Fjärrvärme på sommaren
Fjärrvärme är en smidig uppvärmningsform där du inte behöver göra mycket för att det ska fungera. Det gäller självklart även på sommaren, även om det finns en del att tänka på inför de varmare månaderna.
1. Låt värmeväxlaren vara på
Under sommaren har vi knappt något behov att värma våra hus längre. Därför kan det vara lockande att stänga av värmeväxlaren men det är inget som rekommenderas. Moderna värmeväxlare stänger automatiskt av värmen, men inte vattenuppvärmningen, när utomhustemperaturen når cirka 18 grader. Cirkulationspumpen stängs också av men motionerar sig själv med jämna mellanrum för att den inte ska fastna.
2. Sänk värmen ett par grader
Som tidigare nämnt stänger de flesta moderna värmeväxlare av värmen när det är cirka 18 grader ute, men under svenska somrar kan temperaturen sjunka lägre än så. För att undvika att värmen slås på i dessa fall, vilket skulle vara helt i onödan, kan du sänka den inställda värmen något. Det gör du i din reglercentral, sänk temperaturen ett par grader till förslagsvis 15 ºC.
3. Oroa dig inte över hög temperatur på returvattnet
Vanligtvis vill man ha så låg temperatur på returvattnet som möjligt. Ju kallare returvatten, desto effektivare värmeväxlare kan man enkelt säga. Under sommaren värmer värmeväxlaren endast ditt varmvatten, till skillnad från kallare perioder när den också skickar ut värme till husets element. Det gör att det heta vattnet från värmeverket inte kyls av på samma sätt som annars. Returvattnet blir då betydligt hetare vilket är helt i sin ordning.
4. Att tänka på inför hösten
I slutet av sommaren kan det vara ett bra tillfälle att se över sina radiatorer, eller element som de oftare kallas. Efter att ha gått på sparlåga under sommaren kan elementets termostater ha fastnat i stängt läge. Förebygg detta genom att vrida upp och ned ventilen två, tre gånger i början av hösten.
Om du under sommaren har sänkt temperaturen i din reglercentral är det nu ett bra tillfälle att öka den till din önskade inomhustemperatur. Ställ sedan elementens termostater i maxläge, blir det för varmt då är det ett tecken på att det går ut för mycket värme i fastigheten. Justera då ner värmen i din reglercentral och minska på så sätt dina kostnader.
Håll din värmeväxlare i topptrim
Med ett serviceavtal kommer en av våra tekniker hem till dig vartannat år och säkerställer att din värmeväxlare mår bra. På så vis kan du luta dig tillbaka och njuta av värme året runt.
Fjärrvärme året runt
I den här videon får du lära dig vad du som villaägare behöver veta om din värmecentral under årets gång.