Elmarknaden just nu - elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

31 maj – Låga elpriser i sommar

Maj månad har varit lite kylslagen, så därför har vårfloden uppe i fjällen inte riktigt kommit igång ännu. Detta avspeglar sig också i det rörliga elpriset på Nordpool, som ligger ungefär 7 öre högre än i fjol. Men snart vänder det enligt våra prognoser.

– Så snart temperaturerna börjar stiga och snön smälter mer kommer vårfloden igång på riktigt. Detta kan innebära låga spotpriser i juni och juli, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Hydrologisk balans under normala nivåer

Fastprisavtalen fortsätter att vara oförändrade. Den hydrologiska balansen, som visar på hur mycket vatten och snö som finns tillgänglig för vattenkraften under året, ligger fortfarande något under normala nivåer.

Bra tillgång till kärnkraft kan bidra till låga elpriser

Kärnkraften befinner sig just nu i den årliga underhållsperioden, då man ser över reaktorerna och byter bränsle. Skillnaden i år är att kärnkraftsrevisionerna är mer utspridda, från våren och långt in på hösten. Det innebär att vi har tillgång till mer kärnkraften i sommar, vilket också kan bidra till låga elpriser.

Behåll rörligt pris över sommaren

 Så har du ett rörligt elpris pekar allt på att du kan du behålla det under sommaren. Sen skulle jag rekommendera dig att mot slutet av sommaren se över ditt elavtal inför hösten och vintern. Det kan löna sig, speciellt om du har många apparater och prylar som drar el därhemma, säger Jonas Stenbeck.

Laddat i Stockholm

 Något som vi kommer behöva el till framöver är våra bilar. Andelen laddbara bilar fortsätter att öka i Sverige och därmed kommer också behovet av laddstationer att öka. Just nu utrustar vi åtta gator i Stockholm med 60 nya laddplatser för att fler ska kunna ladda elbilen i city, avslutar Jonas Stenbeck.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor