Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

31 juli – Oväntat höga elpriser i juli

På grund av en sval vår och försommar har den årliga vårfloden blivit försenad, men har nu kommit igång på allvar. Därför är vattenkraften uppe på en normal nivå inför hösten. Däremot har elpriserna i juli varit högre än förväntat. Det beror i första hand på oväntat långa avstängningar under den årliga underhållsperioden för kärnkraften, samt att vi har begränsningar i importen av el från Norge.

Med den ökade snösmältningen i samband med högre sommartemperaturer har vattenmagasinen i norra Sverige börjat fyllas ordentligt. Dessutom är den hydrologiska balansen tillbaka på normala nivåer. Det är den som visar på hur mycket vatten och snö som finns tillgänglig för vattenkraften. Med en hydrologisk balans på normala nivåer kan vi förvänta oss en stabilitet i avtal med fasta priser.

I samband med den årliga underhållsperioden för kärnkraften har avstängningar och nedtrappad kapacitet inför revisioner under sensommaren och hösten blivit mer omfattande än förväntat. Detta tillsammans med minskad kapacitet i överföringen från Norge har bidragit till oväntat höga rörliga elpriser i juli.

Vattenfalls inköpspris för juli 2017 blev 30,79 öre/kWh i elområde SN3. På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2012.

Vår rekommendation

– Med den senaste tidens rörelser i marknaden vill vi rekommendera ett avtal med fast pris i tre år med bytesrätt*. Detta gör att du får kontroll över dina elkostnader och kan fokusera mer på din verksamhet, säger Milad Samadi, affärsutvecklare på Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8-16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Vattenfall i Almedalen

Är du nyfiken på elpriser, om kundbehov och digitalisering? Se videor från Almedalsveckan 2017, där du bland annat kan se Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning, Charlotte Brogren, generaldirektör, Vinnova och Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister (MP) diskutera digitala möjligheter. Hela programmet hittar du på Vattenfall Almedalen 2017.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar