Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

6 augusti – Torrt och varmt – höga elpriser

Det extremt varma och torra väder som legat över Skandinavien de senaste månaderna har inte bara gett skönt badväder utan också påverkat elpriserna kraftigt uppåt.

De svenska elpriserna är till stor del beroende av den skandinaviska vattenkraften. Ont om nederbörd och varmt väder har minskat mängden tillgängligt vatten. Det gör läget för vattenkraftverken värre än på länge. Månadspriset i juli för el låg i topp jämfört med julimånaderna de senaste tio åren. 

Fortsatt värme och torka kan höja priserna ytterligare

Den extrema värmen har höjt havsvattnets temperatur till långt över det normala. Eftersom havsvatten används för att kyla våra kärnkraftsreaktorer kan de behöva köras på reducerad effekt alternativt ställas av helt under en kortare period för att bibehålla goda säkerhetsmarginaler, tills vi får svalare väder och havsvattnets temperatur sjunker till normala nivåer. Med fortsatt varmt väder kommer priserna sannolikt att fortsätta vara höga eller till och med stiga ytterligare.

Om vi under resten av sommaren och framåt hösten får mer nederbörd än normalt kan det påverka priserna nedåt, eftersom det fyller på vattenmagasinen och förbättrar situationen för vattenkraftens elproduktion.

Det stabila högtrycket har även gjort att vindkraften legat på en lägre produktion än normalt. Detta påverkar också elpriserna uppåt.

Osäkerheter på bränslemarknaden

På bränslemarknaden har vi efter en periods uppgång haft en viss stabilisering eller till och med nedgångar. Även här är prognoserna osäkra då bland annat omfattningen av tullåtgärder mellan USA och EU kan påverka råvarupriserna. En nedgång för kol, olja och utsläppsrätter påverkar i regel de längre fastprisavtalen nedåt. Även de tyska elpriserna samt den svenska kronan har en påverkan på priserna.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2013.

Vår rekommendation

– Väljer du rörligt elpris bör du vara beredd att aktivt se över ditt elavtal och vara extra vaksam framöver, då din verksamhet sannolikt börjar förbruka mer efter semesterperioden. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris i tre år som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under tre nya år, säger Klas Rosenblad, tillförordnad chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar