31 augusti – Höst och höga rörliga elpriser

Förväntat låga rörliga elpriser över sommaren har uteblivit och har ökat ytterligare i augusti. De rörliga elpriserna var i augusti betydligt högre än motsvarande månad de senaste två åren.

Trots stora regnmängder i delar av landet har nederbörden inte varit tillräckligt stor i vattenkraftsområdena. Det gör att den hydrologiska balansen, som är ett mått på tillgång av vattenkraft, fortsatt visar ett underskott jämfört med ett normalår. Mycket pekar på att höst och vinter kan bli en period med förhållandevis höga elpriser i Norden, om det inte blir en nederbördsrik höst.

Höga bränslepriser

Efter en mindre korrektion på bränslemarknaden under augusti har bränslepriserna återigen börjat ta ny fart uppåt. Priset för utsläppsrätter av koldioxid har blivit riktigt höga och nådde under handeln den 30 augusti ett ”all time high” på cirka 60 euro per ton.

Höga priser på bränslen och utsläppsrätter eldar på de tyska och kontinentala elpriserna, vilka i sin tur påverkar de nordiska elpriserna.

Kärn- och vindkraften

De flesta kärnkraftsreaktorerna i Sverige och Finland har avslutat eller närmar sig slutet av revisionsperioden, och kärnkraftens tillgänglighet ligger på nivåer som förväntas öka under början av hösten. Eftersom kärnkraften ännu inte är uppe på full kapacitet har vi fortsatt stora prisskillnader mellan svenska elområden, med höga elpriser i framför allt södra Sverige (SE4).

Andelen vindkraft i systemet har varierat stort under månaden, vilket påverkar framförallt det rörliga elpriset. Vindfattigt väder kan bidra till stora prisvariationer och stundtals höga rörliga elpriser. Detta märks särskilt i de södra landsändarna, där även begränsad överföringskapacitet mellan våra fyra elområden bidrar till de stora prisskillnaderna.

Vår rekommendation

– Om du väljer rörligt elpris bör du vara beredd att se över ditt elavtal och hålla koll på prisutvecklingen framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i 1 till 3 år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under en ny lika lång eller längre period, säger Johanna Forslund, försäljningschef för mindre företag på Vattenfall Försäljning.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2014.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 300 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 8–16.30 (fredagar 8.30–16.30)
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 8–16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8–16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar