Elmarknad och elproduktion

Den el vi levererar till Sveriges hushåll och företag kommer från sol, vind, vatten och kärnkraft. Se vilka elavtal vi rekommenderar just nu och läs om hur elmarknaden fungerar.

Elmarknaden just nu

31 maj - låga elpriser i sommar

Maj månad har varit lite kylslagen, så därför har vårfloden uppe i fjällen inte riktigt kommit igång ännu. Detta avspeglar sig också i det rörliga elpriset på Nordpool, som ligger ungefär 7 öre högre än i fjol. Men snart vänder det enligt våra prognoser.

– Så snart temperaturerna börjar stiga och snön smälter mer kommer vårfloden igång på riktigt. Då kan vi förvänta oss låga spotpriser i juni och juli, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Läs mer om nuläget på elmarknaden och vilka elavtal vi rekommenderar


Så fungerar elmarknaden

Den el som vi använder i Sverige produceras både här och utomlands. All el går in i ett gemensamt elnät och distribueras ut över hela landet. Priset på el från producenterna sätts på den nordiska elbörsen NordPool (spotmarknaden).

Du kan välja elhandelsföretag…

1996 försvann monopolet och elmarknaden blev avreglerad. Det betyder att du kan välja från vilket elhandelsföretag du vill köpa din el. Därmed kan du påverka elpriset för din elleverans.

… men inte elnätsföretag

Monopolet på ledningar och kablar, det vill säga infrastrukturen försvann inte. Elnätet i Sverige ägs av olika elnätsföretag och alla har ensamrätt på eldistributionen inom sitt geografiska område.

Företagen bestämmer själva sina elnätspriser och Energimarknadsinspektionen övervakar så att priserna inte blir oskäliga.

Priset på el från elproducenterna till elhandelsföretagen sätts på Nord Pool, som är en handelsplats för elproducenter och elhandlare.


Energiskatt på el 2017

Som en del i Energiöverenskommelsen har Riksdagen beslutat att höja energiskatten för el till privatpersoner med 3,75 öre/kWh (3 öre/kWh exklusive moms) per 1 juli 2017.

Energiskatten på all el som används i Sverige är idag 36,88 öre/kWh (29,5 öre/kWh exklusive moms). Från 1 juli höjs den till 40,63 öre/kWh (32,5 öre/kWh exklusive moms).

Använder du elen i vissa kommuner i norra Sverige har du som privatperson rätt till ett skatteavdrag på 12 öre/kWh (9,6 öre/kWh exklusive moms). Avdraget gör vi direkt på din elfaktura, vilket gör att du idag betalar 24,88 öre/kWh (19,9 öre/kWh exklusive moms) i energiskatt. Från 1 juli betalar du 28,63 öre/kWh (22,9 öre/kWh). En lista över vilka kommuner som gäller hittar du via länken nedan.

För företag gäller andra regler, där energiskatten för elanvändning beror på vilken typ av verksamhet de bedriver och var verksamheten bedrivs.

Läs mer om energiskatt på el för företag och privatpersoner