Elmarknaden just nu - elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

Vi analyserar vad som påverkar ditt elpris

21 December – Jojo-vädret märks i elpriset

Mer nederbörd än väntat har förbättrat situationen för vattenkraften. Det är inte mer vatten i magasinen, men det ser bättre ut inför kommande vårflod. Det rörliga priset ligger fortfarande ganska högt, men har i och med vädret sjunkit något de senaste veckorna.
Priserna för de kortare fastprisavtalen har fallit under månaden. Främst med anledning av mildare väder i söder och mer nederbörd som säkrar vattentillgången till våren.

– Men det finns fortfarande anledning att se över sitt elavtal med tanke på att risken för höga priser i vinter kvarstår, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Det rörliga medelpriset på Nord Pool ligger så här långt i december på 36,12 öre/kWh (elpriset 20161219 – se dagsaktuella elpriser på rörligt elpris), jämfört med förra året då priset var nästan hälften så lågt, 18,18 öre/kWh i elområde 3. Och det kan snabbt stiga. Det hände till exempel den 6 december, då spotpriset på börsen plötsligt steg med 17 öre på en dag, för att nästa dag sjunka tillbaka nästan lika mycket, säger Jonas Stenbeck.

I och med återstarten av reaktorn Ringhals 2 i slutet av november är alla våra sju svenska reaktorer igång, vilket är bra nu när energibehovet är som störst. Det har även kommit mer nederbörd än förväntat. Den hydrologiska balansen har därmed förbättrats från -20 TWh till -13 TWh bara den senaste månaden. Det motsvarar den årliga elanvändningen för 700 000 hushåll med en elförbrukning på 10 000 kWh/år.

Vår rekommendation

– Vill du slippa stressande, jojoliknande upp- och nedgångar på ditt elpris så rekommenderar jag ett fastprisavtal, säger Jonas Stenbeck. Att se över sitt elavtal är ett sätt att få koll på sina energikostnader nu i vinter. Men det finns också andra sätt. Ditt energibolag eller kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge kostnadsfria energispartips, som kan sänka din energikostnad. 

Du kan också läsa mer om energibesparing under Lev energismart.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

 

Så kan du sänka dina elkostnader - fyra enkla knep

Låt LED-ljusen brinna

Julen är en härlig tid när vi tänder många ljus. Med LED-lampor i granen och ljusstakarna kan du göra det med gott samvete. De ser likadana ut, men drar en tiondel så mycket el. Tio jular till samma kostnad som en med traditionella lampor med andra ord.

Sänk temperaturen

Två grader lägre temperatur innebär 2 000 kronor lägre kostnad för en eluppvärmd villa. Du behöver inte sänka temperaturen i hela huset, men kanske i sovrummet, förrådet och övriga utrymmen som du inte använder så ofta.

Duscha snabbare

En familj på fyra personer, som tillsammans minskar duschtiden med fem minuter, sparar cirka 60 liter varmvatten per dag. Det blir 1 000 kronor på ett år. Med en duschklocka håller du enkelt koll på tiden.

Elmarknad och energikällor