Elmarknaden just nu - elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

30 juni – Fortsatt låga elpriser i sommar

Den kyliga våren och försommaren har försenat vårfloden, men nu har tillrinningen kommit i gång och fyllt vattenmagasinen i norra Sverige.

Fastprisavtalen ligger kvar ungefär på samma nivåer som de senaste månaderna medan det rörliga elpriset har sjunkit något. Nord Pools medelpris för juni i Mellansverige ligger nu på 25,81 öre/kWh. Det är 6 öre lägre än junipriset förra året. Fastprisavtalen ligger dock kvar på ungefär samma nivåer.

– Vi ser prognoser på låga spotpriser för juli just nu, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Bra kapacitet

Tillrinningen till vattenmagasinen i norra Sverige har under juni tagit fart och börjat fyllas på rejält inför kommande höst och vinter. Att kärnkraftsrevisionerna ligger senare än vanligt innebär att det även här blir en stabil elproduktion i sommar. Det som kan påverka det rörliga elpriset på kort sikt är hur mycket det blåser.

Utökad överföringskapacitet av el från Danmark till Tyskland kan komma att påverka elpriset uppåt efter sommaren då de nordiska producenterna får utökad möjlighet att exportera.

Se över ditt elavtal

– När det är sommar vill du nog inte fundera på hösten men jag skulle rekommendera att vid månadsskiftet juli/augusti ta en titt på ditt elavtal. Det är flera saker som påverkar ditt elpris. Vi kan till exempel se att den svenska kronan har försvagats mot Euron och det kan påverka de svenska elpriserna uppåt, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Framtidens energi

Det är mycket spännande som händer inom energiområdet just nu: nya lösningar och innovationer som kommer att bidra till en bekvämare och mer hållbar vardag. Detta diskuterar och debatterar vi bland annat under Almedalsveckan. Och spana gärna in vad som hände under Vattenfall Hackathon som genomfördes på vårt innovationscenter i Älvkarleby 17-18 juni. Följ med oss på resan mot framtidens energi.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor