1 november – Vinterkyla ger högre elpriser

Nu närmar vi oss vintern, och med det kraftigt fallande temperaturer. Kallt väder ökar efterfrågan på el och påverkar framförallt de rörliga elpriserna uppåt. Ökad produktion från kärnkraften efter revisionsperioden samt chansen till nederbörd och blåsigt väder kan hålla emot prishöjningarna.

Andra halvan av 2019 har bjudit på relativt stabila elpriser, med ett rörligt pris som har legat på cirka 40 öre/kWh. Priserna på fastprisavtal har ökat något under oktober, framför allt på det medelkorta 1-årsavtalet. Förklaringen till det är främst att oktober varit betydligt torrare än september och har bidragit till ett betydligt sämre tillskott till den svensk-norska vattenkraften.

Osäkerhet i omvärlden

I vår omvärld har även priserna på olja, kol och utsläppsrätter ökat senaste tiden, vilket har påverkat priserna i Tyskland uppåt. Det är svårt att bedöma om prisnivåerna kommer fortsätta stiga, eller om de vänder nedåt under inledningen av hösten. Det finns bland annat omvärldsfaktorer som kan påverka starkt. Brexit och framförallt handelskonflikten mellan USA och Kina skapar osäkerhet på råvarumarknaderna, vilket lett till stora variationer på exempelvis oljepriset.

Långsiktigt är det alltså svårare att avgöra vart priserna är på väg. Fortsatt riklig nederbörd i vattenkraftsområdena är avgörande för fortsatt stabila eller till och med fallande priser. För kunder med rörligt elpris går vi nu in i en period när uppvärmningsbehovet ökar, vilket också gör att elpriserna spelar en större roll för den totala elkostnaden.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2014.

Vår rekommendation

– Väljer du rörligt elpris bör du vara beredd att aktivt se över ditt elavtal och hålla koll på prisutvecklingen framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i ett eller tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under en ny lika lång eller längre period, säger Johanna Forslund, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar