Time in controller:2024-06-13 02:45:56

Teckna elavtal med fossilfri el

Vi arbetar för fossilfrihet i samhället. Och du är med och gör det möjligt – genom att välja ett av våra elavtal. All el du köper av oss i Sverige är nämligen fossilfri. Oavsett vilket avtal du väljer.

Sälj din överskottsel

Om du producerar mer el än du använder så går överskottet automatiskt in på elnätet. För att kunna sälja din överskottsel till oss behöver du ett avtal för mikroproduktion.

Mer om mikroproduktion

Du behöver ett elhandelsavtal och ett elnätsavtal

För att elen ska fungera i ditt hem behöver du två olika avtal.

Ett elhandelsavtal behövs för att du ska kunna börja använda elen i ditt hem. Det kan du teckna med valfri leverantör, ett så kallat elhandelsföretag. Elavtalet är det som främst reglerar hur mycket du betalar för själva elen som du använder, till exempel varje gång du tänder en lampa eller använder spisen.  

Elnätsavtalet tecknar du med det elnätsföretag som äger nätet och elledningarna där du bor, din nätägare. Du kan inte välja nätägare själv eftersom det bara finns en nätägare per område runt om i landet. Det är din nätägare som äger, bygger och underhåller elnätet där du bor. Vem som är din nätägare där du bor eller dit du ska flytta kan du se här. Om Vattenfall äger nätet i ditt område kan du se våra elnätspriser här.

Om ditt elhandelsföretag och din nätägare ingår i samma koncern får du oftast en faktura där samtliga elkostnader redovisas, såväl för elnät som för elhandel. Så är det om du har ett elhandelsavtal hos oss samtidigt som Vattenfall Eldistribution är din nätägare.

Vad är ett anläggnings-ID och var hittar jag mitt?

Ett anläggnings-ID är ett unikt 18-siffrigt nummer som berättar vilken elmätare som tillhör just din bostad. Läs mer om anläggnings-ID.

Fossilfri el

Vi påminns ständigt om att mänskligheten står inför en enorm klimatutmaning. Det är därför vi arbetar för fossilfrihet: en framtid där det är möjligt för alla att transportera, producera och leva fossilfritt. Följ med oss ​​på vägen dit.

Läs mer om våra fossilfria energikällor

Vanliga frågor och svar

Behöver du mer hjälp?

Hos kundservice hittar du svar på många vanliga frågor.

Är du kund hos oss kan du lösa de flesta av dina ärenden på Mina sidor.

Våra certifieringar:  Certifieringar.png