Lägre men oberäkneliga elpriser

Den blöta sommaren med mycket vindkraft, framförallt i juli, har gett välfyllda vattenmagasin och låga elpriser. Det innebär att förutsättningarna inför vintern ser bra ut, men elpriserna är extremt väderberoende och kan svänga snabbt. Augusti såg ut att bli rekordlågt, men den minskade andelen kärnkraft mot slutet av månaden påverkade elpriset uppåt.

Det finns fortfarande goda skäl att se över sitt elavtal, fortsätta spara el där man kan och se om det finns investeringar man kan göra för att få ner elkonsumtionen. Genom att energieffektivisera din verksamhet kan energikostnaderna minskas med så mycket som 20 procent.

Mer energi lagrat i vattenmagasinen

Mycket regn har gett välfyllda vattenmagasin och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, har kraftigt förbättrats.

Det blir allt tydligare att elpriserna är extremt väderberoende och därmed oberäkneliga. När det händer något oförutsett så påverkas elpriset omedelbart. De nu välfyllda vattenmagasinen innebär att vi står välrustade inför vintern, men blir det åter väldigt torrt och kallt kan det svänga snabbt.

Kärnkraftsunderhåll och lägre bränslepriser

Kärnkraften har levererat mellan 50 och 70 procent i sommar. Söndagen den 3 september inleds vid Forsmark 2 den sista av de årliga revisionerna i Sverige och Finland, dvs. de planerade avställningarna för bränslebyte, service och underhåll. Detta arbete kommer att fortsätta till och med den 14 oktober.

För precis ett år sedan var bränslepriserna på olja, kol och gas extremt höga. Nu är de europeiska gaslagren fyllda och om inga oväntade påfyllnadsstopp uppstår kan vinterns elpriser även i Europa bli betydligt lägre än förra året, vilket har en bidragande effekt på terminspriserna i Norden.

Vår kommentar

– Förhoppningen är att marknaden kommer att ligga kvar på dessa lägre nivåer och att elpriserna vi såg i fjol mer var ett undantag. Men höst och vinter närmar sig och idag vet alla att elpriset kan skifta snabbt. Min rekommendation är att vara aktiv. Vill du i förväg ha koll på vilket elpris du kommer att betala i vinter så är fastprisavtal det tryggaste alternativet, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef för mindre företag i Norden på Vattenfall Försäljning.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2016. Vill du se prisläget på den nordiska elbörsen just nu så hittar du den informationen på sidan om timpris på elbörsen.

Använder ditt företag mer än 300 000 kWh/år? Kontakta oss via kontaktformulär på sidorna för medelstor (300 – 2000 MWh/år) eller stor förbrukning (över 2 GWh/år), eller ring oss vardagar kl 8–16.00 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 8–16.30 (fredagar 8.30–16.30)
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 300 000 kWh/år, ring våra säljare vardagar 8–16.30
Telefon: 020-54 00 00
Kontaktformulär och mer information

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8–16.30
Telefon: 020-54 00 00
Kontaktformulär och mer information

Vanliga frågor och svar