Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

1 juni – Prognos: Låga elpriser i juni–juli

En något kyligare maj månad har inneburit att vårfloden inte riktigt kommit igång i fjällvärlden framförallt i Norr- och Västerbotten. Det har speglat det rörliga elpriset som ligger något högre än priset i fjol, men snart vänder det enligt våra prognoser.

Så snart temperaturerna börjar stiga och snön smälter mer kommer vårfloden igång på riktigt och då kan vi förvänta oss låga spotpriser i juni och juli. Fastprisavtalen fortsätter att vara oförändrade. Den hydrologiska balansen som visar på hur mycket vatten och snö som finns tillgänglig för vattenkraften under året ligger fortfarande något under normala nivåer.

Kärnkraften befinner sig just nu i den årliga underhållsperioden då man ser över reaktorerna och byter bränsle. Skillnaden i år är att kärnkraftsrevisionerna är mer utspridda, från våren och långt in på hösten. Det innebär att tillgängligheten i kärnkraften kommer att vara något högre i sommar, vilket också kan bidra till låga elpriser i sommar.

Vår rekommendation

– Allt pekar på att du som har möjlighet kan behålla rörligt pris över sommaren. Särskilt om du aktivt vill följa elmarknaden och se över ditt elavtal igen om ett par månader. Vill du hellre fokusera på din verksamhet utan att följa elmarknadens svängningar så rekommenderar vi avtal med fast pris i tre år med bytesrätt*, säger Jan Ridfeldt, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8-16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa elavtalslösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar