Fjärrvärmenät och orter

Nio fjärrvärmeverk ger värme och varmvatten till hundratusentals hushåll och företag. Allt utvunnit ur fossilfritt bränsle, återvunnit material och energi som annars skulle gått till spillo. Nu rustar vi också för framtidens fjärrvärme som bättre tar vara på överbliven värme från till exempel serverhallar och frysdiskar.  

Fjärrvärme från Vattenfall ska alltid vara ett bra val jämfört med andra uppvärmningssätt – klimatsmart, leveranssäkert och enkelt. 

Läs mer nedan om hur vi arbetar med fjärrvärmen i din ort.

 

Askersund

I Askersund så bidrar fjärrvärmen till att länets och kommunens miljömål nås. I våra anläggningar eldar vi i första hand med förnybart och lokalt inköpt biobränsle.   

Askersund

Gustavsberg

Gustavsberg växer så det knakar. Kommunen är av de snabbast växande i landet, och Vattenfall fjärrvärme hänger på. I dag erbjuder vi fjärrvärme till 75 procent av hushållen i Gustavsberg.

Gustavsberg

Knivsta

I Knivsta har vi erbjudit fjärrvärme i mer än 40 år. I dag består vårt bränsle till 99 procent av biobränsle vilket gör fjärrvärmen i Knivsta så gott som helt koldioxidneutral. 

Knivsta

Motala

Boende i Motala kan få både el och värme från vårt kraftvärmeverk. Sedan 2006, då verket invigdes, har vi sänkt utsläppen av koldioxid och svavel med över 90 procent.

Motala

Nyköping

I Nyköping eldar vi i princip bara med biobränsle – främst returträ och skogsflis. Det ger en nästintill helt koldioxidneutral uppvärmning. I vårt kraftvärmeverk produceras även förnybar el, vilken motsvarar ungefär halva årskonsumtionen för Nyköpings behov.

Nyköping

Storvreta

I Storvreta levererar vi i stort sett helt koldioxidneutral fjärrvärme tack vare att vi nästan uteslutande använder träpellets som bränsle. 

Storvreta

Uppsala

Vi värmer nästan hela Uppsala med fjärrvärme. Även domkyrkan, invigd 1435, värms idag med fjärrvärme från Vattenfall. Förmodligen är det också en av världens största fjärrvärmeuppvärmda byggnader.  

Uppsala

Vänersborg

Det mesta av vår fjärrvärme i Vänersborg gör vi av spillvärme från Vargön Alloys. Det skapar en unik uppvärmningsform som både är prisvärd och miljövänlig.

Vänersborg

Aktuellt

Vi byter fjärrvärmeledning. Grävarbetet påverkar framkomligheten maj till november med undantag för v.28-31.

Med E-faktura slipper du fylla i långa OCR-nummer och du betalar fakturan enkelt med ett klick i din internetbank. Dessutom är det betydligt snällare mot miljön. 

Nu kan du ta hjälp av Fjärrkontrollen, ett objektivt beräkningsverktyg för ökad transparens av kostnadsläget. 

Andra orter

Kontakta oss

Kontakta kundservice om du har några frågor rörande fjärrvärme.
Telefon: 020-36 00 36
Vardagar kl 8–18

Vanliga frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna vi får om fjärrvärme.

Visste du att...

Fjärrvärmen i dag håller cirka fyra miljoner svenskar varma. Och fler blir det när vi fortsätter att bygga ut våra fjärrvärmenät.