9 januari – Mild vinter ger lägre elpriser

Vintern tvekar fortfarande i delar av landet. Ovanligt varmt och blött under jul- och nyårshelgerna gav fallande elpriser på den nordiska elmarknaden. Från en mestadels kall och mycket torr höst med ökande elpriser ser vi nu alltså en nedgång i elpriserna. Ökad nederbörd och blåsigt väder kan hålla priserna nere ett tag till.

Hösten 2019 bjöd på relativt stabila elpriser, med ett rörligt pris som har legat på cirka 40–45 öre/kWh. Priserna på fastprisavtal ökade något, framförallt på det medelkorta 1-årsavtalet. Förklaringen till det är främst att vi under veckorna närmast efter mitten av oktober hade lägre nederbörd än normalt i vattenkraftområdena, vilket bidrog till ett betydligt sämre tillskott till den svensk-norska vattenkraften.

Nu i början av året är vi normalt inne i en av årets vanligtvis dyraste månader när det gäller rörligt elpris. Det ovanligt varma och blöta vädret under andra halvan av december och nu i januari gör dock att de rörliga elpriserna är betydligt lägre än samma tid i fjol.

Osäkerhet i omvärlden

I vår omvärld ligger kolpriset på rekordlåg nivå. Detta har tillsammans med det milda vädret påverkat priserna i Europa nedåt. Fler omvärldsfaktorer kan påverka starkt. Brexit och framförallt handelskonflikten mellan USA och Kina skapar osäkerhet på råvarumarknaderna, vilket har lett till stora variationer på exempelvis oljepriset.

Priserna kan svänga fort och kraftigt

December har varit blåsigare än normalt vilket är positivt för vindkraften och har bidragit till de lägre priserna. Både vattenkraften och kärnkraften levererar enligt plan. Inför resten av vintern är dock väderprognoserna mer osäkra. Den här tiden på året kan temperaturen och priserna svänga både fort och kraftigt. Långsiktigt är det därför svårare att avgöra vart priserna är på väg. 

Fortsatt riklig nederbörd i vattenkraftsområdena är avgörande för fortsatt lägre priser än normalt. För kunder med rörligt elpris är vi nu inne i en period när uppvärmningsbehovet ökar, vilket också gör att elpriserna spelar en större roll för den totala elkostnaden.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2014.

Vår rekommendation

– Väljer du rörligt elpris bör du vara beredd att aktivt se över ditt elavtal och hålla koll på prisutvecklingen framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i ett eller tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under en ny lika lång eller längre period, säger Johanna Forslund, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 300 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar