Elmarknaden just nu – elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

22 december – Nya året inleds med stabila elpriser

Tack vare ovanligt stora mängder regn under delar av hösten ser läget på elmarknaden stabilt ut inför vintern och det nya året. Men med en övergång till kallt och stabilt väder kan elpriset hastigt förändras.

Under tidig höst hade vi stigande elpriser på grund av hög efterfrågan på kol i Europa samt årliga revisioner i kärnkraften. September var en ganska torr månad men i oktober och november kom det mycket mer nederbörd än normalt. Bara under oktober regnade det 30 procent mer än vanligt. Det gjorde att den hydrologiska balansen stärktes rejält och vi har nu välfyllda vattenmagasin.

Rörligt elpris ungefär i nivå med december i fjol

Detta tillsammans med att kärnkraften är tillbaka i full drift innebär att det rörliga elpriset nu fallit tillbaka till sommarens nivåer.

Vintervädret kan påverka elpriset framöver

Sett till marknadsläget i Europa är efterfrågan på kol fortsatt hög, vilket påverkar elpriset även i Sverige. Just nu finns det mycket som talar för att det inte kommer att bli högre elpriser än förra vintern, främst tack vare den goda situationen för vattenkraften. Men detta avgörs till stor del av hur kall vintern blir. Det är först en bit in i januari vi tydligare kan se hur vintern kommer att bli.

Vår rekommendation

– Baserat på att vi ser relativt stabila priser i vinter så kan du ligga kvar på rörligt elpris men är du orolig för att priset ska gå upp och ner och hellre vill ha kontroll, kan det vara läge att binda elpriset. Det viktigaste är att du tar ett aktivt beslut, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall försäljning.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor