Påverkas solceller av coronakrisen?

Vi har träffat Jonas Claréus en av våra solcellsexperter på Vattenfall och ställt lite frågor med anledning av rådande samhällssituation och om den har påverkat kundernas vilja att investera i solceller.

Har dagens samhällssituation påverkat er försäljningsverksamhet av solceller?

- Förvånansvärt lite faktiskt, vi har i ett tidigt skede varit i kontakt med våra underleverantörer för att säkerställa att vi kommer få våra leveranser enligt de tidsplaner som varit förutbestämda sedan en lång tid tillbaka.

Så om man beställer solceller nu så kommer ni att kunna leverera i tid?

- Ja det är inga problem om du beställer nu, hur det ser ut längre fram är svårt att säga men vi kommer att kunna hålla leveranserna på de beställningar som kommer att komma in den närmsta tiden.

Vad får ni för frågor idag från kunderna?

- Det är många som vill köpa nu men några tänker att de kanske ska avvakta ett tag med tanke på Corona-viruset och utvecklingen i samhället. 

Vad säger ni till dem?

- Ingen vet hur länge vi kommer befinna oss i nuvarande samhällssituation men att investera i solceller är fortfarande en mycket bra investering och den har inte blivit sämre utan kanske till och med bättre om du jämför med placering i aktier och aktiefonder. Detta eftersom du direkt sänker dina energikostnader med cirka en tredjedel. Däremot är det många som undrar om vi kan snabba upp processen från beställning till installation.

Kan ni snabba upp processen?

- Under våren kommer det alltid önskemål om att installationerna ska ske så snabbt som möjligt eftersom man är mån om att få ta del av årets mest produktiva månader. Vi har en väldigt hög leveransprecision och för det mesta klarar vi av installationen enligt plan. 

- Det är väldigt många som beställer just nu och det du kan göra för att det ska gå snabbare är att inte vänta med din beställning. Vi vet som sagt inte hur det ser ut längre fram men beställer du nu så kommer vi kunna leverera enligt normal tidsplan.

Vad säger du till dem som ändå vill vänta?

- Det finns två olika sätt att finansiera sin solcellsaffär, kontant eller med lån. Vi erbjuder just nu en Grön finansiering till en låg ränta utan krav på säkerhet till de som inte vill ta ut pengar från sina aktiefonder med tanke på att de kanske har sjunkit lite i värde. Har du däremot pengarna på ett vanligt bankkonto kan du inte göra en säkrare och bättre investering än att köpa solceller. Läs mer

Slutligen varför ska man köpa solceller av Vattenfall?

- Det finns flera skäl förutom att vi har vår leveranssäkerhet. Vi är ett stort företag som funnits inom energibranschen sedan 1909 och vi kommer att finnas en lång tid framöver, sannolikt längre än de flesta av våra konkurrenter som säljer solceller. Det gör att du kan känna dig trygg med att vi kommer supporta dig, med den expertis våra solcellsexperter besitter, långt efter det att du köpt dina solceller. Läs mer.

Med hjälp av Solcellsguiden kan du räkna ut vad priset för solpaneler skulle bli på ditt hus. Där kan du också göra en offertförfrågan.

Till Solcellsguiden