Elmarknad och elproduktion

Den el vi levererar till Sveriges hushåll och företag kommer från sol, vind, vatten och kärnkraft. Se vilka elavtal vi rekommenderar just nu och läs om hur elmarknaden fungerar.

Laxede vattenkraftverk

Elmarknaden just nu

Jojo-vädret märks i elpriset

Det rörliga priset ligger fortfarande ganska högt, även om det har sjunkit något den senaste tiden. Och det kan snabbt stiga. Det hände till exempel den 6 december, då spotpriset på börsen plötsligt steg med 17 öre på en dag, för att nästa dag sjunka tillbaka nästan lika mycket.

– Vill du slippa stressande, jojoliknande upp- och nedgångar på ditt elpris så rekommenderar jag ett fastprisavtal, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Läs mer om nuläget på elmarknaden och vilka elavtal vi rekommenderar


Så fungerar elmarknaden

Den el som vi använder i Sverige produceras både här och utomlands. All el går in i ett gemensamt elnät och distribueras ut över hela landet. Priset på el från producenterna sätts på den nordiska elbörsen NordPool (spotmarknaden).

Du kan välja elhandelsföretag…

1996 försvann monopolet och elmarknaden blev avreglerad. Det betyder att du kan välja från vilket elhandelsföretag du vill köpa din el. Därmed kan du påverka elpriset för din elleverans.

… men inte elnätsföretag

Monopolet på ledningar och kablar, det vill säga infrastrukturen försvann inte. Elnätet i Sverige ägs av olika elnätsföretag och alla har ensamrätt på eldistributionen inom sitt geografiska område.

Företagen bestämmer själva sina elnätspriser och Energimarknadsinspektionen övervakar så att priserna inte blir oskäliga.

Priset på el från elproducenterna till elhandelsföretagen sätts på Nord Pool, som är en handelsplats för elproducenter och elhandlare.