Fakta om elbilar

Elbilar är tysta, billiga i drift och bra för miljön. För att möta det ökade intresset för elbilar utvecklar Vattenfall nya smarta produkter och tjänster. Det ska bli ännu enklare att äga och köra elbil.

Om elbilar

Vi erbjuder smidiga laddningsmöjligheter för det ökande antal fordon som kör på el i Sverige idag. Samtidigt håller vi på att utveckla nya tjänster och möjligheter för att kunna möta den miljon elfordon som vi räknar med år 2030.

Hur långt kan man köra på en laddning?

Räckvidden beror på storlek på batteriet samt hur mycket bilens luftkonditionering och värmesystem används. Utvecklingen av batterier har gått snabbt de senaste åren och idag kan elbilar med 100% eldrift köras minst 120 km på en laddning, vilket mer än väl täcker behovet av dagliga transporter för de flesta.
Läs om familjen som körde tur och retur till Italien med elbil

Finns det några risker med att ladda en elbil?

Att ladda en elbil kräver höga strömstyrkor över längre tid. Elbilen introducerar ett nytt elförbrukningsmönster och det är därför viktigt att elsystemet är korrekt dimensionerat och i gott skick.

I ett vanligt jordat eluttag rekommenderar vi inte laddning vid högre strömstyrka än 10A. På en laddstation, eller med en egen laddbox, kan högre strömstyrka nyttjas och därmed minskar laddtiden för din elbil.

Genom att installera en laddbox från Vattenfall får du en säker och effektiv laddstation som kan ladda din elbil upp till tio gånger snabbare än genom ett vanligt eluttag.

Vad är det för skillnad på Mode 2- och Mode 3-laddning?

Mode 2-laddning använder sig av ett vanligt eluttag. Tack vare en kontrolldosa, som är monterad på laddkabeln och som sköter övervakningen av laddprocessen mellan dosan och bilen, ökar säkerheten.

Mode 3-laddning är branschstandard för elbilar, eftersom Mode 3-laddning idag är den säkraste varianten av laddning. Här används uttag gjorda för fordonsladdning vilket gör att laddningsprocessen kan övervakas i hela kedjan, från själva ladduttaget till fordonet. Detta medför en mycket säker lösning som även tillåter högre strömstyrkor än för Mode 2.
Köp laddkablar till din elbil 

Hur bidrar Vattenfall till fler elbilar?

Vi skapar möjligheter för att bilar ska kunna ladda. Vi erbjuder laddboxar, installation och tjänster där vi tar hand om allt från övervakning, felanmälan och betalning av elen. På så sätt vill vi förenkla och erbjuda en laddlösning som du alltid kan lita på. Det ska vara enkelt att ladda sin elbil när man väl har skaffat en, säger Susanna Hurtig, Nordenchef för Vattenfall E-mobility.
Läs mer om vårt arbete 


Det finns olika typer av elbilar

Det finns en mängd olika elbilar att välja mellan på marknaden och det släpps kontinuerligt nya modeller. Det finns två olika typer av elbilar som kan laddas genom elnätet:

100 % eldrivna bilar drivs helt av sitt batteri och laddas via ladduttag, laddbox, en publik laddstation eller vid en av Vattenfalls snabbladdningsstationer. Exempel på märken som erbjuder rena elbilar är Nissan, Mitsubishi, Tesla, Renault, Peugeot, Smart, BMW, Citroen och VW.

Laddhybrider har både en vanlig förbränningsmotor och en elektrisk motor, som laddas genom till exempel laddbox. Exempel på märken som erbjuder laddhybrider är Volvo, Mitsubishi, Audi, BMW, Toyota Prius, Chevrolet och Opel.

Kontakta kundservice

Felanmälan och information om våra laddningstjänster

Telefon: 020-66 90 00
Från utlandet: +46 771 82 00 00

Kundservice svarar på dina frågor vardagar 8-17.

Felanmälan är öppen dygnet runt.

Vanliga frågor och svar