Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

4 april – Rekordsnö i mars sänkte elpriserna

Det har kommit betydligt mer snö än normalt i vattenkraftsområdena under mars. Förutom att det är lovande för påsklovens skidåkning ger det ett bättre läge för vattenmagasinen. Mer nederbörd än normalt fyller på vattenmagasinen, som nu närmar sig normalläget. Spotpriset på el har fortsatt ner sedan januari och ligger för mars månad cirka 4 öre under priset per kWh jämfört med samma månad i fjol.

2019 inleddes med relativt höga elpriser på samtliga avtalsformer. I mars är spotpriset på el nästan 30 procent lägre än i januari. Även om det mildare och mer nederbördsrika vädret har sänkt elpriserna så är priset för utsläppsrätter betydligt högre än i fjol. Detta sammantaget gav något lägre priser i mars jämfört med samma månad 2018.

Nu ser vi fram emot en gynnsam vårflod, där lagom är bäst. Blir den alltför häftig finns risken att mycket av effekten går förlorad. Fortsatt hög nederbörd i vattenkraftsområdena tillsammans med en lagom tvekande vår är det mest fördelaktiga. Den annalkande våren med högre temperaturer minskar även behovet av uppvärmning. Med lägre efterfrågan påverkas priserna nedåt. Att dessutom kärnkraften nu går stabilt på nästan full effekt är en faktor som också kan hålla emot eventuella prisökningar.

Råvarupriserna har fallit något och är tillbaka på ungefär samma nivåer som i fjol, men håller ändå upp elpriserna på den europeiska elmarknaden. Även priserna för utsläppsrätter har fallit något, även om de ligger ungefär 50 procent över fjolårets prisnivå. Detta är faktorer som främst påverkar priset på de längre fastprisavtalen, som har en fallande trend på kort sikt.

Vi har dock kommit från ett ansträngt läge och världsmarknaderna är oroliga, bland annat när det gäller framtiden för Brexit. Hur detta påverkar både konjunktur och råvarupriserna är svårt att förutse.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2014.

Vår rekommendation

– Väljer du rörligt elpris bör du vara beredd att aktivt se över ditt elavtal och hålla koll på prisutvecklingen framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris i tre år som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under tre nya år, säger Klas Rosenblad, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar