Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

31 januari – Elpriset påverkas av vintervädret

Temperaturen förväntas gå ner något under början av februari, men prognoser pekar på att det milda vädret kommer tillbaka. Väderprognoserna är dock osäkra.

Det är sedan tidigare känt att vädret och elprisförändringarna över tid hänger ihop.

– Det är tydligt att elpriset påverkas av vädret. Vid lägre temperaturer stiger elpriset och vi ser att elmarknadens prisrörelser följer väderprognoserna, säger Jan Ridfeldt, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

Elpriserna förväntas vara stabila den närmaste tiden

Den goda situationen i kärnkraften, vindkraften och i Vattenfalls vattenmagasin talar ändå för relativt små förändringar i elpriset. Det rörliga elpriset ligger i slutet av januari på ungefär samma nivå som i januari förra året.

Anledningarna till den stabila situationen är att den hydrologiska balansen har successivt stärkts sedan sommaren. Från -2,0 TWh i slutet av oktober till +10 TWh den 29 januari. Kärnkraften levererar enligt plan och vindkraften producerar förnybar el på en normal nivå.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2012.

Vår rekommendation

– Även om elpriserna förväntas vara stabila den närmaste tiden finns fortsatt en osäkerhetsfaktor när det gäller årets vinterväder. För dig som föredrar kontroll över dina elkostnader vill vi därför rekommendera ett avtal med fast pris i tre år med bytesrätt*. Du kan då fokusera mer på din verksamhet, säger Jan Ridfeldt, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Vattenfall i Almedalen

Är du nyfiken på elpriser, om kundbehov och digitalisering? Se videor från Almedalsveckan 2017, där du bland annat kan se Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning, Charlotte Brogren, generaldirektör, Vinnova och Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister (MP) diskutera digitala möjligheter. Hela programmet hittar du på Vattenfall Almedalen 2017.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar