Finansiering av solceller

Solceller är en lönsam men stor investering. Många banker erbjuder därför förmånliga lån till dig som vill installera solceller. Dessutom ger vi dig som är bankkund hos någon av våra samarbetspartners rabatt på våra solceller. Lär dig mer om hur du bäst finansierar dina solceller här.

Våra samarbetspartners inom finansiering av solceller

Solceller på hustaken

Nordea

Nordea erbjuder dig förmånlig ränta på Solcellslån när du köper solceller från oss. Du kan välja ett Solcellslån eller höja ditt bolån.

En kvinna står och tittar ut från fönstret.

SEB

SEB erbjuder dig som är eller blir bolånekund ett solcellslån när du köper dina solceller från oss på Vattenfall.

Solceller på ett hustak

Handelsbanken

Handelsbanken erbjuder Grönt energilån. Med lånet kan du finansiera olika typer av energibesparande åtgärder.

Vad kostar solceller på mitt tak?

Se hur mycket egen, fossilfri el du kan producera och hur mycket du kan spara. Få en första kostnadsuppskattning och gå vidare genom att begära ett offertunderlag.

Räkna på ditt tak

Så blir dina solceller lönsamma

Sänkta elräkningar direkt

Solpaneler ger en hög avkastning – även när du finansierar dem med ett solcellslån. Du börjar spara direkt genom sänkta elräkningar och behöver inte vänta tills återbetalningstiden är över.

Erbjudande via våra samarbetspartners

Du som är bankkund hos någon av våra samarbetspartners får rabatt på solceller från oss. Du hittar mer information om olika finansieringsalternativ samt rabatter på våra samarbetspartners hemsidor.

Välj bäst finansiering för dig

Det finns olika sätt att finansiera solceller. Du kan välja till exempel mellan olika typer av privatlån, utökat bolån och egen finansiering. Jämför och välj vad som fungerar bäst för just dig.

Finansiering av solceller
Vad är skillnaden på ett lån för solceller och att höja bolånet?

Ett privatlån för solceller är ett separat lån för dig som vill låna utan säkerhet. Villkor för solcellslån beror på vilken bank du väljer. 

Att höja bolånet betyder att du inkluderar investeringen i ditt bolån. Då samlar du lånen som är kopplade till din bostad. Du kan som mest ta ett bolån upp till 85 % av bostadens värde. Räntekostnaden för utökat bolån beror på din bank och dina individuella förutsättningar. 

Hur stort lån behöver jag för att täcka kostnaden för solceller?

Du kan finansiera en del av eller hela beloppet med lån. Det är upp till dig att bestämma hur mycket pengar du eventuellt vill låna för solceller.

När är det dags att ansöka om ett lån om jag vill installera solceller?

Börja med att ta in några offerter. När du har en uppskattning på vad en solcellsanläggning på ditt tak skulle kosta och vad du kan spara per år kan du räkna på och jämföra finansieringslösningar. Du kan också kontakta din bank för råd.

Räkna på ditt tak

Kan jag finansiera mina solpaneler med en bank som inte samarbetar med Vattenfall?

Ja, det kan du göra. Vi på Vattenfall tycker att det viktigaste är att du hittar ett finansieringsalternativ som passar bäst för dig för att kunna investera i solceller.

Kan jag få skattereduktion för grön teknik eller göra rotavdrag på min solcellsinstallation?

Ja, ägaren eller ägarna till ett hus kan få skattereduktion för grön teknik på solceller, 20 procent på arbets- och materialkostnaderna eller max 50 000 kr per person och år.

Kan eller vill du inte använda ditt gröna skatteavdrag för året finns möjligheten att göra rotavdrag på en solcellsinstallation. Fastighetsägare har rätt till avdrag på 30 procent av arbetskostnaderna. 1 juli till 31 december 2024 är rotavdraget tillfälligt höjt till max 75 000 kr per person och år.

Kom ihåg att de två avdragen inte kan kombineras.

Läs mer om skattereduktion och rotavdrag

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja