Lätt att ladda – enkelt att köra elbil

Elbilar är tysta, billiga i drift och bra för miljön. För att möta det ökade intresset för elbilar utvecklar Vattenfall nya smarta produkter och tjänster. Det ska bli ännu enklare att äga och köra elbil.

Elbil

Ladda din elbil

När det kommer till uppladdning av elbil är tillgängligheten det viktigaste. Vattenfall erbjuder produkter och tjänster som gör att du kan ladda elbilen hemma, på arbetsplatsen och på resande fot.

Vi erbjuder smidiga laddningsmöjligheter för de närmare 10 000 fordon som kör på el i Sverige idag. Samtidigt håller vi på att utveckla nya tjänster och möjligheter för att kunna möta den miljon elfordon som vi räknar med år 2030.

Hur långt kan man köra på en laddning?

Räckvidden beror på storlek på batteriet samt hur mycket bilens luftkonditionering och värmesystem används. Utvecklingen av batterier har gått snabbt de senaste åren och idag kan elbilar med 100% eldrift köras minst 120 km på en laddning, vilket mer än väl täcker behovet av dagliga transporter för de flesta.

Finns det några risker med att ladda en elbil?

Att ladda en elbil kräver höga strömstyrkor över längre tid. Elbilen introducerar ett nytt elförbrukningsmönster och det är därför viktigt att elsystemet är korrekt dimensionerat och i gott skick.

I ett vanligt jordat eluttag rekommenderar vi inte laddning vid högre strömstyrka än 10A. På en laddstation, eller med en egen laddbox, kan högre strömstyrka nyttjas och därmed minskar laddtiden för din elbil.

Genom att installera en laddbox från Vattenfall får du en säker och effektiv laddstation som kan ladda din elbil upp till tio gånger snabbare än genom ett vanligt eluttag.

Vad kan kostnaden för att köra på el bli?

Laddkostnaden beror på flera faktorer, bland annat batteriets storlek, skick och förmåga att tillgodogöra sig laddeffekt och går därför inte att uppge exakt på ett generellt plan. Vi har sammanställt fyra exempel på bränslekostnader.

Vad är det för skillnad på Mode 2- och Mode 3-laddning?

Mode 2-laddning använder sig av ett vanligt eluttag. Tack vare den kontrolldosa som är monterad på laddkabeln och som sköter övervakningen av laddprocessen mellan dosan och bilen, så ökar säkerheten.

Mode 3-laddning är branschstandard för elbilar, då Mode 3-laddning idag är säkraste varianten av laddning och det som branschen kommit överens om är standard. Här används uttag gjorda för fordonsladdning vilket gör att laddningsprocessen kan övervakas i hela kedjan, från själva ladduttaget till fordonet. Detta medför en mycket säker lösning som även tillåter högre strömstyrkor än för Mode 2.
Köp laddkablar till din elbil

Våra samarbetspartners

Vi samarbetar med följande ledande elbilstillverkare:

Volvo – från vision till verklighet

I januari 2007 inledde Volvo Personvagnar och Vattenfall ett industriellt partnerskap med målsättningen att testa och utveckla laddhybridteknik. Första steget var att ta fram en demonstrationsflotta med tre Volvo V70 som testkördes under 2009. Som ett resultat av det gränsöverskridande initiativet bildades ett gemensamt företag: V2 Plug-in-Hybrid Vehicle Partnership. Utvecklingen har finansierats med gemensamma medel.
Till Volvos hemsida

Vattenfall och BMW samarbetar kring elbilar och laddinfrastruktur

Projektet “Mini E Berlin powered by Vattenfall” startade i november 2008. Målet med forskningsprojektet, som sponsras av MBU (Ministeriet för miljö, naturskydd och kärnsäkerhet), är att optimera laddningsproceduren för att på bästa sätt kunna dra nytta av vindkraft vid laddning av MINI E-bilarna.
Till BMWs hemsida

Nissan/Renault och Vattenfall

Vattenfall är från och med januari 2012 Nissan- och Renault-alliansens huvudleverantör av certifierade laddlösningar till privat- och företagskunder som vill köra på elektricitet.
Till Nissans hemsida
Till Renaults hemsida


Kontakta kundservice

Ring oss vardagar 8-16.30 om du vill ha mer information om våra laddningstjänster.

Telefon: 020-82 10 00
Från utlandet: +46 771 82 10 00

Vanliga frågor och svar

Snabbladdning kostar mer än normalladdning hemma, bland annat på grund av en kostsam infrastrukturuppbyggnad med särskilda stationer anpassade för kraftig effektomvandling, höga effektabonnemang med mera. Snabbladdning är det snabbaste sättet att ladda en elbil, med upp till 20 gånger högre effektnivåer än normalladdning.

Snabbladdning kostar mer än normalladdning hemma, bland annat på grund av en kostsam infrastrukturuppbyggnad med särskilda stationer anpassade för kraftig effektomvandling, höga effektabonnemang med mera. Snabbladdning är det snabbaste sättet att ladda en elbil, med upp till 20 gånger högre effektnivåer än normalladdning.