Nuläget på elmarknaden

Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden. 

Nuläget på elmarknaden

25 november – fortfarande risk för höga elpriser i vinter

Nivåerna i de svenska vattenmagasinen är fortfarande låga. Detta i kombination med fallande kolpriser och mer regn i sikte gör det svårare att förutse elpriset i vinter.

Rörliga elpriset fortfarande högt

Det rörliga elpriset ligger fortsatt högt, även om det har sjunkit tillbaka något från de riktigt höga priser vi såg tidigare i november. Så här långt i november ligger det rörliga medelpriset på Nord Pool på 41,49 öre/kWh. Förra året samma tid var priset 24,01 öre/kWh i elområde 3m

– Vi har vant oss vid låga elpriser och inte haft några riktiga pristoppar sedan vintern 2010/2011. Eftersom många av kunderna har rörligt elpris kan en plötslig kall vinter, med ett högre elpris som resultat, bli en överraskning man inte räknat med, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Dåligt med vatten trots regn

Det har regnat något mer under november än föregående månad men fortfarande är fyllnadsgraden i de svenska vattenmagasinen rekordlågt. Just nu är vattenmagasinen fyllda till 57 % vilket är 26 % lägre än normalvärdet för perioden. Dessutom har man varnat för att elöverföringen från Norge kan vara begränsad i vinter, vilket ökar risken för tidvis högre priser i Sverige under kalla vinterdagar.

Vår rekommendation

– För att slippa otrevliga överraskningar rekommenderar vi alla att binda sitt elpris, för en kortare eller längre period. Dessutom är det ett bra läge att binda elpriset nu när priserna för de längre kontrakten har sjunkit, men risken för höga priser i vinter kvarstår, säger Jonas Stenbeck..

Den främsta orsaken till prisnedgången för de längre avtalen är att kolpriset har fallit med cirka 20 %, från runt 80 till 63 dollar, bland annat med anledning av ett ökat utbud av kol på världsmarknaden.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar