Solen är den enskilt viktigaste faktorn till vår existens. Den ger oss ljus, energi och är också förutsättningen för allt liv på jorden. Trots det står solkraft för mindre än en procent av Sveriges totala energiproduktion. Vi har därför startat initiativet Solfaktorn.

Här kan du utforska de enorma möjligheter som solen kan erbjuda Sverige och även hur du själv kan ta tillvara på dess energi med hjälp av vårt nya soltak. Solfaktorn syftar till att göra oss mer medvetna om solens krafter och hur vi kan nyttja dem.

 Platserna med högst solfaktor

Förra årets sommar var en av de soligaste som någonsin registrerats i Sverige. Det ökade landets potential för solenergi med hela 13 procent. Solindex visar hur mycket energi som kan produceras årligen i olika delar av landet om alla hus hade haft solceller på taken. Det visar sig vara så mycket som 11,7 miljarder kWh på ett år och det skulle med marginal räcka för att förse alla villor i Stockholm, Östergötland och Halland med energi under ett helt år.

Här kan du se hur olika platser i Sverige står sig jämfört med varandra och vilka platser i Sverige som har de bästa förutsättningarna för solenergi.

Den första siffran är indexsiffran. Den siffran multiplicerat med 10 000 000 visar hur mycket energi området kan generera i kWh. Siffran inom parentes är områdets globalstrålning. Längre ner på den här sidan kan se hur vi har beräknat Solindex.

Län Indexsiffra Gobalstrålning
Blekinge 29,5 1280
Gävleborg 38,8 980
Gotland 9,9 1081
Jämtland 17,4 880
Kronorberg 28,1 1005
Norrbotten 26,2 751
Skåne 163,0 1103
Västerbotten 28,6 842
Västernorrland 30,6 910
Västmanland 28,6 984
Örebro 36,7 1031

 

Se indexsiffror från tidigare år

Beräkning av Solindex

Solkartan

Få samtalsämnen engagerar svenskarna så mycket som väder. Vi klagar på, njuter av och älskar det. Samtidigt kan vi också dra nytta av solens fantastiska krafter. Men hur stor potential har solen att förse vårt avlånga land med energi? Solkartan visar en prognos över solenergi omvandlad till vardagssysslor som kräver el. Klicka på din ort för att exempelvis se hur många timmars mobilladdning eller dammsugning ett soltak på ditt hus skulle kunna generera, idag och den kommande veckan. Längre ner på sidan kan du se hur vi har beräknat Solkartan.

Beräkning av solkartan

Sverige med soltak

Solen är en obegränsad resurs/energikälla, kostnadsfri och klimatsmart. Solenergi är därmed ett energislag med enorm potential och goda framtidsutsikter. Tänk hur mycket energi som skulle kunna produceras om alla fastigheter i Sverige skulle installera solceller på taket. Vi har tagit fram fem idébilder som visar hur några kända svenska byggnader skulle se ut om de fick soltak.

Tornhuset i Malmö

Stockholms stadshus

Varbergs kallbadhus

Uppsala slott

Nyköpings slott