Elmarknaden just nu - elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

23 mars – Aprilväder påverkar elpriset

Året har inletts med en blandning av väderlekar som varit ovanliga för årstiden, men nu verkar det vända åt mer normalt väder. Elpriset är helt beroende av vädret och det som sker i omvärlden.

I mars är elbörsen NordPools snittpris på ca 29 öre/kWh, vilket avser snittpriser till och med den 21 mars 2017. Det är ungefär 9 öre högre än under samma period förra året. För de kortare fastprisavtalen har priset sjunkit något och de längre fastprisavtalen, som påverkas mest av kol- och oljepriser, är fortsatt stabila och prisrörelserna små.

Vårfloden kan ge sjunkande elpriser

Den hydrologiska balansen, som visar på nivåerna i vattenmagasinen samt hur mycket snö och vatten det finns i markerna, ligger på normal nivå. Snart kommer den tidpunkt på året då vattenmagasinen innehåller som minst vatten i väntan på vårfloden, som ska fylla magasinen inför hösten och vintern.

– Det verkar bli mer nederbörd än normalt framöver, vilket innebär att vi har goda utsikter för att spotpriserna även framöver kommer att ligga på samma nivåer som idag, eller till och med sjunka lite, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Läge att byta till fastpris?

Det är många som tänker att våren och sommaren är den bästa tidpunkten att binda sitt elpris, men stämmer det verkligen? Historiskt varierar det från år till år, så det finns inget som säger att en viss månad är bättre än någon annan. Mängden nederbörd påverkar däremot prisutvecklingen för fastprisavtalen. Just nu ser förutsättningarna för prisutvecklingen för 2017 bra ut. Mycket tack vare att det har kommit mycket nederbörd de senaste månaderna samtidigt som vi har haft en mild vinter.

– Med nuvarande prisnivåer för elavtal rekommenderar vi avtal med fast pris i tre år. Det som avgör vad som passar dig bäst är vad du föredrar: ett avtal med fast pris så att du vet hur mycket du ska betala per kilowattimme, eller ett avtal med rörligt pris som följer elprisets upp- och nedgångar, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor