Nuläget på elmarknaden
Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. Här får du bättre koll på vad som påverkar ditt elpris.
Vattenkraft och milt väder sänker elpriserna
Under april har det varit rekordnivåer i vattenmagasinen och den pågående vårfloden bidrar till fortsatt hög fyllnadsgrad. Dessutom är det fortsatt högre temperaturer än vanligt för årstiden. Våren har präglats av återkommande minuspriser och allt sammantaget har lett till de lägsta elpriserna på fyra år. I norra Sverige är dock elpriserna på samma nivå som 2020.
Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för april 37,61 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige), vilket är ungefär samma pris som 2021 då det var 33,68 öre/kWh. Vårfloden, som oftast börjar vid månadsskiftet april – maj har i år pågått under hela våren på grund av kontinuerlig snösmältning.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft är de främsta faktorerna till de lägre elpriserna just nu. Det är dock svårare än någonsin att förutspå vädret som är starkt kopplat även till hur elpriset utvecklas. Under större delen av våren har temperaturerna varit flera grader över det normala, vilket har lett till att vårflodens tillrinning startade tidigare, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Vanligare med minuspriser
När förhållandena för väderberoende elproduktion är extra gynnsamma kan det bli överskott på el, vilket kan resultera i negativa elpriser eller minuspriser enskilda timmar. Det har varit en ökning av minustimmar i alla elområden där elområde 2, norra Sverige, utmärker sig med en ökning på 237 procent jämfört med i fjol samma period, från 86 minustimmar till 290.
– Minuspriserna har blivit vanligare de två senaste åren. För att verkligen kunna dra nytta av detta behöver du ett rörligt avtal med timpris och kan styra över din elanvändning till dessa timmar. Om du har ett rörligt avtal där elpriset sätts månadsvis får du sänkt genomsnittspris för månaden, säger Jonas Stenbeck.
Viktigt att tänka lånsiktigt
Den nordiska kärnkraften ligger kring 60 procent av installerad kapacitet. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger högt över normal nivå.
Efterfrågan på gas har sjunkit och därmed även priset. Men det finns en oro för lågkonjunktur och för konsekvenserna av handelstullarna vilket kan påverka priserna snabbt.
– Det är alltid bra att vara aktiv när det gäller sitt elavtal, även när vi närmar oss sommaren. Även om det kan vara frestande att tänka kortsiktigt, ger fasta avtal långsiktig stabilitet och bättre kontroll över elkostnaderna. Det rörliga elpriset är som lägst när de flesta förbrukar som minst, men efter sommaren vänder det. Det är kanske inte det roligaste att tänka på nu, men det är bra att komma ihåg när man funderar på olika elavtal, säger Jonas Stenbeck.
Vill du se ditt elpris?
Är du redan kund hos Vattenfall så loggar du in på Mina sidor eller i appen Mitt Vattenfall.
Vill du bli kund hos oss ser du ditt elpris här.