Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu. 

30 september – Bra förutsättningar för stabilt elpris

Elprisgapet mellan norra och södra Sverige minskar. Högre kapacitet inom kärnkraften, lättade överföringsbegränsningar, samtidigt som norra Sverige har fortsatt god tillgång på vatten- och vindkraft, är några av orsakerna.

– Elpriset har stabiliserats i hela landet. För årstiden är det även något lägre än normalt, till exempel för två år sedan låg elpriset på över 50 öre/kWh. Vi börjar dock se längre perioder med högre temperaturer vilket påverkar elpriset, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Spotpriset för september är cirka 35 öre/kWh för elområde 3 (Södra Mellansverige) och 38 öre/kWh för elområde 4 (södra Sverige). I norra Sverige ligger spotpriset på cirka 32 öre/kWh till skillnad mot förra månaden då det låg på rekordlåga 12 öre/kWh.

Revisionsperioden börjar närma sig sitt slut vilket ger en högre tillgång på kärnkraft. Den tidvis kraftiga blåsten, framförallt i norra Sverige, har ökat andelen vindkraft i produktionsmixen den senaste månaden och vattenmagasinen är välfyllda.

Överföringslättnader mellan norra och södra Mellansverige, dvs elområdena SE2 och SE3, har lett till minskande prisskillnader inom landet.

Råvarupriserna har återhämtat sig sedan raset i början av coronakrisen. Även elpriserna i Tyskland har stigit samt priserna på olja och kol, vilket påverkar de svenska priserna uppåt.

Vår rekommendation

– Det har varit ovanligt varmt för årstiden men vintern och kallare temperaturer är på ingång. Och just temperaturen påverkar elpriserna både snabbt och i större omfattning. Vill du veta vad du betalar varje månad så skulle jag rekommendera ett fast avtal med bytesrätt. Du får ett elpris som inte kan gå upp och kan teckna om till ett lägre pris om elpriset faller ytterligare, vilket många av våra kunder upplever som tryggt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Mer information:
Se dagsaktuella elpriser på rörligt elpris
Så påverkar hemmajobb elräkningen
Så här har elpriserna utvecklats de senaste åren

Vill du se ditt elpris?

Är du redan kund hos Vattenfall så loggar du in på Mina sidor.

Vill du bli kund hos oss ser du ditt elpris här.

Ska du flytta eller köpt ytterligare en bostad tecknar du avtal här.


Videor med marknadskommentarer

Du som är intresserad av historiken kan hitta alla publicerade videor om Elmarknaden just nu på YouTube.