Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

31 januari – Elpriserna dubbelt så höga som i fjol

Vintern har tagit ett fast grepp om hela Europa och den ökade elanvändningen har drivit upp elpriserna. Elpriserna i januari var uppe i samma rekordhöga nivå som vi hade i somras och nästan det dubbla jämfört med januari 2018.

2019 fortsätter med höga elpriser. Om det kalla vädret fortsätter finns det risk för ännu högre elpriser, så alla med rörliga elpriser bör hålla koll på elpriset.

Förutom av kylan så påverkas elpriserna uppåt av att vi fortfarande har ett underskott i vattenmagasinen efter den ovanligt varma och torra sommaren. Dessutom sker en naturlig minskning av fyllnadsgraden, eftersom efterfrågan på vattenkraft ökar under de kalla vintermånaderna.

Vindkraft och kärnkraft håller emot

Det som motverkar ytterligare ökning av elpriset är att Vattenfalls vindkraft producerar enligt plan och att kärnkraftsverksamheten ligger på 92 procent av sin fulla kapacitet.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2013.

Vår rekommendation

– Väljer du rörligt elpris bör du vara beredd att aktivt se över ditt elavtal och vara extra vaksam framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris i tre år som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under tre nya år, säger Klas Rosenblad, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar