28 februari – Vårväder kan ge lägre elpriser

Vintern tvekade i början av 2020 och nådde inte ens landets södra delar; där övergick hösten direkt till vår. I slutet av februari hade den meteorologiska våren nått norr om Stockholm, vilket är ungefär en månad tidigare än normalt. Det ovanligt varma och blöta vädret fortsatte i februari med fallande elpriser på den nordiska elmarknaden.

Vintern 2019/2020 bjöd på relativt låga elpriser, med ett rörligt pris som låg på cirka 30–40 öre/kWh. Priserna på fastprisavtal sjönk något, framförallt det medelkorta 1-årsavtalet. Förklaringen till det är främst att vi sedan mitten av november genomsnittligt har haft betydligt rikligare nederbörd än normalt i vattenkraftområdena, vilket bidrar till ett bättre tillskott till den svensk-norska vattenkraften.

Vintermånaderna är normalt årets dyraste månader för rörligt pris. Det ovanligt varma och blöta vädret i början av året gjorde dock att de rörliga elpriserna nu är betydligt lägre än samma period ett år tidigare.

Osäkerhet i omvärlden

Vad gäller omvärldsfaktorer som påverkar elpriserna har priserna på kol, olja och utsläppsrätter fallit sedan årsskiftet. Dels på grund av det varma vädret i norra Europa men framför allt till följd av oroligheterna i världen: Corona-viruset och handelskonflikten mellan Kina och USA samt effekterna av Brexit.

Priserna kan svänga fort och kraftigt

Långsiktigt är det svårt att avgöra var priserna är på väg. Även om förutsättningarna för fortsatt lågt rörligt elpris är goda så kan vädret så här års svänga både snabbt och kraftigt. Därför rekommenderar vi alltid kunder med den avtalsformen att aktivt följa elprisets utveckling.

Fortsatt riklig nederbörd i vattenkraftsområdena är avgörande för fortsatt lägre priser än normalt. För kunder med rörligt elpris är vi nu inne i en period med större uppvärmningsbehov, vilket också gör att elpriserna spelar en större roll för den totala elkostnaden.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2014.

Vår rekommendation

– Väljer du rörligt elpris bör du vara beredd att aktivt se över ditt elavtal och hålla koll på prisutvecklingen framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i sex månader, eller med fast pris i ett till tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under en ny lika lång eller längre period, säger Johanna Forslund, försäljningschef för mindre företag på Vattenfall Försäljning.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 300 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 8–16.30 (fredagar 8.30–16.30)
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 8–16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8–16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar