Rekordlåga elpriser men osäkert oktoberväder på ingång
Bra förutsättningar inom kraftproduktionen, som vindkraft, tillsammans med varmare temperaturer och lägre elanvändning har resulterat i ytterligare ett rekordlågt medelspotpris för elen i september. Nu inleds oktober, med betydligt kallare temperaturer, stormvarning och ovissa väderprognoser vilket påverkar elpriset.
De genomsnittliga spotpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool för september landade på mellan 10 och 30 öre/kWh i hela landet, vilket är cirka 30 procent lägre än i fjol samma tid i elområde 3 och nästan hälften så lågt i elområde 4.
Det är fortsatt goda produktionsförhållanden i Norden och Sverige, så de lägre elpriserna håller i sig ett tag till trots att temperaturerna nu sjunker. Det finns dock många faktorer som spelar in, som till exempel den tropiska stormen Isaac som vi ännu inte vet om den når oss i Sverige.
God tillgång på vattenkraft
Den hydrologiska balansen, det vill säga måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger på goda nivåer i hela Norden. Nederbörd i områden med vattenkraft har bidragit till god tillrinning till vattenmagasinen. Vindkraften har bidragit till en stabilisering av elpriset, då produktion från kärnkraften varit något lägre. Just nu ligger kärnkraften på drygt 72 procent av installerad effekt.
Aktuellt för månaden är också att Svenska kraftnät den 29 oktober inför Svenska kraftnät en ny modell för överföring av el, för att bättre kunna överföra mer el mellan olika elprisområden. Förändringen innebär att andra länders högre elpris kan spilla över på svenska elpriser som kan gå upp några procent.
Bra att tänka på är att det är kilowattpriset som i så fall går upp, så att energieffektivisera verksamheten är alltid ett gott råd. Känner man sig orolig är det bra att se över sitt avtal.
Nedåtgående trend för fasta elpriset
Vi har haft en tydlig nedgång av de fasta elpriskontakten under september beroende av att de globala bränslepriserna på gas, olja och kol har minskat, särskilt på grund av svagare efterfrågan, detta trots att det geopolitiska läget fortsatt är osäkert.
Vår kommentar
– När man står inför valet av elavtal är det lätt att jämföra det rörliga elpriset med ett fast elpris. Prisskillnaderna är stora idag, stora men man får inte glömma bort att det fasta elpriset även inkluderar de kallare vintermånaderna. Om man vill binda sig en kortare period erbjuder Vattenfall även en vintersäkring. Då kan får man möjligheten i vår att antingen fortsätta med fast elpris eller byta till rörligt elpris, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef för mindre företag i Norden på Vattenfall Försäljning.
Se elpriser
På sidan med historiska elpriser kan du jämföra de rörliga elpriserna månad för månad ända tillbaka till 2017. Vill du se prisläget på den nordiska elbörsen just nu så hittar du den informationen på sidan om timpris på elbörsen.
Kontakta oss
Använder ditt företag mer än 300 000 kWh/år? Kontakta oss via kontaktformulär på sidorna för medelstor (300 – 2000 MWh/år) eller stor förbrukning (över 2 GWh/år), eller ring oss vardagar kl 8–16.00 på telefon 020-54 00 00 för att diskutera den bästa lösningen för ditt företag.
Elmarknad och energikällor
Kontakta oss
Har ditt företag mindre förbrukning, under 300 000 kWh/år, ring oss vardagar 08:00–16:00 (fredagar 08:30–16:00)
Telefon: 020-82 10 00
Har ditt företag större förbrukning, över 300 000 kWh/år, ring våra säljare vardagar 08:00–16:00
Telefon: 020-54 00 00
Kontaktformulär och mer information
Har ditt företag en förbrukning över 2 GWh/år, ring våra säljare vardagar 08:00–16:00
Telefon: 020-54 00 00
Kontaktformulär och mer information