Elmarknad och elproduktion

All el du köper av oss i Sverige är fossilfri. Den kommer från sol-, vind-, vatten- och kärnkraft. Det innebär att du som kund hos oss är med och bidrar till ett fossilfritt liv – oavsett vilket elavtal du väljer.

Lägre elpriser när värmen kommer

Maj inleds med varmare temperaturer men april blev betydligt kallare än normalt, vilket påverkade elpriset. Under april kvarstod uppvärmningsbehovet och i kombination med perioder av lite vind och planerad underhåll av kärnkraftverken gör att månadsmedelpriset landade i samma härad som mars månad. Kylan har bidragit till att den årliga vårfloden som fyller på vattenkraftens magasin är ett par veckor försenad. Läs mer om nuläget på elmarknaden.

 

Så fungerar elmarknaden

Den el som vi använder i Sverige produceras både här och utomlands. All el går in i ett gemensamt elnät och distribueras ut över hela landet. Priset på el från producenterna sätts på den nordiska elbörsen NordPool (spotmarknaden).

Du kan välja elhandelsföretag…

1996 försvann monopolet och elmarknaden blev avreglerad. Det betyder att du kan välja från vilket elhandelsföretag du vill köpa din el. Därmed kan du påverka elpriset för din elleverans.

… men inte elnätsföretag

Monopolet på ledningar och kablar, det vill säga infrastrukturen försvann inte. Elnätet i Sverige ägs av olika elnätsföretag och alla har ensamrätt på eldistributionen inom sitt geografiska område.

Företagen bestämmer själva sina elnätspriser och Energimarknadsinspektionen övervakar så att priserna inte blir oskäliga.

Priset på el från elproducenterna till elhandelsföretagen sätts på Nord Pool, som är en handelsplats för elproducenter och elhandlare.

Läs mer om skillnaden på elhandel och elnät

Energiskatt på el

All elanvändning i Sverige är skattepliktig. Energiskatten betalas från och med 2018 in till Skatteverket via ditt elnätsföretag.

För företag gäller andra regler, där energiskatten för elanvändning beror på vilken typ av verksamhet de bedriver och var verksamheten bedrivs.

Läs mer om energiskatt på el för företag

6 tips för att välja elavtal

Är det dags att välja nytt elavtal? Vi har tagit fram en checklista för dig som vill ha lite tips och stöd på vägen.

Läs mer om att välja elavtal

Så sätts ditt elpris

Det egentliga elpriset bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. 

Läs mer om hur elpriset sätts
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja