Fotograf: Fredric Alm / LKAB

Fantastiskt att vara med och utveckla något som kan ge en sådan positiv effekt i vår värld

Dagens teknik för ståltillverkning innebär att stålindustrin är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid. Daniel Wall, konsult på Vattenfall Services, medverkar i det ambitiösa projektet HYBRIT, där målet är att ta fram en fungerande lösning för fossilfri ståltillverkning.   

HYBRIT är ett forsknings- och utvecklingsprogram som bedrivs av Vattenfall, SSAB och LKAB i samverkan med staten och forskningsinstitut. I stålindustrin används idag koks, som framställs av kol, för att omvandla järnmalm till järn och stål. HYBRIT undersöker möjligheten att använda vätgas istället för koks, som har en betydande negativ miljöpåverkan. Den stora fördelen med vätgas är att den är miljövänlig när den tillverkas av el från fossilfria källor.

Daniel Wall, som är utbildad civilingenjör, har arbetat i ungefär 18 år inom Vattenfallkoncernen. Under den här tiden har han haft varierande uppgifter och även möjligheten att arbeta på olika bolag inom koncernen. Sedan två och ett halvt år tillbaka arbetar han som konsult på Vattenfall Services.

– Jag har varit lite involverad i HYBRIT-projektet sedan hösten 2016, då man behövde någon som hade kompetens att göra beräkningar och studier på elnätet. Mitt uppdrag har sedan 2019 därefter intensifierats, berättar Daniel.

Möjlighet till både variation och fördjupning

En av utmaningarna i HYBRIT är att vätgas i ståltillverkningen kräver stora mängder el, en omställning som kommer att ställa höga krav på det svenska elsystemet. Daniels huvudsakliga uppgift handlar därför om att utifrån olika scenarios undersöka hur HYBRIT påverkar det svenska kraftnätet och identifiera lösningar.

– Jag använder modeller av elsystemet i ett analysverktyg, för att kunna dimensionera elkraftssystemet och säkerställa att det är robust mot olika händelser, förklarar Daniel.

Modellerna måste anpassas och utvecklas för att försöka hitta en optimal lösning utifrån många olika perspektiv. Daniel berättar att arbetet är både intressant och varierat.

– Att grotta ner mig i detaljer är något jag verkligen gillar, och här får jag möjlighet att fördjupa mig och lära mig nya saker hela tiden. Dessutom är det helt fantastiskt att vara med och utveckla något som kan ge en sådan positiv effekt i vår värld, säger han.

Daniel berättar att ingen arbetsdag är den andra lik, och för ett tag sedan fick han möjlighet att besöka LKABs gruva i Malmberget, Gällivare där järnmalmen bryts.

– Vi åkte buss genom mörka gruvgångar över en kilometer ner i marken, och väl framme öppnade ett litet samhälle upp sig med vägar, verkstäder, kontor och lunchrestaurang. Det var en superhäftig upplevelse, menar Daniel.

Fortsatt fokus på fossilfria industrilösningar

Daniels uppdragsgivare är Vattenfall Research and Development. Tobias Rehnholm, som Daniel rapporterar till, anlitar gärna konsulter från Vattenfall Services. Utöver kompetensen värderar han att det redan finns en bra förståelse för Vattenfalls processer och god insikt i Vattenfalls rapporteringssystem.

– Daniel är en uppskattad och kunnig konsult med sin specialistkompetens och imponerande analytiska förmåga. Han är en viktig spelare som bidrar till att vi kan fullfölja vårt åtagande, menar Tobias.

Just nu byggs en pilotanläggning inom ramen för HYBRIT som väntas vara klar 2020. Därefter följer en större demonstrationsanläggning 2026 och om allt fungerar, byggs världens första storskaliga fossilfria anläggning för ståltillverkning med förväntad produktionsstart 2035.

HYBRIT är en satsning som ligger helt i linje med Vattenfalls målsättning om att vara fossilfria inom en generation, och man har också börjat undersöka andra möjligheter till fossilfria industrisatsningar.

– Vi ser att Daniel kommer att ha en mycket värdefull roll även i dessa projekt, avslutar Tobias.


Är du intresserad av att arbeta som konsult eller anlita en av våra konsulter?

Välkommen att kontakta Anders Kim Johansson, affärsområdeschef på telefon: 072-511 56 76, eller via e-post: anders.kimjohansson@vattenfall.com.

 

Kontakta oss

Telefon: 08-739 50 00

vattenfallservices@vattenfall.com

Vattenfall Services Nordic AB
SE-169 92 Stockholm

Fakturaadress

Vattenfall Services Nordic AB
RU2036
169 95 Solna

Organisationsnummer
556417-0859

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja