Finansiera dina solceller hållbart

En del av våra kunder föredrar att finansiera sin solcellsanläggning med vår Gröna finansiering. Vi har träffat vår energiexpert Lars Ejeklint och ställt lite frågor om Vattenfalls Gröna finansiering. 

Vad tror du är främsta orsaken till att allt fler väljer att finansiera sina solceller med Grön finansiering?

- Många kunder tycker det är bekvämt och enkelt att köpa en komplett solcellsanläggning som även inkluderar en finansieringslösning. En annan anledningen kan vara att aktiemarknaden fått ta en del stryk den senaste tiden vilket har påverkat likviditeten då många avvaktar med att sälja av sina aktier eller aktiefonder just nu.

Ska man avvakta med att köpa solceller då?

- Nej det tycker jag inte eftersom det är en investering som direkt ger en bra avkastning i form av lägre energikostnader och har en lång livslängd. En snittvilla kan sänka sina energikostnader med cirka en tredjedel vilket brukar motsvara runt 7-10 000 kronor per år. Dessutom ger investeringen ett ökat värde på ditt hus. Läs mer

Hur bra är en investering i solceller jämfört pengar på banken?

- Investering i solceller ger cirka tio 10 gånger mer än att ha pengarna på ett vanligt bankkonto. Jämför du med en aktiefond så är det just nu ännu bättre eftersom många fonder har sjunkit i värde. Ett bra år på börsen så finns det såklart aktiefonder som givit både 20 och 30 procent men 10 procent per år räknas som en bra avkastning på en aktiefond. Just nu är alltså 100 000 kronor satsade i solceller lika bra som en godkänd avkastning på en aktiefond och avsevärt mycket bättre en ett bankkonto. Läs mer

Vad betyder det att det är en grön finansiering?

- Lösningen är framtagen för att främja klimatsmarta investeringar som till exempel köp av solceller till ditt hus och har en låg rörlig ränta på 2,9 procent utan att du behöver ställa någon säkerhet. Och du kan när som helst lösa bort ditt lån. 

Är det inte bättre att låna på sitt hus?

- Jo, bankerna och hypotekslåneinstituten erbjuder ofta något lägre ränta mot att du tar ut ett pantbrev i ditt hus motsvarande lånebeloppet. Har du lån under 50 procent av marknadsvärdet så behöver du inte heller amortera på ditt hus. Du får dock betala en stämpelskatt på 2 procent motsvarande lånebeloppet och tingsrättskostnader samt en högre uppläggningsavgift för lånet.

- Har du däremot lån som överstiger 50 procent av marknadsvärdet måste du amortera också. Det skiljer heller inte så mycket i ränta just nu på vårt lån och traditionellt huslån så många av våra kunder väljer vår enklare finansieringslösning.

Vad säger du till dem som ändå vill vänta?

- Att investera i solceller är en bra affär både ekonomiskt och miljömässigt. Har du aktier idag så kanske du kan lösa bort ditt finansieringslån när det blir bättre tider med hjälp av både det du sparat genom lägre energikostnader och det dina aktiefonder stigit med i värde.

Grön finansiering i korthet:

  • Ingen kontantinsats
  • Snabbt lånebesked från våra solexperter
  • Låg ränta 2,9% utan säkerhet
  • Upp till 12 års kredit - du väljer själv

Läs mer om att delbetala dina solceller.

Se hur mycket egen, fossilfri solel du kan producera, få en kostnadsuppskattning och gör en intresseanmälan.

Till Solcellsguiden