Elmarknaden just nu – elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

31 oktober – Störningar ger stora prisskillnader

Oplanerade störningar har lett till att kärnkraften inte är tillbaka i full drift som planerat. Detta har lett till stora prisskillnader. Men det finns inga större skäl till oro då prognosen för vintern inte har förändrats nämnvärt sedan förra månaden.

Det är framförallt två faktorer som ligger bakom de stora skillnaderna. Dels har kärnkraften inte kommit tillbaka i full drift på grund av oplanerade störningar, dels finns det sedan tidigare problem med överföringen av el mellan Sverige och Norge.

Dessa två faktorer har vid vissa tidpunkter drivit upp priserna framförallt i södra och mellersta Sverige. Norra Sverige påverkas däremot inte lika mycket och där har spotpriserna legat på en mer stabil nivå.

– Bor du i norra Sverige har du under månaden haft lägre elpris medan priset varierat mer i södra Sverige. Som ett resultat av detta har många av våra kunder valt att binda sitt elpris för att ha kontroll på sin månadskostnad, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Situationen för vattenkraften ser dock bra ut, då det har kommit en hel del nederbörd under oktober månad. När kärnkraften är tillbaka med full effekt kommer även det ha en stabiliserande effekt på spotpriserna.

Kolpriserna på världsmarknaden fortsätter att påverka priserna uppåt även i Sverige. Men generellt sett har inte läget inför vintern förändrats nämnvärt sedan förra månaden.

Vår rekommendation

– Vattenfalls prognos för vintern har inte förändrats. Flera faktorer pekar på stigande priser och det kan därför vara ett bra tillfälle att binda sitt elpris, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor