30 september – Stabiliserat elpris i hela landet

Skillnaderna i elpriser mellan norra och södra Sverige minskar. Det beror bland annat på en högre tillgång på kärnkraft, minskade begränsningar i elöverföringen, samt att vattenmagasinen i norra Sverige är välfyllda och tillgången på vindkraft där är god.

Elpriset har stabiliserats i hela landet. För årstiden är det även något lägre än normalt. Vi börjar dock se längre perioder med högre temperaturer vilket påverkar elpriset.

Revisionsperioden börjar närma sig sitt slut vilket ger en högre tillgång på kärnkraft. Den tidvis kraftiga blåsten, framförallt i norra Sverige, har ökat andelen vindkraft i produktionsmixen den senaste månaden och vattenmagasinen är välfyllda.

Överföringslättnader mellan norra och södra Mellansverige, det vill säga elområdena SE2 och SE3, har lett till minskande prisskillnader inom landet.

Råvarupriserna har återhämtat sig sedan raset i början av coronakrisen. Även elpriserna i Tyskland har stigit samt priserna på olja och kol, vilket påverkar de svenska priserna uppåt.

Vår rekommendation

– Även om hösten har inletts med ovanligt varmt väder så är vintern på ingång med lägre temperaturer. Väljer du rörligt elpris bör du vara beredd att se över ditt elavtal och hålla koll på prisutvecklingen framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i ett till tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under en ny lika lång eller längre period, säger Johanna Forslund, försäljningschef för mindre företag på Vattenfall Försäljning.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2014.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 300 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 8–16.30 (fredagar 8.30–16.30)
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 8–16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8–16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar