Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

6 december – Högre elpriser vid torr och kall vinter

Nu närmar sig vintern på allvar. Det ovanligt varma vädret i början av november har bytts mot mer normala temperaturer. Fortsatt mindre nederbörd än normalt framöver kan tillsammans med den annalkande kylan leda till stigande elpriser.

Efter en period tidigare i höst med aningen mer nederbörd än vanligt har vi nu haft en ovanligt torr novembermånad. Detta har bromsat upp påfyllningen av vattenmagasinen. Med underskott för vattenkraften och vintern i antågande finns en risk att elpriserna stiger. Det kalla vädret ökar efterfrågan på el, vilket också driver upp prisnivåerna.

Vi har alltså fortfarande ett underskott i vattenmagasinen, där vi har en begränsad tid på oss för påfyllning. När nederbörden övergår till snö behöver vi vänta till vårfloden för att vattenmagasinen ska börja fyllas igen. Om det torra och mer normalt kalla vädret fortsätter kan priserna snabbt stiga igen. Att kärnkraften nu går på full effekt är en faktor som kan hålla emot prisökningarna.

Viss stabilisering på elmarknaden

Efter en lång tids uppgång har bränslepriserna i Europa stabiliserats eller till och med sjunkit något. Priset på utsläppsrätter har däremot ökat. Bränslepriserna och priset på utsläppsrätter påverkar elpriset på den europeiska elmarknaden. Vi har alltså både inhemska och internationella faktorer som gör att de fortfarande höga elpriserna kan stiga igen.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2013.

Vår rekommendation

– Väljer du rörligt elpris bör du vara beredd att aktivt se över ditt elavtal och vara extra vaksam framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris i tre år som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under tre nya år, säger Klas Rosenblad, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar