Elmarknaden just nu – elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu. 

28 mars – Aprilväder påverkar elpriset

Året har inletts med torrt och kallt vädret och mars har varit kallare än normalt. Våra prognoser visar på en fortsatt kall vårvinter i hela landet över påsken. Kylan påverkar även elpriset som ligger något högre än i fjol.
Det torra och kalla vädret i Sverige påverkar elpriset uppåt. Mars har varit betydligt kallare än normalt, vilket innebär att elpriserna på börsen också har ökat.

 

Högsta marspriset sedan 2011

– Våren vill inte riktigt infinna sig och de kalla temperaturerna gör att vi har fortsatt behov av att värma våra hem lite mer än vanligt. Mars har varit ovanligt kall och torr, vilket har lett till ökade priser, till och med högre än i januari. Det är historiskt väldigt sällsynt, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Det rörliga elpriset ligger så här långt in i mars på 46,2 öre/kWh i södra Mellansverige (elområde 3), vilket är den högsta nivån i mars sedan 2011.

Kraftig vårflod väntas

Nu är det den tid på året då vattenmagasinen innehåller som minst vatten i väntan på vårfloden, som ska fylla på magasinen inför hösten och vintern. Den hydrologiska balansen, som visar på hur mycket snö och vatten det finns i marken, ligger nu lägre än normalt på grund av det torra vädret.. Fortsätter kylan kan vårfloden försenas och bli både kraftigare och kortare än på länge.

Vår rekommendation

– Med tanke på att elpriset brukar variera så här års, så rekommenderar jag alltid våra kunder att vara aktiva och se över sitt elavtal. I april ser jag inga stora risker med rörligt pris, eftersom kärnkraften är så stabil. Och våren, om än sent, kommer att komma, var så säker, säger Jonas Stenbeck.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor