Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu. 

2 november - Fortsatt högt elpris men uppgången har mattats av

Det rörliga elpriset har sjunkit något sedan toppnoteringarna under oktober. Orsakerna är mer blåst men även regn i områden med vattenkraft, vilket fyllt på vattenmagasinen. Även kärnkraften har full produktion efter årets revisioner.

– Situationen på elmarknaden har varit minst sagt dramatisk den senaste tiden, med höga priser och historiskt hög volatilitet. Nu har priset sjunkit något även om det rörliga elpriset är fortsatt högt jämfört med priset sett över en längre period. Oktobers spotpris i södra Mellansverige blev nästan dubbelt så högt som medelpriset för samma månad mellan år 2000 till 2020, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Bränslepriserna på olja, kol, gas och utsläppsrätter har varierat kraftigt under oktober, främst kopplat till att gaspriset fallit med hälften sedan rekordnoteringen den 6 oktober. Det lägre gaspriset har påverkat elpriserna på kontinenten och i Norden. Däremot kvarstår en viss oro inför bränsleprisernas potentiella utveckling om vi får en kall vinter i Europa.

Kallare temperatur ökar uppvärmningsbehovet

– I takt med att vi närmar oss vintern och temperaturerna sjunker så kommer uppvärmningsbehovet att öka. Så nu mer än någonsin är det viktigt att kunderna ser över sina elavtal men även funderar på vad man själv kan göra för att vara mer energieffektiv hemma och därmed minska sina kostnader, säger Jonas Stenbeck.

Vindkraften har under oktober levererat mer fossilfri el samtidigt som fyllnadsgraden i de nordiska vattenmagasinen har förbättrats. Detta tillsammans med att kärnkraftsreaktorerna i Sverige och Finland har avslutat revisionsperioden, och nu har full produktion, har resulterat i att framför allt spotprisernas generella prisuppgång mildrats något.

Vår rekommendation

– På frågan om hur elpriset blir i vinter så är det väldigt svårt att sia om detta eftersom väderprognoserna är fortsatt osäkra. Vad vi vet är att om det blir en längre period med torrt, kyligt och vindfattigt väder så kan elpriserna ta ny fart uppåt. Även om de fasta elprisavtalen också stigit, så bör man ändå se över sitt avtal, framförallt om man bor i ett hus där både uppvärmning och elanvändning brukar vara högre, säger Jonas Stenbeck.

Spotpriset oktober 2021 2020
Elområde 1, Norra Sverige 25,83 öre/kWh 21,43 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverige 25,83 öre/kWh 21,43 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverige 64,75 öre/kWh 23,02 öre/kWh
Elområde 4, Södra Sverige 86,88 öre/kWh 27,34 öre/kWh

 

Hur påverkar det mig och vad kan jag göra?

Har du rörligt elpris och bor i villa i elområde 3 (total elförbrukning 20 000 kWh varav 1 100 kWh i september) ökar din kostnad i september med 786 kr eller 119%. Bor du i en större lägenhet i elområde 3 (total elförbrukning 5 000 kWh varav 250 kWh i september) ökar din kostnad i september med 179 kr eller 96%.

Det finns saker du kan göra för att minska din förbrukning och därmed påverka den totala elhandelskostnaden:

  • Kontrollera inomhustemperaturen. 20–21 grader brukar vara ett riktvärde. För varje grad man ökar så ökar energianvändningen med 5 procent, om man har 23–24 grader hemma finns det alltså pengar att spara.
  • Stäng av apparater. Det är en skröna att apparater inte mår bra av att stängas av. Gamla tv-apparater var känsliga förr, men det är de inte nu. Det är också bra att stänga av datorn av säkerhetsskäl så det inte uppstår upphettning.
  • Duscha kortare. Varmvattenkostnaden påverkas av om du står fem eller tio minuter i duschen.

Läs om fler energisparande åtgärder
Så kan du tänka när elpriset rusar

Mer information:
Se dagsaktuella elpriser på rörligt elpris
Exportöverskott och elbrist – hur hänger det ihop?
Så påverkar hemmajobb elräkningen
Så här har elpriserna utvecklats de senaste åren
Tänk på det här innan du tecknar elavtal

Vill du se ditt elpris?

Är du redan kund hos Vattenfall så loggar du in på Mina sidor.

Vill du bli kund hos oss ser du ditt elpris här.

Ska du flytta eller köpt ytterligare en bostad tecknar du avtal här.