Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

30 maj – Ökad vårflod och värme sänker elpriserna

Sommaren är här och med den kommer värmen efter en förhållandevis kall vårvinter. Med den ovanligt varma majmånad vi har bakom oss kan vi konstatera en mycket kraftig vårflod. Den är på både gott och ont vad gäller låga elpriser.

Senvintern och en bra bit in på april blev kallare än normalt. Kombinerat med låg nederbörd i norra fjällen fick vi de högsta spotpriserna sedan 2011. Under maj har det nederbördsfattiga vädret fortsatt, samtidigt som värmen har slagit till med kraft. Det har lett till kraftiga vårfloder i Mellansverige samt norra Norrlands kust och inland med stundtals mycket lägre spotpriser. 

Nackdelar med kraftig vårflod

Kraftiga vårfloder kan ge bekymmer såsom problem med infrastrukturen och vattenskadade hem. Dessutom innebär höga flöden att vattenkraftsproducenterna måste tappa stora mängder vatten istället för att lagra det i magasinen. Det bästa på sikt är alltså en långsam vårflod där producenterna har möjlighet till både full produktion samtidigt som de kan lagra vattnet.

Låg risk för extrema pristoppar

Prognoser tyder på fortsatt mycket torrare och varmare väder än normalt kring månadsskiftet maj/juni. Dessutom är kärnkraften i sin årliga revision och går i slutet av maj på cirka 70 % totaleffekt. Detta leder till högre priser – både för det rörliga priset och fastprisavtalen.

På bränslemarknaden har priset på kol, olja, samt utsläppsrätter och elcertifikat ökat. Detta har tillsammans med en svagare krona mot euron påverkat priserna på fastprisavtal uppåt. Dock minskar sommarvärmen Sveriges energibehov, så risken för extrema pristoppar är låg.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2013.

Vår rekommendation

– Baserat på prognosen för den närmaste perioden rekommenderas rörligt pris, om du samtidigt är beredd att aktivt och regelbundet se över ditt elavtal. Vill du hellre lägga mer fokus på din verksamhet och föredrar att ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris i tre år som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under tre nya år, säger Klas Rosenblad, tillförordnad chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar