Elmarknaden just nu - elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

27 april – Stabilt elpris bäddar för långsiktig planering

April månad har levt upp till sitt rykte och levererat omväxlande väder ömsom sol, ömsom regn, blåst och även snö.

– Elpriset har trots det varit stabilt och de längre elavtalen är i princip oförändrade sedan förra månaden medan de rörliga priserna sjunkit något, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Kärnkraften går in i årlig underhållsperiod

Vindkraften levererar enligt plan. Kärnkraften, som har levererat på höga nivåer under hela vintern och våren, går nu i den årliga underhållsperioden då man ser över reaktorerna och byter bränsle. Ekvationen mindre kärnkraft och mindre blåst en dag kan ha viss inverkan på elpriserna. Den hydrologiska balansen ligger på normala nivåer, men nästa månad kommer snösmältningen och vårfloden igång vilket kan påverka elpriset.

Fast eller rörligt elpris?

Nu är våren på väg och de rörliga elpriserna har sjunkit något, men ligger fortfarande något högre än samma tid förra året. Så här långt i april ligger medelpriset på elbörsen på Nord Pool för elområde 3 (mellersta Sverige) på 27,09 öre/kWh vilket är cirka 7 öre högre än april förra året. De längre fastprisavtalen ligger fortfarande på en bra, stabil nivå. Den milda hösten och vintern har lagt en bra grund för prisutveckligen på de längre fastprisavtalen det kommande året.

– Min rekommendation är att vill du ha kontroll på din månadskostnad så är det ett bra läge just nu att binda ditt elavtal till en bra prisnivå, säger Jonas Stenbeck.

Dags att öppna upp fritidshuset?

Att se över fritidshusets uppvärmning är också ett bra sätt att hålla energikostnaderna nere, speciellt om huset har direktverkande el. Bästa försäkringen mot vatten- och fuktskador är att ha på värmen på även när du inte är där under vintern. Läs energiexpertens tips för dig som ska öppna upp fritidshuset för säsongen.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor