Byte av elmätare vid installation av solceller

Efter att solcellerna är installerade byter ditt elnätsbolag ut din elmätare. Mätarbytet behövs för att du ska kunna sälja den el du inte använder själv. Den el du säljer används av andra och du gör en strålande insats för miljön. Här nedanför hittar du värdefull information om mätarbytet, vem som ansvarar för vad och vart du kan vända dig vid eventuella frågor.

Vad händer efter att solcellerna är installerade?

 1. Elnätsbolaget byter ut din elmätare
  När installationen är utförd skickar installatören en färdiganmälan till ditt elnätsbolag. När färdiganmälan är behandlad får du ett samtal från ditt elnätsbolag för bokning av mätarbyte.
 2. Du tecknar elhandelsavtal med ditt elhandelsbolag
  För att du ska kunna få betalt för den el du säljer, behöver du teckna ett elhandelsavtal med det elhandelsbolag som du önskar sälja din el till. Vill du byta till Vattenfall, får vi in en mottagningsplikt från ditt gamla elhandelsbolag.
 3. Välkommen som mikroproducent!
  När mätarbytet är utfört och du har tecknat ett elhandelsavtal, kan du börja producera och sälja din egen fossilfria el. Ladda ner Solar Edge appen och följ din produktion direkt i din mobil. Har du frågor så tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig.
 4. Du får en faktura för solcellerna och installationen.
  När solcellerna har installerats skickas en faktura till dig. Faktureringen kan ibland ske innan mätarbytet är utfört och det beror på att mätarbytet genomförs av elnätsbolaget.

 

Vanliga frågor om mätarbyte:

Varför behöver jag göra ett mätarbyte?
Ett mätarbyte behövs för att du ska kunna få betalt för den el du säljer. Du behöver en elmätare som klarar av att mäta hur mycket el som går in i huset från elnätet, men också hur mycket el du levererar ut på nätet.

Vem ansvarar för mätarbytet och vart ska jag vända mig med frågor och reklamationer?
Det är ditt elnätsbolag som ansvarar för och utför mätarbytet. Det är också till ditt elnätsbolag du ska vända dig med frågor och reklamationer rörande mätarbyte. För att underlätta har vi listat kontaktuppgifter till de flesta elnätsbolag.

Kostar mätarbytet någonting?
Mätarbytet är kostnadsfritt förutom i de fall där du behöver en speciell elmätare som inte är standard. Vilken elmätare du behöver vet ditt elnätsbolag.

Ordlista:
Elnätsbolag: Äger elnätet där du bor
Elhandelsbolag: Köper och säljer el
Mikroproducent: Producerar sin egen el