Elmarknaden just nu – elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

31 augusti – Het sommar i Europa ger högre elpris

Stora delar av Europa har haft värmebölja i sommar, vilket har påverkat det rörliga elpriset i hela Europa och i Sverige. Just nu ligger elpriset ovanligt högt för årstiden men ser ut att kunna sjunka något senare i höst.

Det har varit riktigt varmt i Europa i sommar. Då blir behovet av nedkylning av bostäder och fastigheter större. Det har bidragit till att hålla uppe det rörliga elpriset också i Sverige.

– Situationen med den europeiska värmeböljan är ovanlig och drog upp elpriset i sommar mer än förväntat, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Så här långt i augusti ligger medelpriset på elbörsen Nord Pool för elområde 3 på 32,11 öre/kWh, vilket är cirka 3 öre högre än samma tid förra året.

Det varma vädret i Europa och stor efterfrågan på kol i Kina har fått bränslepriserna på världsmarknaden att stiga. Detta har påverkat de svenska elpriserna och fått de längre elavtalen att stiga något.

Tillrinningen till vattenmagasinen i norra Sverige har varit bra under sommaren. Det hydrologiska läget ser för närvarande bra ut inför hösten och vintern och det motverkar större elprisökningar i Sverige.

Vädrets inverkan på elpriset

Vädret påverkar elpriserna året runt men mest under hösten och vintern, de drivs till ungefär 70 procent av vädret. För Skandinavien är det främst högtrycksväder som ger stigande priser, det vill säga svag vind och lite nederbörd. Det ger vintertid oftast dimmigt eller kallt väder och vi får väldigt lite nederbördsleverans till tillrinningsområdena. Sekundärt kan vi också påverkas av vädret i andra delar av världen, till exempel orkanen i USA nyligen, som driver upp oljepriserna, säger Johan Sohlberg, meteorolog på Vattenfall.

Under den kommande månaden finns det dock fortsatt risk för högre rörligt elpris med anledning av mindre nederbörd i sikte och höga spotpriser. Under några timmar den 23 augusti kunde vi avläsa ett spotpris på över 1 kr/kWh i samtliga svenska elområden.

Vår rekommendation

– Vi kan vänta oss högre elpriser på kort sikt men senare i höst finns det goda chanser att elpriset till och med sjunker något. Men är man orolig bör man överväga att binda sitt elavtal, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Framtidens energi

Det är mycket spännande som händer inom energiområdet just nu; nya lösningar och innovationer kommer att bidra till en bekvämare och mer hållbar vardag. Detta diskuterade och debatterade vi bland annat under Almedalsveckan. Och spana gärna in vad som hände under Vattenfall Hackathon som genomfördes på vårt innovationscenter i Älvkarleby 17-18 juni. Följ med oss på resan mot framtidens energi.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor