Energiåtervinning av avfall

I Uppsala har vi en avfallsanläggning som tar vara på avfall som inte längre går att återanvända eller återvinna.

Därför förbränner vi avfall

I Uppsala energiåtervinner vi avfall från hushåll och verksamheter som inte längre går att återanvända eller återvinna. Det är ett sätt att ta till vara på energi som annars skulle gå till spillo och är en viktig del i stadens cirkulära kretslopp.

Genom en effektiv reningsprocess blir utsläppen mycket lägre än att deponera, det vill säga att lägga avfallet på hög. I Sverige deponeras mindre än en procent av vårt totala avfall tack vare att det som inte kan återvinnas blir till fjärrvärme.

Energiåtervinning - det näst sista steget i avfallstrappan

Vår avfallshantering utgår ifrån den så kallade avfallstrappan. Det innebär att avfall i första hand ska återanvändas och återvinnas. Men när det inte längre går, är energiåtervinning det bästa alternativet. Dels urvinner man den energi som annars skulle gått till spillo, och dels så kan eventuella skadliga ämen fasas ut ur kretsloppet på ett kontrollerat sätt.

Avfallstrappan
Avfallstrappan visar prioriteringsordningen för hur avfall bör tas om hand.

Avfallstrappans fem steg

  1. Förebygga
    Avfallstrappan visar att användning av material och resurser i första hand ska förebyggas. När det gäller energi så betyder det att vi ska vara så energieffektiva som möjligt i hela samhället och minimera vår energiförbrukning.
  2. Återanvända
    De resurser som vi ändå behöver använda ska återanvändas så mycket som möjligt. Det betyder att vi ska laga sådant som är trasigt i stället för att slänga och se till att det vi inte använder eller behöver längre kommer någon annan till nytta så långt det är möjligt.
  3. Återvinna
    När det inte går att använda längre så bör vi återvinna materialet. Det betyder att vi genom en process kan använda resurserna till något annat. Allt som lämnas in och sorteras på återvinningscentraler går till sådana processer, där glas blir till nytt glas, tidningar blir papper och plast kan bli nya förpackningar. Det finns dock en gräns för hur många gånger vi kan återvinna de flesta material och många material går idag inte att återvinna alls. All plast som sorteras ut av hushållen i Sverige går till exempel vidare till en anläggning som i sin tur sorterar ut det som går att materialåtervinna. Även verksamhetsavfall sorteras ut i olika fraktioner. Det som sorteras som brännbart är sådant som inte kan eller bör materialåtervinnas.
  4. Energiåtervinna
    Nästa steg i trappan är energiåtervinning. Det betyder att vi återvinner det som finns kvar: energin. Det gör vi genom förbränning. Fjärrvärme har styrkan att kunna återvinna sådant som ingen annan i samhället kan eller bör använda och göra det till värme och ibland även el. På så sätt får vi ut mesta möjliga värde av de material som vi använder och de förutsättningar vi har idag.
  5. Deponi
    Alternativet till energiåtervinning för material som inte längre går att återanvända eller återvinna är att lägga det på deponi. En deponi är ett dåligt alternativ, både för klimatet och miljön, och bör i största möjliga mån undvikas. När organiskt material läggs på hög bildas metan, som är en starkt klimatpåverkande växthusgas och har en betydligt högre uppvärmningsfaktor än koldioxid. Därför finns idag ett förbud att deponera organiskt och brännbart avfall i Sverige. En avfallsdeponi räknas som miljöfarlig verksamhet och måste uppfylla mycket hårt ställda krav för att garantera att inga gifter släpps ut.

VIll du bli avfallskund till oss?

På vår anläggning för avfallsförbränning i Uppsala tar vi emot avfall både för enstaka leveranser och för återkommande leveranser. Vi har en kontrollerad och certifierad förbränningsprocess som garanterar energiåtervinning med minsta möjliga miljöpåverkan. 

Läs mer om Energiåtervinning av avfall

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja