriser. Under några timmar den 23 augusti kunde vi avläsa ett spotpris på över 1 kr/kWh i samtliga svenska elområden.

Vår rekommendation

– Med stabila nivåer för de längre avtalen vill vi rekommendera ett avtal med fast pris i tre år med bytesrätt*. Detta gör att du får kontroll över dina elkostnader och kan fokusera mer på din verksamhet, säger Jan Ridfeldt, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8-16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Vattenfall i Almedalen

Är du nyfiken på elpriser, om kundbehov och digitalisering? Se videor från Almedalsveckan 2017, där du bland annat kan se Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning, Charlotte Brogren, generaldirektör, Vinnova och Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister (MP) diskutera digitala möjligheter. Hela programmet hittar du på Vattenfall Almedalen 2017.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar