Att tänka på när du ska installera solcellsbatteri

 

Innan du beställer ett solcellsbatteri behöver du se till att du kan placera det på en lämplig plats och har de förutsättningar som krävs för installationen.

 

Placering inomhus

Batteriet behöver ställas på en jämn golvyta intill en vägg i ett välventilerat rum . Det får inte utsättas för temperaturer över 45 grader, frost, vatten eller direkt solljus. Ett garage, en källare eller ett förråd kan fungera som lämpliga installationsplatser.

Möjlighet att installera smartmätare

I batteripaketet ingår en smartmätare. För att den ska kunna installeras kan du inte ha fler än en huvudelcentral ansluten till din elmätare.

solcellsbatteri-friyta-400x420.png

Tillräckligt med fri yta

Ett solcellsbatteri är ungefär lika stort som ett smalt väggskåp. Se till att det finns 30 cm fri yta framför, bakom och över batteriet. Mellan två batterier behöver det vara ett utrymme på 50-60 cm.

  • Det minsta batteriet (två moduler) behöver en plats som är 129x19x131 cm
  • Det mellanstora batteriet (tre moduler) behöver en plats som är 129x19x162 cm
  • Det stora batteriet (fyra moduler) behöver en plats som är 129x19x190 cm

En lämplig vägg

Solcellsanläggningens växelriktare och smartmätare ska kunna monteras på en vägg i samma rum som batteriet står i. Väggen behöver ha en fri yta som är 1,9 m bred och 1,6 m hög för att de ska få plats. 

Internetuppkoppling

För att du ska kunna följa din elproduktion, elförsäljning och elförbrukning via en app eller i din dator behöver växelriktaren kopplas upp mot internet. Internetuppkoppling krävs också för automatisk feldetektering och uppgradering av mjukvaran. För en stabil uppkoppling rekommenderar vi att du ansluter växelriktaren med en lan-kabel.

Brummande ljud

Batteriet låter ingenting, men behöver placeras i samma rum som solcellsanläggningens växelriktare. Denna ger ifrån sig ett mycket svagt mycket brummande ljud, vilket kan vara bra att veta om du är ljudkänslig.

 

Våra solcellsbatterier

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja