Bild: Skanska

Mellan Kramfors och Härnösands kommuner ligger Högakustenbron som med sina 1 800 meter är en av världens längsta hängbroar. Här – högt upp på smala vajrar – balanserar Vattenfall Services tekniker vant och säkert när det är dags för underhåll och service av belysningen.

Brons pyloner har en höjd på 180 meter och mellan dem går vajrar med en spännvidd på över 1 kilometer. Sammanlagt finns 60 belysningsarmaturer på bron, 30 på vardera sida. Dessutom sitter hinderljus längst upp på varje pylon som varnar flygtrafik.

Vattenfall Services sköter drift och underhåll för brons belysning, och har under hösten bland annat påbörjat ett arbete med att byta ut de befintliga kvicksilverlamporna till LED.

– LED-belysning medför flera fördelar, bland annat ger de en längre brinntid vilket innebär att underhållet kan minska. Kvicksilverlampor är dessutom nu förbjudet vilket innebär att de inte kan bytas ut om de går sönder, förklarar Patrik Eriksson, projektledare på Vattenfall Services avdelning för belysning.

Fokus på säkerhet

För att ta sig upp i pylonerna finns en hiss och den sista sträckan få man klättra i stege för att ta sig ut på vajrarna. Magnus Lindgren är belysningstekniker och underhållsledare på Vattenfall Services och har arbetet med underhåll på bron i över 20 års tid.

– Vi belysningstekniker är ju vana att jobba uppe i stolpar, men ute på brons vajrar är det väldigt speciellt. Vajrarna som vi går på är smala, 65 centimeter, och det blåser ganska rejält där uppe, berättar Magnus.

imageayy1.png

Bild: Patrik Eriksson, projektledare på Vattenfall Services 

Säkerheten är alltid viktig när det gäller elarbeten, och för uppdrag på hög höjd krävs dessutom fallskyddsutbildning och fallskyddsutrustning. Vattenfall Services mål är att vara Sveriges säkraste arbetsplats. Teknikerna jobbar alltid i par, med sele och säkerhetslinor som kopplas fast i vajrarna. Dessutom används visir och hörselkåpor för att skydda mot vinden. Vissa delar av vajrarna är väldigt branta och då används slingor för ytterligare säkring.

Brons kablar är förankrade långt inne i berggrunden där det finns bergutrymmen för kontroller. Även här har Vattenfall Services installerat belysning. 

– Hela belysningsinfrastrukturen är uppkopplad, både på bron och i bergsutrymmena, och om ett larm kommer in åker vi ut för att reparera eller byta ut utrustningen, berättar Magnus.

Den hårda miljön i norra Sverige kräver extra mycket av konstruktionen som utsätts för hårda vindar, is och snö. Installationen av LED-belysningen har gjorts på en del av bron och ska nu testas och utvärderas innan resten av ljuskällorna byts ut till våren.

Resized_20210811_104843.jpg

Bild: Patrik Eriksson, projektledare på Vattenfall Services 

FAKTA OM HÖGAKUSTENBRON:

  • Invigdes 1997
  • Skanska har byggt delar av strukturen och gjutit pylonerna
  • Segelfri höjd är 40 meter
  • Är en av världens längsta hängbroar
  • Förebilden är Golden Gate-bron i San Fransisco

 

Kontakta Per Redtzer om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag eller din kommun med belysning.

Läs mer om våra tjänster

Kontakta oss

Telefon: 08-739 50 00

vattenfallservices@vattenfall.com

Vattenfall Services Nordic AB
SE-169 92 Stockholm

Fakturaadress

Vattenfall Services Nordic AB
RU2036
169 95 Solna

Organisationsnummer
556417-0859

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja