Sälj din överskottsel

Producerar du fossilfri el, kanske med solceller på taket eller vindkraftverk på tomten? Då behöver du ett avtal för mikroproduktion, så att du kan få betalt för din överskottsel.

Så fungerar mikroproduktion

De tillfällen du producerar mer el än ditt eget hushåll kan förbruka så går överskottselen automatiskt in på elnätet, samtidigt som du får betalt för elen.

Du som har elavtal hos oss kan komplettera med ett avtal för mikroproduktion, så att du får ett förmånligt pris för din överskottsel.

Sälj din överskottsel

Teckna elavtal för mikroproduktion och sälj din överskottsel till oss.

Du når oss på telefon 020-82 40 09, mån-tor 8-17, fre 9-17.

Så här säljer du din överskottsel
1. Anslut din fossilfria el

För att ansluta din produktion till elnätet, kontaktar du ditt elnätsbolag och anmäler att du producerar förnybar el. De ordnar ett så kallat inmatningsabonnemang så att du kan mata in egen el i elnätet. Abonnemanget bekräftar att din anläggning är godkänd och uppfyller alla regler och krav. Du behöver inte ha Vattenfall som elnätsbolag för att sälja din el till Vattenfall Försäljning.

Mer information om att ansluta din mikroproduktionsanläggning till elnätet hittar du hos ditt elnätsbolag. Är du kund hos Vattenfall Eldistribution kan du läsa mer om detta på deras hemsida.

2. Kolla att du uppfyller kraven

För att kunna sälja din el till oss behöver du se till att allt är på plats:

  1. Du behöver vara ansluten till elnätet. 
  2. Du har skaffat ett inmatningsabonnemang hos ditt elnätsbolag.
  3. Ditt elnätsbolag ska se till att din elmätare kan hantera att både ta emot och skicka ut elen på elnätet.
  4. Din anläggning har en huvudsäkring på max 100 A. De flesta anläggningar är betydligt mindre än så.

Beroende på din anläggnings effekt och huvudsäkring erbjuder vi dig ett mikroproduktionsavtal eller ett småskaligt elproduktionsavtal.

3. Teckna avtal med oss

För att kunna sälja din överskottsel till oss, behöver du även köpa el av oss. Teckna elavtal med oss om du inte redan gjort det.

För att teckna ett elavtal med mikroproduktion ringer du oss på 020-82 40 09, mån-tor 8-17, fre 9-17.

Vi har två olika avtal; vilket du får beror på hur din anläggnings storlek.

Mikroproduktion
Din anläggning har en huvudsäkring på max 63 A och en installerad effekt på max 43,5 kWp. Av oss får du ersättning motsvarande den nordiska elbörsen Nord Pools timspotpris utan något avdrag.

Småskalig produktion
Din anläggning har en huvudsäkring på max 100 A. Av oss får du ersättning motsvarande den nordiska elbörsen Nord Pools timspotpris med ett avdrag på 4 öre/kWh.

4. Börja sälja din fossilfria el

Nu är du i gång! Om din anläggning redan är besiktigad och nya elmätaren är på plats tar det normalt tre veckor från du tecknade avtalet tills det är aktivt. Observera att det kan ta längre tid beroende på hur lång tid det tar för ditt elnätsbolag att ansluta din anläggning till elnätet.

Har du tecknat ett avtal med oss kommer vi starta det retroaktivt från det datum som ditt nätbolag godkänner din anläggning.

Ersättningen för din överskottsel kommer att dras av från dina ordinarie fakturor. Om ersättningen överstiger det belopp du ska betala, betalas överskottet ut eller dras av på nästa faktura. Registrera ditt kontonummer på Mina sidor för att få betalt. 

Ersättningen du får motsvarar timspotpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool. Se hur timpriset ser ut just nu och i morgon

Du kan få ersättning på tre sätt:

1. Elförsäljning

Din överskottsel går automatiskt ut på elnätet och ditt nuvarande elbolag har skyldighet att ta emot din överskottsel och betala dig en skälig ersättning för elen. Teckna avtal med oss för att få ännu bättre ersättning på 020-82 40 09, mån-tor 8-17, fre 9-17.

2. Skattereduktion

Du kan få skattereduktion för din överskottsel på upp till 60 öre per kilowattimme (kWh). Du ansöker om reduktionen i din inkomstdeklaration. Du kan få reduktion för max 30 000 kWh per år. Läs mer om skattereduktion på Skatteverkets hemsida.

3. Nätnytta

Den el du tillför elnätet gör att ditt elnätsbolags kostnad för att överföra el till andra minskar. Ditt elnätsbolag betalar dig några öre per kWh för denna så kallade nätnytta. Äger vi på Vattenfall ditt elnät så hittar du mer information på Vattenfall Eldistributions hemsida. 

Kvinna med kaffekopp tittar ut mot ett fönster.

Din ersättning för mikroproduktion

Ersättningen du får motsvarar timspotpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool. Morgondagens timpriser publiceras ungefär kl 14:15 varje dag.

Vanliga frågor och svar om mikroproduktion
Hur mycket får jag betalt för min överskottsel?

Hur mycket du får betalt för din överskottsel beror på vilket avtal du har. Vi på Vattenfall har två olika avtal beroende på hur stor din anläggnings effekt och huvudsäkring är.

Mikroproduktionsavtal
Vi erbjuder ett så kallat mikroproduktionsavtal till dig som:

  • Har en huvudsäkring på högst 63 A
  • Har en anläggning med en inmatningseffekt på max 43,5 kWp

Med ett mikroproduktionsavtal får du ersättning motsvarande den nordiska elbörsen Nord Pools timspotpris utan något avdrag.

Avtalsvillkor för mikroproduktion

Småskaligt elproduktionsavtal

Du som har en produktionsanläggning med en huvudsäkring på upp till 100 A erbjuds en ersättning som motsvarar nordiska elbörsen Nord Pools timspotpris minus 4 öre/kWh i avdrag.

Avtalsvillkor för Småskalig elproduktion

Dessutom kan du begära skattereduktion med 60 öre per kWh såld el. För att ha rätt till skattereduktionen måste du anmäla till ditt elnätsbolag att du producerar förnybar el. Därefter begär du skattereduktionen i din inkomstdeklaration.

Du som inte tecknat ett produktionsavtal får fortfarande ersättning för din sålda el från ditt nuvarande elhandelsbolag. Ersättningen för denna el motsvarar den nordiska elbörsen Nord Pools timspotpris minus 6 öre/kWh i avdrag. 

Hur lång tid tar det innan jag kan börja sälja min el?

Om din anläggning redan är besiktigad och elmätaren är på plats tar det normalt tre veckor från du tecknade avtalet tills det är aktivt. Observera att det kan ta längre tid beroende på hur lång tid det tar för ditt elnätsbolag att ansluta din anläggning till elnätet.

Har du tecknat ett avtal med oss kommer vi starta det retroaktivt från det datum som ditt nätbolag godkänner din anläggning.

Ring oss på 020-82 40 09 (mån-tor 8-17, fre 9-17) så hjälper vi dig.

Varför stämmer inte mängden producerad el på min faktura?

Det är troligt att den volym el som du sålt och ser på din faktura från oss understiger den el du ser att du producerat exempelvis på din växelriktare. Detta beror på att vi på Vattenfall Försäljning enbart ser det som passerar elmätaren, men inte den el som du själv har använt.

Det är helt enkelt så att vi kan visa den el du sålt till oss, men inte den producerade el som du själv har använt i hushållet. Därför skiljer det sig på mängden såld el på din faktura och producerad el på din växelriktare.

Hur vet jag hur mycket el jag säljer?

Du kan följa hur mycket el du säljer på Mina sidor och på din faktura. 

Hur kan jag få skattereduktion för överskottselen som jag säljer?

Du kan få skattereduktion för din överskottsel på 60 öre per kilowattimme (kWh).

För att ta del av skattereduktionen behöver du anmäla till ditt elnätsbolag att du producerar fossilfri el. Därefter kan du begära skattereduktionen i din inkomstdeklaration. Du kan få reduktion för max 30 000 kWh per år och och du kan inte få skattereduktion för fler kWh än du köper. 

Läs mer om villkor och regler för skattereduktion på Skatteverkets hemsida.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja