Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

30 november – Stabilt men risk för högre elpriser i vinter

SMHI varnar för att årets vinter kan bli den kallaste på länge. Det kommer i så fall sannolikt leda till högre priser. Bortsett från väderprognosen så ser det dock lugnt ut på elmarknaden just nu, med stabiliserade spotpriser och god situation för vattenkraften främst tack vare riklig nederbörd i oktober.

Efter fyra milda vintrar på raken ser årets december och framförallt januari ut att bli kallare än på länge. Detta enligt en prognos från SMHI, som hänvisar till att flera olika index* pekar på detta. En ovanligt kall vinter skulle få stor påverkan på elpriset, då temperaturen är den enskilt största påverkansfaktorn för elpriset under perioden.

* Nyckeln till omslaget beror på att det så kallade NAO-indexet är i färd med att slå om till negativt. Vintertid för det i regel med sig att milda lågtryck över Atlanten trycks ner på en bana söder om Skandinavien, eller norr om.

Bortsett från väderprognosen så ser det dock lugnt ut på elmarknaden just nu. Under november har spotpriserna stabiliserats, mycket tack vare att kärnkraften är tillbaka i full kapacitet. Priserna har legat på en jämn nivå över nästan hela landet. Undantaget är södra Sverige, som påverkas mer av ett högre prisläge i Danmark och Tyskland.

– Prisläget i södra Sverige påverkas mer än övriga landet av elpriserna i Europa, som generellt är högre än snittpriset i Sverige, säger Jan Ridfeldt, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2012.

Vår rekommendation

– Trots varningen om det kalla vädret har vår prognos för vintern inte förändrats sedan förra månaden, inklusive de faktorer som pekar på stigande priser. Därför vill vi rekommendera ett avtal med fast pris i tre år med bytesrätt*. Det ger dig kontroll över dina elkostnader, så att du kan fokusera mer på din verksamhet, säger Jan Ridfeldt, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Vattenfall i Almedalen

Är du nyfiken på elpriser, om kundbehov och digitalisering? Se videor från Almedalsveckan 2017, där du bland annat kan se Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning, Charlotte Brogren, generaldirektör, Vinnova och Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister (MP) diskutera digitala möjligheter. Hela programmet hittar du på Vattenfall Almedalen 2017.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar