Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu. 

30 maj – Elpriset fortsätter nedåt men marknadsläget skapar osäker prognos

Under andra hälften av maj har det varit varmt och kommit ordentligt med nederbörd vilket fyllt på de nordiska vattenmagasinen och påverkat elpriset nedåt. Det som just nu gör marknaden osäker är det pågående handelskriget mellan USA och Kina, Brexit och EU-valet som är stora och osäkra påverkansfaktorer framåt.

Elpriset stabilt runt 40 öre/kWh

Spotpriset under maj har haft ett snittpris på knappt 40 öre/kWh i elområde 3, att jämföras med samma tid förra året då spotpriset låg på cirka 33 öre/kWh.

–  Det rörliga elpriset ligger på en stabil nivå medan de längre elavtalen sjunkit något men marknadsläget gör det svårt att sia om hur det kommer att se ut över sommaren. Den svenska vattenkraften är en viktig tillgång i dessa lägen men får vi fortsatt påfyllning i vattenmagasinen kommer elpriset till och med kunna sjunka ytterligare, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Handelskriget gör marknaden osäker

Inom kärnkraften pågår revision på flera reaktorer. Det innebär att det just nu är 89 procent effekt i Norden. Vindkraften producerar enligt plan vilket påverkar priserna i södra Sverige.

På den europeiska elmarknaden har priset på råvaror, utsläppsrätter och olja stabiliserats efter en tids uppgång men osäkerheterna kring handelskriget mellan USA och Kina, Brexit, EU-valet samt hur rikligt nederbörden blir, gör att elpriset snabbt kan ändras.

Vår rekommendation

–  Med tanke på marknadsläget bör alla med rörligt elpris att ha lite extra koll trots att man oftast använder mindre el under sommarmånaderna. Är man orolig så rekommenderar jag att ha fast elpris i 1 eller 3 år med bytesrätt. Det ger dig som kund ett tryggt elpris samtidigt som du kan följa med nedåt om priserna skulle sjunka, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Vill du se ditt elpris?

Är du redan kund hos Vattenfall så loggar du in på Mina sidor.

Vill du bli kund hos oss ser du ditt elpris här.

Ska du flytta eller köpt ytterligare en bostad tecknar du avtal här.

 

Videor med marknadskommentarer

Du som är intresserad av historiken kan hitta alla publicerade videor om Elmarknaden just nu på YouTube.