El handlas under fri konkurrens i Sverige och Europa. Sverige är en del av den gemensamma marknaden för el inom EU och är således bunden att vara en del av den europeiska elmarknaden. Till detta har handeln med våra grannländer och kontinenten ökat under senare år. Det har inneburit att vi har fått en utveckling där vi i södra delen av landet har fått priser som till större del bestäms av de kontinentala priserna och ett nordligt område där priserna till större del bestäms av tillgången på vatten- och vindkraft.
Traditionellt har rörligt elpris oftast varit lägre på sommaren än på vintern eftersom efterfrågan ökar vid kyla men många andra faktorer påverkar också. Vi har dock sett förändringar och höga elpriser kan även ske på sommaren, orsakade av låga vattennivåer i vattenmagasin, lite vind och värmeböljor i Sverige och Europa då efterfrågan ökar och produktionen minskar.
När det gäller fasta elpriser så går det inte att säga en specifik period, eftersom elpriset följer priserna på den nordiska elbörsen och de fasta årsavtalen gäller hela år så ingår alltid både sommar och vinter. Läs mer om nuläget på elmarknaden.
Elpris - den el du förbrukar Du kan själv påverka hur mycket du betalar för din el. Dels kan du minska mängden el du använder, dels kan du välja det elavtal som passar dig.
Elnätsavgift - en abonnemangsavgift och en rörlig överföringsavgift. Abonnemangsavgiften utgår från storleken på din huvudsäkring. Se därför till att du inte har en större huvudsäkring än vad du behöver. Den rörliga avgiften påverkas av hur mycket el du använder. Vissa nätföretag har även infört en effektbaserad priskomponent. Effektkomponenten i priset beror på hur mycket el du använder samtidigt.
Skatter I det totala elenergipriset ingår skatt och myndighetsavgifter samt moms.
Vi erbjuder såväl avtal med fast elpris, rörligt elpris samt timprisavtal. Inför vintern erbjuder vi även Vintersäkring. Jämför våra elavtal och välj ett elavtal som passar dig bäst. Du som redan är kund hos oss hittar våra erbjudanden på Mina sidor.
Årsavgiften betalar du i efterskott och per dag, vilket innebär att du som har ett elavtal med rörligt elpris betalar i snitt 45 kr/månad. Du som har ett elavtal med fast elpris betalar i snitt 40 kr/månad. Det blir lite mindre månader med 30 dagar och lite mer för månader med 31 dagar.
När du har ett elavtal med Timpris sätts ditt elpris timme för timme, det betyder att du får ett nytt elpris för varje timme på dygnet. Skillnaden mellan ett traditionellt Rörligt elpris, som ger dig ett medelpris på elen per månad, och ett avtal med Timpris, är således att du kan påverka din elräkning genom din förbrukning i större utsträckning. Kanske sätter du timer på elbilsladdning, diskmaskin och tvättmaskin eller låter bli att duscha när elpriset är som högst.
Med Timpris betalar du för den el du använder varje timme, till det pris som gäller just den timmen. Elavtal med timpris är mer rättvist och transparent, då du betalar det pris som gäller exakt när du använder el. Du får större möjlighet att påverka din elkostnad om du vill - till skillnad från Rörligt elpris, där du får ett månadspris baserat på ett kollektivt förbrukningsmönster hos samtliga Vattenfalls elkunder med månadsavräkning i ditt elområde.
Timpris är bra för dig som har möjlighet att styra din förbrukning till olika timmar på dygnet. Kan du styra din uppvärmning eller elbilsladdning är detta något för dig. Elavtal med Timpris passar dig som vill få kontroll på dina elkostnader och på så vis få möjlighet till lägre elpris, men samtidigt är beredd att ta risken att priset kan stiga både fort och kraftigt. Vill du följa marknaden men inte orkar hålla koll på vilka timmar som har högre eller lägre pris är Rörligt elpris ett tryggare val. Då får du samma elpris alla timmar hela månaden.
Om du bor i lägenhet, eller har små möjligheter att styra om din elförbrukning till tider med lägre elpris, kan ett Rörligt elpris vara ett alternativ. Avtalet innebär att priset kan gå upp och ner, men eftersom priset är medelprisbaserat kommer inte enstaka timmar med högt elpris påverka medelspotpriset i samma utsträckning som Timpris.
Nej, du beställer timprisavtal hos oss och sedan sköter vi allt. För att ha detta avtal krävs dock att du har en elmätare som mäter din förbrukning timme per timme. När du beställer timprisavtalet hos oss kontrollerar vi att ditt elnät har sådan mätning. Har du inte rätt typ av mätare så beställer vi ett mätarbyte från ditt elnätsföretag. Bytet är kostnadsfritt och genomförs oftast inom en månad, men kan i undantagsfall ta upp till tre månader. Eventuellt kontaktar de dig för att komma åt mätaren. Före mätarbytet har du Rörligt elpris med månadspris.
Ja, som kund kan du följa din förbrukning genom att logga in på Mina sidor. Det fungerar bra på mobilen. Så snart vi fått mätvärden från ditt nätbolag visar vi dem på Mina sidor.
På vår sida om Timpris kan du se såväl historiska som dagens elpriser på den nordiska elbörsen Nord Pool, timme för timme. Från ungefär klockan 14:15 dagligen kan du även se morgondagens elpriser.
Timpris består av det timvisa spotpriset på Nord Pool för aktuellt elområde, rörliga avgifter för handel med el, fast elcertifikatsavgift och fast påslag i öre per kWh. Slutligt elpris per timme fastställs månadsvis efter avslutad kalendermånad. Årsavgift tillkommer.
Våra kostnader för inköp av el består dels av spotpriset på elbörsen Nord Pool, dels rörliga avgifter för handel med el. Avgifter för handel med el avser de avgifter Vattenfall har till Svenska kraftnät (SvK), e-Sett och Nord Pool, samt de avgifter rörande balanskraft och reglerkraft som följer av lagstadgat balansansvar för el.
Du kan se det på vår sida om Timpris eller direkt på den nordiska elbörsen Nord Pool. Morgondagens timpriser på Nord Pool publiceras ungefär kl 14:15 varje dag på vattenfall.se.
Elen är oftast billigast den tid på dygnet då efterfrågan är som lägst, det vill säga på natten när få är vakna och använder el och ibland även på helger, då mindre el används både i hemmen och i industrin.
Tänk på att om du byter till timpris kommer din elkostnad påverkas av när du använder elen. Det innebär det att elräkningen kan bli både billigare och dyrare beroende på dina vanor.
Det som förbrukar mest el i ett hem är oftast uppvärmning och varmvatten. Har du möjlighet att styra din förbrukning till tidpunkter när elpriset är lägre kommer du att kunna minska dina kostnader. Har du elbil, så kan du med fördel ladda på natten då elen oftast är billigare. Men även mindre saker som att starta diskmaskinen senare på kvällen istället för direkt efter middagsmaten kan också minska kostnaden.
Kostnaderna går oftast upp när efterfrågan på el är stor. Beroende på ditt nätavtal kan du behöva sprida ut din elanvändning för att undvika effekttoppar. Läs på om din nätägare har effekttariff och tar ut en extra kostnad vid effekttoppar.
Ja, men du behöver hålla koll på när du använder din el och kunna styra elförbrukningen till timmar med lägre elpris. Om din elanvändning är hög under timmar med högre elpris kan resultatet bli en högre elkostnad. Energieffektivisera så mycket som möjligt är annars ett bra sätt att sänka elkostnaden.
Om du byter till timpris kommer din elkostnad påverkas av när du använder elen. Det innebär det att elräkningen kan bli både billigare och dyrare beroende på dina vanor.
Har du inte möjlighet att styra din förbrukning kan det leda till högre elkostnader. Timpris passar dig som vill och kan påverka när du använder din el och på så vis få möjlighet till lägre elpriser, men samtidigt är beredd att ta risken att priset kan stiga både fort och kraftigt.
Om du vill ha Timpris så har du rätt att få det inom tre månader, ofta går det fortare. Det betyder att elnätsbolaget inom den tiden måste byta ut din elmätare om den inte redan är anpassad för det.
Från den 1 mars 2023 får du alltid månadspris när du väljer Rörligt elpris hos oss. För att få pris per timme behöver du aktivt välja elavtal med Timpris.
Om Timpris inte passar dig kan du byta till Rörligt elpris med månadspris med start nästa dag, eller till Fast elpris med start nästa månadsskifte.
Titta högst upp på baksidan av din faktura från oss. Har du Timpris står det "Elhandelsavtal: Timpris" under "Ditt avtal". Du kan enkelt logga in på Mina sidor för se vilket avtal du har. Uppgiften visas under ”Mina avtal”.
Om du har solceller är både din överskottsproduktion och din förbrukning timmätt. Den el du producerar och säljer får du betalat utifrån timpriserna på NordPool. För den el du köper kan du välja Fast elpris, Rörligt elpris eller Timpris.
Rörligt elpris passar dig som är aktiv och håller koll på elmarknaden. Du betalar ett månadspris för elen, oavsett när på dygnet du använder den. Priset ändras varje månad.
Rörligt elpris består av våra kostnader för inköp av el till månadsavräknade anläggningar, fast elcertifikatsavgift och fast påslag. Årsavgift tillkommer. Kostnaderna för inköp av el skiljer sig åt beroende på elområde. Det slutliga elpriset fastställs månadsvis i efterskott när alla priser på Nord Pool är tillgängliga för hela månaden.
Det slutliga elpriset fastställs månadsvis efter avslutad kalendermånad och består av Vattenfalls rörliga kostnader för inköp av el till månadsavräknade anläggningar, fast elcertifikatsavgift, fast påslag i öre per kWh och årsavgift.
Vattenfalls rörliga kostnader för inköp av el till månadsavräknade anläggningar för respektive elområde utgörs av ett viktat medelvärde av de timvisa spotpriserna på Nord Pool och rörliga avgifter för handel med el.
Ditt rörliga elpris består av Vattenfalls rörliga kostnader för inköp av el till månadsavräknade anläggningar, fast elcertifikatsavgift, fast påslag i öre per kWh och årsavgift. Det slutliga elpriset fastställs månadsvis efter avslutad kalendermånad. Vattenfalls rörliga kostnader för inköp av el till månadsavräknade anläggningar för respektive elområde utgörs av ett viktat medelvärde av de timvisa spotpriserna på Nord Pool och rörliga avgifter för handel med el.
Viktningen görs utifrån förbrukningsprofilen för Vattenfalls samtliga månadsavräknade anläggningar i respektive elområde. Med avgifter för handel med el avses de avgifter Vattenfall erlägger till Svenska kraftnät, e-Sett och Nord Pool samt de avgifter rörande balanskraft och reglerkraft som följer av lagstadgat balansansvar för el.
Nej, ett fast pris hos Vattenfall är fast och ändras inte under bindningstiden. Det är bara skatt som kan ändras. Din elkostnad kan dock variera från en månad till en annan om din förbrukning ändras.
Bytesrätt säljs inte för närvarande. Om du redan har tecknat en Bytesrätt ger den dig rätten att teckna om ditt elavtal under avtalsperioden om elpriserna skulle sjunka. Har du till exempel tecknat ett fast kontrakt med en avtalslängd på 3 år köper du dig rätten att under avtalstiden teckna om till ett nytt treårskontrakt. Kontakta kundservice om du redan har och vill använda din Bytesrätt.
Alla våra avtal, också Vintersäkring, har 14 dagars ångerrätt från det att du fått hem bekräftelsen. Vintersäkringen sträcker sig till 31 mars 2024 och övergår därefter till ett rörligt avtal där det är en månads uppsägningstid. Vill du säga upp avtalet gör du det senast 28 februari 2024. Vill du ha ett annat avtal än Rörligt elpris hos oss från 1 april 2024 kan du teckna det innan den 31 mars 2024.
Du kan från och med 1 november till 31 december 2023 teckna Vintersäkring. Vintersäkringen startar vid nästa månadsskifte från det att du ändrar ditt avtal.
Vintersäkringen gäller alltid till och med 31 mars, därefter kommer avtalet att automatiskt övergå till Rörligt elpris igen. Om du vill ha ett längre fastprisavtal än vad Vintersäkring erbjuder kan du välja ett annat fastprisavtal på Mina sidor.
Det rörliga elpris som vi kan presentera är för föregående månad, medan Vintersäkring gäller för perioden 1 november 2023 – 31 mars 2024. Det är först när Rörligt elpris för dessa månader är kända som det går att avgöra vilket som är dyrare än det andra.
Det går inte att veta på förhand hur de rörliga priserna kommer att utvecklas. Om Vintersäkring blir dyrare eller billigare än Rörligt elpris under den tid du har Vintersäkring kan vi inte säga i förväg. Skillnaden är att med Vintersäkring vet du vilket elpris du kommer att betala under en fast period.
Ja, precis som för övriga avtal kan du välja energikälla. Vi erbjuder sol-, vind-, vatten- och kärnkraft - alla fossilfri energikällor och utan extra kostnad.
Nej, efter att Vintersäkringen tar slut den 31 mars 2024 så återgår ditt avtal till Rörligt elpris. Vill du ha Vintersäkring igen måste du göra ett aktivt val även nästa vinter.
Du får det pris som gällde den dagen du tecknar ditt avtal oavsett när vintersäkringen träder i kraft. Tecknar du Vintersäkring idag så är det dagens pris som gäller när ditt avtal startar.
Elområde är en geografisk indelning i område som affärsverket Svenska Kraftnätgenomförde 2011. Gränserna mellan elområdena går där elnäten behöver byggas om för att kunna transportera mer el inom Sverige. Om produktionen i området inte räcker för att täcka efterfrågan, eller tvärt om, kan priset i detta område skilja från elområdena bredvid.
Elområden infördes efter ett myndighetsbeslut av Svenska Kraftnät. Målet var att skapa en harmonisering med EU:s regler för att skapa en välfungerande elmarknad och att kunna styra produktion och konsumtion inom landet. Läs mer om elområden på Svenska kraftnäts hemsida.
Ja, olika priser gäller i olika elområden, då våra priser är styrda av hur prisbilden ser ut i de aktuella elområdena. Har du avtal i olika elområden kommer du därför få olika priser.
Orsaken till prisskillnaderna är att det normalt sett finns mer och billigare el att tillgå i norra Sverige än i södra Sverige. Hur mycket och hur ofta priserna kommer att skilja mellan norr och söder är svårt att förutsäga. Vi har en längre tid sett stora prisskillnader mellan söder och norr. Prisskillnaderna ger information om var ytterligare investeringar i nätkapacitet gör mest nytta. Läs mer om elområden på Svenska kraftnäts hemsida.