Vinn presentkort på Blomsterlandet värt 1 000 kronor

Tävlingen är avslutad

Under sommaren hade du chans att utmana grannen och resten av Sverige i vår solrostävling. Tävlingen avslutades den 31 augusti och vinnaren är nu utsedd. Vi säger stort grattis till Aina Ahlinder i Västerås som svarat rätt på alla frågor och dessutom odlat den högsta solrosen. Hela 4,13 meter! Aina vinner ett presentkort Blomsterlandet, värde 1 000 kronor.  

- Det är faktiskt första gången jag odlar solrosor. De trivs lika bra som solpanelerna här, eftersom det är söderläge, säger Aina.

Lyckas med din solros - Blomsterlandets expert tipsar:

Jacob Nilsson, Butikschef på Blomsterlandet City och en av Blomsterlandets växtexperter ger här sin bästa tips för att få en hög solros.

 1. Förså inomhus
  Du kan så solrosfröet direkt på växtplatsen i maj-juni, men vill du ha kraftigare plantor och tidigare blomning är det bra att så den inomhus några veckor innan.
 2. Välj rätt kruka
  När du sår inomhus, så välj gärna en smal och djup kruka och fyll på med såjord. Vattna igenom jorden försiktigt innan du sår så att inte fröet sköljs ner för långt i jorden eller in i ett hörn. Peta ner några frön 1-2 centimeter djupt med ett mellanrum på cirka 5 centimeter. Se till att de är täckta av jord. De gror efter 7-10 dagar. Kommer det upp flera tar du bort de svagaste.
 3. Plantera i bördig jord
  Solrosen kan sedan planteras ut efter några veckor, i normal jord och soligt läge. Välj helst en lite dyrare jord, men vanlig blomjord funkar bra. För riktigt höga exemplar, ska du ha djup, bördig jord och gödsla flitigt.
 4. Var generös med sol och vatten
  Solrosen är en blomma som verkligen gillar sol, så mycket att den alltid vänder sig mot solen. Därför ska du plantera den på en plats där den får så mycket sol som möjligt. Gärna vid en solig vägg så får den både ljus och hjälp med att hålla sig uppe. Och kom ihåg att vattna flitigt!

Så här gick tävlingen till

När din solros har nått maximal höjd mäter du solrosen från marken till toppen på blomman (blommans mitt). Fyll i måtten i tävlingsformuläret nedan och bifoga ett foto med solrosen bredvid ett måttband eller likvärdigt mätverktyg (till exempel en tumstock). När du skickar in bidraget intygar du samtidigt att solrosen är egenodlad och att mätningen utförts korrekt.

Till vinnare utses de tre som har odlat de högsta solrosorna och svarat rätt på alla frågor. Vinnarna utses av en jury från Vattenfall bestående av Ulrika Mivell, Karin Lago och Ulf Elmgren. Juryns beslut kan inte överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Vinsten kan inte bytas mot kontanter eller andra priser. Medarbetare i Vattenfall och deras familjemedlemmar eller personal hos Blomsterlandet, får inte delta i tävlingen. Tävlingen pågår till och med 2017-08-31. Vinnarna utses 2017-09-10 och kontaktas via e-post eller telefon senast 2017-09-12. Namn och bild publiceras här på tävlingssidan och i annat marknadsföringsmaterial.