Så fungerar en luftvärmepump

Förutom värmepumpens kapacitet att värma och kyla renar dess filter även luften och ger dig ett bättre inomhusklimat på köpet.

En luftvärmepump passar de flesta fastigheter och lokaler

Sitter ni i stora lokaler med flera våningsplan går det att ansluta flera inomhusdelar till utomhusdelen. För mindre lokaler med öppen planlösning räcker det med en inomhusdel.

Utomhusdelen tar värme från luften utomhus och överför den till inomhusdelen, som sedan som värmer inomhusluften. Eftersom luftvärmepumpen använder sig av utomhusluft varierar verkningsgraden beroende på utetemperaturen. Sjunker temperaturen sjunker även värmepumpens effektivitet/verkningsgrad. Värmepumpen är trots det effektiv. För varje kWh el den drar avger den ca 3,4 kWh värme. Mellanskillnaden är gratis energi från uteluften. Se därför en luftvärmepump som ett komplement till din nuvarande uppvärmning som täcker upp till 50% av fastighetens värmebehov.

Hur stor besparingen blir beror på var i landet du bor, på lokalens uppvärmningsbehov och planlösning samt hur stor temperaturskillnad du accepterar mellan olika rum.