Smartmätare

Koppla en smartmätare till dina solceller och följ din elförsäljning och elförbrukning i realtid.

Smartmätare från Vattenfall

Följ din elförbrukning i realtid

Smartmätaren gör det möjligt att följa din elproduktion, elförbrukning och elförsäljning i realtid direkt i appen samt styra din växelriktare.

Lär dig från mätvärden och statistik

I appen ser du mätvärden och statistik på ett överskådligt och användarvänligt sätt. Du lär dig mer om din elanvändning på ett enkelt sätt.

Producera mer fossilfri solel

Med en smartmätare kan du installera en större solcellsanläggning än vad din huvudsäkring klarar av, utan att du behöver byta till en större huvudsäkring.

Smartmätaren kopplas till växelriktaren

En smartmätare är en extern mätare som kopplas ihop med växelriktaren. Vanligtvis kopplar man in en smartmätare av samma tillverkare som sin växelriktare, men det finns också tredjeparts-mätare som fungerar lika bra. Det är viktigt att kontrollera kompabiliteten innan du gör ditt köp.

growatt-shinephone-app-200x200.png

Produktblad Growatt smartmätare

Hur fungerar en smartmätare? 

Med en smartmätare kan du kontinuerligt övervaka din elproduktion, elförbrukning och elförsäljning. Vid behov kan växelriktaren begränsa den levererade effekten när du har smartmätaren kopplad till din solcellsanläggning.

När energiförbrukningen kan anpassas efter elproduktionen, ökar lönsamheten i din anläggning. Smartmätaren ger information i realtid, vilket även underlättar arbetet vid felsökning och underhåll.

Vanliga frågor och svar om smartmätare
Vad kostar en smartmätare?

En smartmätare kostar mellan 10 000 och 13 000 kr, beroende på vilken växelriktare du har.

Kan jag se hur mycket solel jag säljer utan en smartmätare?

Nej, utan en smartmätare kan du i din app eller dator bara se hur mycket solel du producerar. Du kan inte i realtid följa hur mycket el du använder eller säljer. Du kan dock se din elförbrukning och din elförsäljning på din faktura från ditt elbolag.

Vilken app behöver jag till min smartmätare?

Du använder samma app som du använder för att följa din elproduktion, dvs. appen som hör till din växelriktare. Du får instruktioner och inloggningsuppgifter i samband med din installation. Du kan också logga in och se din elproduktion, elförsäljning och elförbrukning via en onlineportal på din dator.

Du hittar steg för steg-manualer via länken nedan.

Kom igång med din app

Jag har fått en smart elmätare av mitt elbolag. Fyller den samma funktion som en smartmätare?

Innan 2025 ska alla elmätare i Sverige vara utbytta till smarta elmätare och elnätsbolagen har redan påbörjat arbetet i flera delar i landet. Dessa mätare fyller inte samma funktion som en smartmätare för solcellsanläggningar.

En smartmätare kompletterar den data som solcellsanläggningens växelriktare samlar in om din elproduktion. På så sätt kan du följa din elproduktion, elförbrukning och elförsäljning i realtid.

Behöver jag tänka på något särskilt innan jag beställer en smartmätare?

För att kunna installera smartmätare kan du bara ha en huvudelcentral ansluten till elmätaren. Smartmätare kan inte installeras om två olika hus/fastigheter med separata huvudelcentraler är anslutna till samma elmätare.

Läs mer om elförbrukning och elförsäljning

En person sitter vid sin tvättmaskin

Vad är skillnaden mellan olika typer av elmätare?

I vår artikel reder vi ut vad det är som drar mest el i våra hem och hur man kan hålla koll på det.

En hand som håller i en mobiltelefon

Tips på hur du minskar din elförbrukning

Vattenfalls klimatcoach Lasse Ejeklint ger råd som hjälper dig att minska din energiförbrukning.

Villaområde med solceller på hustaken

Sälj tillbaka solelen du inte använder

När dina solceller producerar mer el än ditt hushåll kan förbruka får du betalt för överskottet.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja