Varje månad ger vi dig de senaste analyserna om läget på elmarknaden.

4 oktober – Väderomslag ger sjunkande elpriser

Ett väderomslag har fyllt på vattenmagasinen, som dock fortfarande har ett stort underskott. Elpriset såg under augusti och september ut att nå rekordnivåer inför vintern, men när regnet kom som på beställning har elpriset sjunkit något sedan sommarens höga nivåer. Snittpriset för september blev lägre än för augusti.

Det besvärliga läget för vattenkraften med ovanligt höga elpriser efter den torra sommaren har förbättrats. Ett väderomslag med kraftigt ökad nederbörd har börjat fylla på vattenmagasinen, vilket har gjort att priset för årskontraktet för 2019 har fallit med cirka 15 % sedan början av månaden och kommit ner till samma prisnivåer som under sommaren.

Förbättrade förutsättningar på elmarknaden

Förutsättningarna har klart förbättrats den senaste tiden och just nu ligger de längre fastprisavtalen lägre i pris än de korta avtalen. Den tyska och nordiska elpriskurvan brukar följas åt. Nu när elpriserna i Sverige börjat gå ned något så fortsätter dock de tyska elpriserna uppåt på grund av stigande priser på kol, olja och utsläppsrätter.

I Sverige är underhållsarbetet i kärnkraftverken snart klart och kärnkraften är i full drift.

Vattnet i Vattenfalls vattenmagasin har börjat stiga men vi har fortfarande ett underskott. Om vädret vänder och det blir torrare och kallare igen, finns det en stor risk för stigande priser i höst.

På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2013.

Vår rekommendation

– Väljer du rörligt elpris bör du vara beredd att aktivt se över ditt elavtal och vara extra vaksam framöver. Vill du hellre fokusera på din verksamhet och ha kontroll över dina elkostnader rekommenderar jag ett avtal med fast pris i tre år med Bytesrätt*. Du får då ett tryggt elpris i tre år som inte kan gå upp. Faller priset kan du med Bytesrätt enkelt teckna om till det lägre priset under tre nya år, säger Klas Rosenblad, chef för Vattenfall Försäljning Företag.

* Bytesrätt kan väljas av företag som har upp till 150 000 kWh i årsförbrukning i samband med att avtal tecknas för fast elpris i 1, 2 eller 3 år. Den ger dig rätt att när som helst under bindningstiden förnya avtalet till nytt lägre pris med samma eller längre avtalslängd. Läs mer om bytesrätt på vår sida om elavtal med fast elpris.

Använder ditt företag mer än 150 000 kWh/år? Kontakta oss via e-post till avtalsradgivning@vattenfall.com eller ring oss vardagar kl 8–16 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.

Elmarknad och energikällor

Kontakta oss

Har ditt företag mindre förbrukning, under 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 10 00

Har ditt företag större förbrukning, över 150 000 kWh/år, ring oss vardagar 8-16.00
Telefon: 020-54 00 00
E-post: avtalsradgivning@vattenfall.com

Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 8-16.30
Telefon: 020-82 70 70
Kontaktformulär

Vanliga frågor och svar