Elmarknaden just nu – elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

31 juli – Oväntat höga elpriser i juli

På grund av en sval vår och försommar har den årliga vårfloden blivit försenad, men har nu kommit igång på allvar. Därför är vattenkraften uppe på en normal nivå inför hösten. Däremot har elpriserna i juli varit högre än förväntat. Det beror i första hand på oväntat långa avstängningar under den årliga underhållsperioden för kärnkraften, samt att vi har begränsningar i importen av el från Norge.

Med den ökade snösmältningen i samband med högre sommartemperaturer har vattenmagasinen i norra Sverige börjat fyllas ordentligt. Dessutom är den hydrologiska balansen tillbaka på normala nivåer. Det är den som visar på hur mycket vatten och snö som finns tillgänglig för vattenkraften. Med en hydrologisk balans på normala nivåer kan vi förvänta oss en stabilitet i avtal med fasta priser.

I samband med den årliga underhållsperioden för kärnkraften har avstängningar och nedtrappad kapacitet inför revisioner under sensommaren och hösten blivit mer omfattande än förväntat. Detta tillsammans med minskad kapacitet i överföringen från Norge har bidragit till oväntat höga rörliga elpriser i juli.

Vattenfalls inköpspris för juli 2017 blev 34,78 öre/kWh i elområde SN3. Besök gärna vår sida med prishistorik över rörligt elpris, där du kan jämföra priser varje månad ända tillbaka till 2012.

Vår rekommendation

Med den senaste tidens rörelser i marknaden vill vi rekommendera ett avtal med fast pris i tre år med bytesrätt. Detta gör att du får kontroll över dina elkostnader och ändå kan välja att ta del av eventuell prissänkning en gång under avtalsperioden.

Framtidens energi

Det är mycket spännande som händer inom energiområdet just nu: nya lösningar och innovationer som kommer att bidra till en bekvämare och mer hållbar vardag. Detta diskuterade och debatterade vi bland annat under Almedalsveckan. Och spana gärna in vad som hände under Vattenfall Hackathon som genomfördes på vårt innovationscenter i Älvkarleby 17-18 juni. Följ med oss på resan mot framtidens energi.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor