Omväxlande arbete med många utvecklingsmöjligheter

Just nu byggs en av Sveriges största landbaserade vindkraftsparker i det västerbottniska inlandet. Närmare 3,3 miljarder kronor investeras som ska resultera i 84 nya vindturbiner i Blakliden och Fäbodberget i Åsele och Lycksele kommuner. Annika Swanberg från Vattenfall Services arbetar som konsult i det spännande projektet.

Vattenfall Services erbjuder underhålls-, entreprenad- och konsulttjänster för energi- och elanläggningar. Bolaget är ett dotterbolag till Vattenfall AB men konkurrerar fullt ut mot andra leverantörer, vilket ställer höga krav på de konsulter som arbetar inom bolaget.

– Som konsult måste jag ha stort kundfokus. Det ställer krav på mig att ta ansvar och se till att det jag levererar är av högsta klass. Jag gillar den utmaningen, berättar Annika.

Blakliden Fabodberget projekt medarbetare 480x385.jpg

Komplext projekt med många aktörer

Den nya vindkraftsparken är ett gigantiskt byggprojekt som genomförs i partnerskapet Vattenfall Vindkraft, som består av Vattenfall, Vestas och PKA. Projektutvecklingen startade redan 2009 vilket inkluderade undersökningar, layout, avtal och tillstånd. I juni 2018 startade byggandet och sedan sommaren 2019 har Annika medverkat som assisterande projektledare.

Att genomföra en sådan omfattande byggnation är en lång process som involverar många människor och även olika företag utanför Vattenfallskoncernen, såsom byggentreprenör, leverantör för transformatorstation och leverantör för turbiner.

– I början handlade mycket av arbetet om utredningar, till exempel att undersöka var de bästa förutsättningarna fanns för att bygga ett vindkraftverk och ansöka om olika tillstånd. Nu har vi kommit så långt att exempelvis vägarna fram till områdena har anlagts och vissa betongfundament för turbinerna är gjutna, förklarar Annika.

Målsättningen är att vindparken ska vara i full drift våren 2022. En av Annikas uppgifter just nu är att uppdatera projektets genomförandeplan. Det är en omfattande plan som berör allt från riskbedömningar och tidplaner till ekonomi, säkerhet och miljö.

– Arbetet med planen för ett så pass komplext projekt innebär att jag har kontakt med många olika specialister och lär känna de som medverkar. Det är oerhört givande eftersom jag får så mycket ny kunskap varje dag, fortsätter Annika.

Organisatorisk kunskap en stor fördel

Annikas uppdragsgivare är Maren Andersen som är projektledare på Vattenfall Vindkraft.

– Vi sökte resurser till projektet, och jag blev rekommenderad Vattenfall Services.  Annika har bara varit med i projektet i några månader men på denna korta tid
lärt sig så mycket. Hon är extremt engagerad, driven och tekniskt kunnig,
berättar Maren.

Maren menar att en av fördelarna med att anlita konsulter från Vattenfall Services är att de redan är insatta i organisationen och har grundläggande kunskap om Vattenfall. Det underlättar mycket för att snabbt kunna bidra i ett projekt av denna komplexitet.

– Annika förstår organisationens mentalitet och tack vare ett stort kontaktnät kan hon lösa olika problem och snabba upp processer; det är oerhört värdefullt, förklarar Maren. 

Omväxlande och utvecklande

Annika halkade in på energiområdet lite av en slump. Under många år arbetade hon som chef och vice vd på olika telekombolag. Sedan startade hon ett eget företag med fokus på konsultuppdrag hos olika elnätsägare. 2017 började hon jobba på Vattenfall Services med ett första uppdrag som konsult och projektledare för Svenska kraftnäts lednings- och stationsprojekt runt om i Sverige.

– Det absolut roligaste med att vara konsult här är att arbetet är så omväxlande. Man arbetar i olika projekt, lär känna nya människor och får utrymme att hela tiden lära sig nya saker, avslutar Annika.


Är du intresserad av att arbeta som konsult eller anlita en av våra konsulter?

Välkommen att kontakta Anders Kim Johansson, affärsområdeschef på telefon: 072-511 56 76, eller via e-post: anders.kimjohansson@vattenfall.com.

Kontakta oss

Telefon: 08-739 50 00

vattenfallservices@vattenfall.com

Vattenfall Services Nordic AB
SE-169 92 Stockholm

Fakturaadress

Vattenfall Services Nordic AB
RU2036
169 95 Solna

Organisationsnummer
556417-0859

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja