Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

27 april – Stabilt elpris och långsiktig planering

April månad har levt upp till sitt rykte och levererat omväxlande väder: ömsom sol, regn, blåst och snö. Elpriset har trots det varit stabilt och de längre avtalen är i princip oförändrade sedan förra månaden medan de rörliga priserna sjunkit något.

Även om de rörliga priserna sjunkit är de fortfarande något högre än samma tid förra året. Så här långt i april ligger medelpriset på elbörsen Nord Pool för elområde 3 på 27,20 öre/kWh (den 21 april), vilket är cirka 7 öre högre än i april förra året. Att de längre avtalen håller samma stabila nivå innebär en trygghet för dem som vill ha kontroll på sin månadskostnad och du kan binda till en bra prisnivå.

Kärnkraften, som levererat på höga nivåer under hela vintern och våren, går nu in i den årliga underhållsperioden då man ser över reaktorerna och byter bränsle. Då är vindkraft den energi som går för fullt istället men ekvationen mindre kärnkraft och mindre blåst en dag kan medföra viss påverkan på det rörliga elpriset. Den hydrologiska balansen ligger på normala nivåer men nästa månad kommer snösmältningen och vårfloden igång vilket kan påverka elpriset.

Vår rekommendation

– Med nuvarande prisnivåer för elavtal rekommenderar vi avtal med fast pris i tre år med bytesrätt* till företag som vill fokusera på sin verksamhet utan att aktivt behöva följa elmarknadens svängningar. Avtal med rörligt pris är som alltid ett alternativ för företag som aktivt vill följa elmarknaden, säger Jan Ridfeldt, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8-16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa elavtalslösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar