Påsklovet bjuder på aprilväder

Efter påsk sjönk temperaturerna på nytt i hela landet. Det i kombination med mindre vindkraft gör att elpriserna stigit något. Som alltid är vädret ombytligt under april, våren kan göra ett snabbt intåg, och då sjunker elpriset igen. Snart väntas även vårfloden komma igång, vilket fyller på vattenkraftens magasin. Förra året skedde detta i mitten av april, men det är fortfarande osäkert när årets vårflod kommer igång.

Elpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool (exklusive påslag och moms) landade för mars på 56,6 – 63,4 öre/kWh i alla elområden. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ser ut att förbättras under april.

Genom att energieffektivisera din verksamhet kan energikostnaderna minskas med så mycket som 20 procent.

Vårfloden kan bli försenad

En av Vattenfalls meteorologer, Mikael Thur, kommenterar förloppet:
– Det finns fortfarande mycket snö i fjällområdena, vilket skapar goda förutsättningar. När nederbörden består alltmer av regn så kommer vattenmagasinen att fyllas på. Den något kyligare starten av april innebär att den årliga vårfloden blir en aning försenad och det är fortfarande osäkert hur stark den kommer att bli. Så fort kylan släpper och vårfloden startar kan våren göra sitt intåg, välbehövligt efter en långdragen vinter med återkommande köldtoppar.

Årligt underhåll av kärnkraften

Just nu är tillgängligheten i kärnkraften i Norden 87 procent av installerad effekt och kärnkraftverket
Olkiluoto 3 i Finland avslutar sin årliga revision med service och underhåll den 20 april. I Sverige inleds revisionen av Oskarshamn 3 den 6 april.

Omvärldsfaktorer påverkar elpriserna

Geopolitiska oroligheter och striderna i Mellanöstern har fortsatt påverkan på elmarknaden. Milda väderprognoser i Europa, bra fyllnadsgrad i gaslager efter vintern samt en stark dollar är dock faktorer som begränsar uppgången av elpriset just nu.

Vår kommentar

– Det är många faktorer som påverkar elpriset och gör att det kan svänga snabbt. Om man vill ha kontroll och vill veta kostnaden för varje månad kan fastprisavtal vara ett bra alternativ nu till våren. Har du ett rörligt elprisavtal är det fortsatt bra att vara aktiv och hålla koll på energianvändningen. För dig som vill producera egen el, så är det säsong för att börja installationen av egna solpaneler, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef för mindre företag i Norden på Vattenfall Försäljning.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2017. Vill du se prisläget på den nordiska elbörsen just nu så hittar du den informationen på sidan om timpris på elbörsen.

Använder ditt företag mer än 300 000 kWh/år? Kontakta oss via kontaktformulär på sidorna för medelstor (300 – 2000 MWh/år) eller stor förbrukning (över 2 GWh/år), eller ring oss vardagar kl 8–16.00 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 08:00–16:00 (fredagar 08:30–16:00)
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 300 000 kWh/år, ring våra säljare vardagar 08:00–16:00
Telefon: 020-54 00 00
Kontaktformulär och mer information

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 08:00–16:00
Telefon: 020-54 00 00
Kontaktformulär och mer information

Vanliga frågor och svar

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja