Solceller

Fördelarna med solceller är många. Här berättar vi mer om vad du får när du investerar i solceller med oss.

Solceller från Vattenfall

Vi är med dig hela vägen

Det är enkelt och smidigt att investera i solceller med Vattenfall. Vi finns med dig hela vägen, från planering tills att panelerna sitter på ditt tak​. Räkna på ditt tak

Skräddarsydd anläggning

Du får personlig rådgivning av erfarna solcellsexperter och vi designar din anläggning efter ditt hus förutsättningar och dina önskemål​. Se hur mycket du kan spara

Produkter av högsta kvalitet

Anläggningen består av utvalda produkter av högsta kvalitet från marknadsledande leverantörer​ och den monteras snyggt och säkert. Läs mer om våra produkter

Professionell installation

När du investerar i solceller med Vattenfall ingår alltid installation. Din anläggning monteras av välutbildade installatörer​. Så går installationen till

Tillgänglig service och support

Har du några frågor eller behöver hjälp med din anläggning kan du alltid vända dig till oss.​ Har du frågor?

En skräddarsydd solcellsanläggning 

Din solcellsanläggning är skräddarsydd efter ditt tak och består av utvalda produkter från marknadsledande leverantörer. Den kommer att monteras snyggt och säkert av professionella installatörer.

Vi erbjuder:

  • Personlig rådgivning ​

  • Skräddarsydd solcellsanläggning​

  • Professionell installation​

  • Utvalda produkter av högsta kvalitet​

  • Tillgänglig service och support

Röd stuga vid vattnet med solceller på taket
Med solceller på taket gör du ditt hus till en del av ett fossilfritt samhälle.

Utvalda produkter av högsta kvalitet

Vi erbjuder solceller som ger maximal effekt, långt in i framtiden. Vattenfalls solcellsanläggningar består av utvalda produkter av högsta kvalitet. De ger dig mycket solel – även i nordiskt klimat – och den diskreta designen passar bra på de flesta tak.

Solceller är en lönsam investering

Fördelarna med att investera i solceller är många. Med solceller får huset en bättre energiklass vilket kan öka värdet på ditt hus. Solceller sänker din elräkning med minst en tredjedel och du är med och bidrar till energiomställningen och producerar din egen fossilfria el. När dina solceller producerar mer el än ditt hushåll kan förbruka får du betalt för överskottet. 

Vanliga frågor och svar om solceller och solcellsbatteri
Vad kostar solceller?

Vad kostnaden för solceller blir för just ditt tak beror på hur stort det är och hur avancerad design solcellsanläggningen kräver. Räkna på ditt tak för att få en första uppskattning av vad solceller skulle kosta dig och hur mycket du skulle kunna spara. Om det ser intressant ut går du vidare genom att begära ett offertunderlag.

Räkna på ditt tak

Läs mer om våra priser

Hur mycket kan jag spara och tjäna med solceller?

Solceller är lönsamt på både lång och kort sikt. Så snart dina solceller installerats och din anläggning är i gång köper du betydligt mindre el. På så sätt kan du kan minska dina elräkningar med minst en tredjedel.

Under sommarhalvåret producerar solceller mer el än ett hushåll kan förbruka. Överskottet går automatiskt ut på elnätet och både ditt nätbolag och ditt elbolag betalar dig för detta. Dessutom har du rätt till en skattereduktion på 60 öre per såld kWh.

Avkastningen på en anläggning ligger runt 5-7 procent per år. I och med att solceller har en livslängd på minst 25 år betalar din investering tillbaka sig långt tidigare. Även om du säljer huset kan du tjäna på att ha skaffat solceller eftersom de kan höja värdet på ditt hus.

Läs mer om hur solceller är en lönsam investering

Läs mer om att sälja överskottsel

Läs mer om hur solceller kan öka värdet på ditt hus

Hur miljövänliga är solceller?

Den största miljövinsten med solceller är att de producerar utsläppsfri el från förnybar energi. Solcellsanläggningar är även tysta och stilla och stör inte djurliv i närheten. 

Över 98 procent av elproduktionen i Sverige är fossilfri, men vårt elsystem är sammankopplat med det europeiska systemet där fossilbaserad elproduktion är vanligare. Genom att producera mer solel kan vi exportera mer fossilfri el och konkurrera ut den dyrare, fossilbaserade elproduktionen. 

Miljöbelastningen från solel uppstår framför allt vid materialutvinningen och tillverkningen av panelerna. Många produceras i Kina, som historiskt sett har en stor andel fossilbaserad el. Även transporter genererar utsläpp.  Men panelernas livslängd är lång, minst 25 år. Det innebär att solelens totala miljöpåverkan är låg. Enligt Energimyndigheten tar det bara 2–3 år innan solpaneler har producerat tillräckligt med fossilfri solel för att kompensera för den energi som gick åt vid tillverkningen.

Läs mer om solcellers miljöpåverkan

Skiner solen tillräckligt i Sverige för solceller?

Sverige har bra förutsättningar för att producera solel. Vissa lokala skillnader finns, men generellt sett har vi en solinstrålning som är nästan lika hög som i Centraleuropa.

Den mörka vintern vägs upp av de långa, ljusa sommardagarna. Trots att produktionen går ner under vinterhalvåret kan snö på marken reflektera solens strålar och göra instrålningen mer effektiv. 

Läs mer om hur det svenska vädret är optimalt för solceller

Aktuellt om solceller

En ikon av en person med hardhat

Rekordår för solceller

2023 installerades över 100 000 solcellsanläggningar i Sverige och idag finns över en kvarts miljon anläggningar i landet. Sammanlagt producerar de nästan lika mycket el som Uppsala län använder på ett år.

Ett villatak mot blå himmel

Är solceller bra för miljön?

Solceller på taket tas ofta upp som ett miljövänligt energialternativ – trots att panelerna genererar utsläpp vid tillverkningen. Hur klimatsmart är det egentligen att skaffa solceller?

Handslag

Hur fungerar solceller?

Det är enkelt att ha solceller hemma på taket. När anläggningen väl är på plats sköter den sig själv. Men vad är viktigt att ha koll på innan man slår till?

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja