Elmarknaden just nu

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. Här får du bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

Lägre elpriser när värmen kommer

Maj inleds med varmare temperaturer men april blev betydligt kallare än normalt, vilket påverkade elpriset. Under april kvarstod uppvärmningsbehovet och i kombination med perioder av lite vind och planerad underhåll av kärnkraftverken gör att månadsmedelpriset landade i samma härad som mars månad. Kylan har bidragit till att den årliga vårfloden som fyller på vattenkraftens magasin är ett par veckor försenad.

Under månaden har priserna fortsatt svänga kraftigt och det har varit stora prisskillnader. I SE4 (södra Sverige) var det som lägst ett pris på -63 öre/kWh och som högst 210 öre/kWh för en enskild timme. Elpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool (exklusive påslag och moms) blev för april 50 - 62 öre/kWh i alla elområden.

Mot en period med ökad tillgång av energi

– Vi går mot en period med ökad tillgång av energi, det blir varmare och elanvändningen minskar vilket minskar elkostnaden. Fortsatt kyla i fjällområdena gör att vårfloden stannat av något men från mitten av maj förväntas värmen bli mer beständig. Då kommer även snösmältningen att komma igång, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden och fortsätter: 

– Behovet av mer uppvärmning hemma är med andra ord fortfarande prioriterat. Har du ett rörligt elprisavtal är det fortsatt bra att vara aktiv och hålla koll på energianvändningen nu när elpriset skiftar så mycket.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.  
Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning Norden.  

Klartecken för effekthöjning

Tillgängligheten för kärnkraften i Norden ligger just nu på 56 procent av installerad effekt. Snart återstartas  kärnkraftverken Olkiluoto 3 i Finland och Oskarshamn 3. Service och underhåll på Forsmark 2 beräknas vara klart den 18 maj. En annan god nyhet är att Svenska Kraftnät (SVK) har gett klartecken till en permanent effekthöjning på Forsmark 1 i ett första steg till 1 070 MW från nuvarande maxeffekt på 1 014 MW.

Oroligheter i omvärlden påverkar på elpriserna

De geopolitiska oroligheterna och striderna i Mellanöstern har fortsatt negativ påverkan på elmarknaden. Milda väderprognoser i Europa, bra fyllnadsgrad i gaslager samt en stark dollar är dock faktorer som begränsar uppgången av elpriset.

Dags att se över installationen av solpaneler

– För dig som vill producera egen el har säsongen för att installera egna solpaneler kommit igång ordentligt. Det är också en bra period att se över isoleringen i fönster och dörrar men även gå igenom alla vitvaror så att de inte drar el i onödan, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Vill du se ditt elpris?

Är du redan kund hos Vattenfall så loggar du in på Mina sidor eller i appen Mitt Vattenfall.

Vill du bli kund hos oss ser du ditt elpris här.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja