Elmarknaden just nu - elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

24 februari – Kallare väder påverkar elpriset

Under februari har det kommit mer nederbörd och varit mildare än vad som är normalt för årstiden. Elbörsens dygnspriser för det rörliga priset har varierat mellan 27 och 44 öre/kWh.

Snittpriset i februari ligger med andra ord på 32,52 öre/kWh i elområde 3. Det är nästan 80 procent högre än priset för februari 2016.

– Nu ser vi dock tecken på att både torrare och kallare väder är på ingång över hela landet de närmaste veckorna. Det påverkar de kortare prisavtalen som börjat stiga något, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Den hydrologiska balansen är fortfarande stabil och kärnkraften har en effektiv produktion. Ringhals har haft en omfattande modernisering av alla fyra blocken, vilket resulterat i full produktionsförmåga.

Vår rekommendation

Just nu är det mycket små prisskillnader mellan de olika avtalslängderna. Prisutsikterna för rörligt pris ser relativt bra ut just nu, trots att priserna är högre än för ett år sedan.

– I och med att prisläget är så bra också för de längre avtalen, så är det just nu bra läge att säkra sitt elpris för en längre period, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor