2 juni – Elpriserna varierar kraftigt i hela landet

Den nordiska elproduktionen med vind-, vatten- och kärnkraft har under maj svängt kraftigt, men sammantaget levererat på en stabil nivå. Elpriset är dock fortsatt högt, framförallt i södra Sverige, vilket till stor del beror på höga bränsle- och elpriser på kontinenten.

Under inledningen av maj blåste och regnade det mindre. Detta påverkade elpriset framförallt i norra Sverige, som vid flera tillfällen under maj hade elpriser på höga nivåer liknande de i södra Sverige.

För att få bättre kontroll på dina energikostnader kan det finnas saker att göra för att energieffektivisera din verksamhet, så att energikostnaderna kan minskas med så mycket som 20 procent.

Årets vårflod och kärnkraftsunderhåll

Nu är vårfloden igång i hela landet och under maj har vattenkraften producerat på normalnivåer. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, har försämrats något i Norden under maj med anledning av torrt väder och låga fyllnadsnivåer i vattenmagasinen i södra Norge.

De planerade avställningarna för bränslebyte, service och underhåll pågår vid Sveriges och Finlands kärnkraftverk under sommaren men allt eftersom det blir varmare förväntas elanvändningen gå ned.

Osäker energiförsörjning

Bränslepriserna på olja kol och gas är fortsatt höga på kontinenten, med bland annat höga priser på el i Tyskland, vilket påverkar de svenska elpriserna. Osäkerheten på kontinenten innebär även att priset på fastprisavtal har stigit till extremt höga nivåer under maj.

Invasionen av Ukraina och de geopolitiska spänningarna fortsätter att påverka världens alla marknader, inklusive elmarknaden. Beroende på hur situationen utvecklas framåt kan krisen påverka elpriset även framöver.

Vår kommentar

– Om du väljer rörligt elpris bör du vara beredd att se över ditt elavtal och hålla koll på prisutvecklingen samt din elanvändning framöver. Är din verksamhet beroende av mer förutsägbara elkostnader kan du välja ett avtal med fast elpris i 1 till 3 år, säger Johanna Forslund, försäljningschef för mindre företag på Vattenfall Försäljning.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2015. Vill du se prisläget på den nordiska elbörsen just nu så hittar du den informationen på sidan om timpris på elbörsen.

Använder ditt företag mer än 300 000 kWh/år? Kontakta oss via kontaktformulär på sidorna för medelstor (300 – 2000 MWh/år) eller stor förbrukning (över 2 GWh/år), eller ring oss vardagar kl 8–16.00 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 8–16.30 (fredagar 8.30–16.30)
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 300 000 kWh/år, ring våra säljare vardagar 8–16.30
Telefon: 020-54 00 00
Kontaktformulär och mer information

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8–16.30
Telefon: 020-54 00 00
Kontaktformulär och mer information

Vanliga frågor och svar