Håll utkik efter grönt vatten!

 

Nu färgar vi fjärrvärmevattnet i Uppsala grönt! Måndagen den 27 mars tillsatte vi färgämnet pyranin i fjärrvärmevattnet. Hjälp oss hitta läckor på fjärrvärmenätet. Ser du grönt vatten ring 020-82 40 40. Tillsammans kan vi hjälpas åt att spara resurser och på så sätt värna om miljön.

Har du frågor eller undrar över något? Här har vi samlat de vanligaste frågorna om vad det innebär att vi färgar fjärrvärmevattnet grönt. Hoppas de kan vara till hjälp!

1. Varför färgar ni fjärrvärmevattnet grönt?
Vattnet färgas grönt för att lättare kunna spåra läckor som över tid kan uppstå i fjärrvärmenätet, som ligger nedgrävt under stadens mark, och i fastigheters fjärrvärmeväxlare.

Den gröna färgen tillsätts för att kunna skilja fjärrvärmevattnet från regnvatten, dricksvatten och grundvatten. Färgen är även fluorescerande och därmed lätt att hitta med en UV-lampa.

2. Varför blir det läckor på fjärrvärmenätet?
De äldsta delarna av fjärrvärmeledningarna är från början av 1960-talet. Stålrören rostar på utsidan, och de utvidgas och drar ihop sig när temperaturen ändras. Med tiden uppstår utmattningsskador. Att hitta en läcka så tidigt som möjligt är viktigt.

3. Kan jag få grönt varmvatten där jag bor eller jobbar?
Eftersom fjärrvärmevattnet cirkulerar i ett eget, slutet system helt skilt från varmvattnet i kranarna, kan ditt varmvatten bara bli grönt om du har en läcka i din värmeväxlare. Ring Kundservice så hjälper vi dig hitta felet.

4. Hur länge kommer fjärrvärmevattnet att vara grönt?
Om du har en läcka i din värmeväxlare så att ditt varmvatten blir grönt, försvinner färgen så snart som felet har åtgärdats. Färgen kan finnas kvar i själva fjärrvärmenätet upp till ett år, men försvinner successivt vartefter som fjärrvärmevattnet förnyas.

5. Är det gröna fjärrvärmevattnet farligt?
Nej, färgämnet som används heter pyranin och är inte farligt vare sig för miljön eller för din hälsa. Det används till exempel i duschtvål, kosmetika och diskmedel.

6. Är det farligt att få på sig?
Nej, färgämnet är helt ofarligt.

7. Jag har svåra allergier. Kan färgämnet påverka mina allergier?
Nej, färgämnet är inte allergiframkallande.

8. Kan färgämnet missfärga mitt hår?
Det ska inte hända, men det finns en liten risk, om du har en läcka i din värmeväxlare som gör att grönt vatten hamnar i ditt varmvatten. Skölj håret i vatten från kallvattenkranen så ska färgen försvinna snabbt.

9. Om jag upptäcker att jag får grönt vatten i kranen, har jag kanske druckit varmt fjärrvärmevatten under en lång tid. Bör jag uppsöka läkare?
Nej, fjärrvärmevattnet är inte skadligt, och om det läckt till varmvattnet, är det dessutom mycket utspätt

10. Om jag har en läcka i min värmeväxlare så måste jag kanske byta ut den. Det kostar mig som villaägare mellan 40 000 och 50 000 kr. Varför ska jag göra det? Kan jag inte leva med läckan?
I och med att det finns en läcka, är det sannolikt att den kommer att förvärras. Det kan medföra vattenskador i huset. Förr eller senare måste utrustningen bytas. Det är bäst att göra det så snart som möjligt. Färgen försvinner så fort värmeväxlaren är utbytt eller reparerad.

Vi hjälper dig så fort vi kan. Normalt bör vi klara det inom en till två veckor.

11. Hur ofta färgas fjärrvärmevattnet grönt?
Vattnet färgas grönt var femte eller sjätte år

12. Hur kan jag hjälpa? Läckorna finns framförallt utomhus. Ser du grönfärgade vattensamlingar utomhus på marken eller om din fastighets varmvatten är svagt grönt, kontakta Vattenfall Värme felanmälan på 020-82 40 40.

Tack för din hjälp och för att du är med oss på resan mot en mer hållbar framtid för alla Uppsalabor.

Därför färgas fjärrvärmevattnet grönt

Har du någon gång upptäckt grönt vatten på marken, mitt i stan? Då har du sannolikt snubblat över en fjärrvärmeläcka. Förklaringen till färgen är pyranin.

 

Läs artikeln på Energy Plaza