Fjärrvärme på vintern

Under vintern är det extra viktigt att din fjärrvärmecentral fungerar som den ska. För att du ska få en så energieffektiv uppvärmning som möjligt och samtidigt behålla samma behagliga inomhustemperatur, finns en del saker att tänka på.

Varje fjärrvärmecentral har en utegivare, en sorts utomhustermometer. När det är kallare än 18 grader skickar utegivaren en signal till reglercentralen, som i sin tur sätter igång fjärrvärmecentralen och börjar skicka ut värme till dina element eller din golvvärme.

Inför vintersäsongen kan du kontrollera följande saker för att säkerställa att din fjärrvärmecentral fungerar som den ska:

1. Kontrollera att cirkulationspumpen startat

Enkelt tips för att kontrollera detta är att sätta en skruvmejsel mot cirkulationspumpen och örat, då ska man kunna höra ett lätt flödesljud om den går runt.

Om cirkulationspumpen inte startat kan du testa att höja värmen till max på din reglercentral. Det kan få pumpen att starta.

Cirkulationspump
Reglercentral

2. Kontrollera trycket

Tryckmätaren ska vara på 1 bar. Är trycket lägre än 0,6 bar behöver du fylla på värmesystemet med vatten, det gör du genom att öppna påfyllningsventilen tills trycket är på uppe på 1 bar, stäng sedan ventilen.

Tryckmätare
Påfyllningsventil

3. Lufta elementen

Är cirkulationspumpen igång, trycket på 1 bar men elementen fortfarande kalla? Då kan det bero på att det finns luftfickor i elementen. Börja med att stänga av strömmen till din värmeväxlare och följ sedan instruktionerna för hur du luftar elementen.

Så luftar du elementen

Håll din värmeväxlare i topptrim

Med ett serviceavtal kommer en av våra tekniker hem till dig vartannat år och säkerställer att din värmeväxlare mår bra. På så vis kan du luta dig tillbaka och njuta av värme året runt.

 

Serviceavtal

Fjärrvärme året runt

I den här videon får du lära dig allt du som villaägare behöver veta om din värmecentral.

 

 

 

 
 

Inför sommaren

När temperaturen ute är över 18 grader skickar värmecentralen inte länge ut någon värme till dina element.

Stäng inte av cirkulationspumpen. Den kommer motioneras var tredje dag i cirka en minut för att inte fastna, så den kan vara redo inför vintersäsongen igen.

Video: Så fungerar en fjärrvärmecentral