Fjärrvärme i Uppsala

Uppsala är en stad fylld av värme - på mer än ett sätt. Rakt under våra fötter finns fjärrvärmen som håller oss varma, knyter oss samman och som dessutom produceras av 99 procent fossilfria och återvunna bränslen!

Visste du det här om fjärrvärmen i Uppsala?

  • Fjärrvärme har funnits i Uppsala sedan 1961 och idag värms över 90 procent av alla bostäder i Uppsala upp av fjärrvärme från Vattenfall.
  • Fjärrvärmenätet i Uppsala är väl utbyggt och består av cirka 500 km rör under uppsalabornas fötter.
  • Carpe Futurum, vår biobränsleanläggning, har sedan 2021 minskat de fossila koldioxidutsläppen i Uppsala med ca 200 000 ton per år.

Det här händer i Uppsala

Kund som pratar med säljare på mässa

Kommande event i Uppsala

I vårt kalendarium kan du se vilka kommande event vi har på gång i Uppsala. Ställ dina frågor och prata fjärrvärme med oss på något av våra event, webbinarier och kundträffar.

Killa som står vid sin cykel i ett cykelställ

Spårvägen i Uppsala

Fjärrvärmenätet är en viktig del av Uppsalas energisystem och bidrar till det cirkulära samhället. Som en följd av Uppsala kommuns bygge av den nya spårvägen behöver vi flytta fjärrvärmeledningar på olika platser i och runt Uppsala för att säkra en fortsatt stabil leverans av hållbar fjärrvärme.

Kvinna utanför Uppsala konsert och kongress

Uppsala klimatprotokoll

Vi har varit med i Uppsala Klimatprotokoll sedan starten 2010. Det är att arbete mellan flera olika aktörer för att påskynda klimatomställningen i Uppsala. Fokus ligger bland annat på energieffektivisering och cirkulär ekonomi, t.ex. ökad plaståtervinning och förnybar plast.

test

Om Vattenfall Värme i Uppsala

I vår anläggning i Boländerna producerar vi inte bara fjärrvärme utan även fjärrkyla och ånga. 2024 levererade vi 1273 GWh värme till våra 1 400 företagskunder och 7 000 privatkunder i Uppsala. Fjärrvärmenätet finns i hela centrala Uppsala och sträcker sig i söder ned till stadsdelarna Sävja och Gottsunda, i norr till Gamla Uppsala samt i väster till Stenhagen. Vi har också två separata fjärrvärmenät i Storvreta och Knivsta.

Barn som går i Uppsala i en tunnel

En cirkulär och hållbar stad

Vi arbetar för ett cirkulärt Uppsala genom att omvandla restprodukter från till exempel verksamheter och hushåll, skogsindustrin samt överskottsvärme till värme, kyla och ånga.

Kvinna som går över gatan i ett bostadsområde

En bekväm lösning

Fjärrvärmen är en bekväm och robust lösning där du slipper oroa dig över installation, underhåll och kostsamma reparationer.

Boende i bostadsrättförening står på innergården

Stabil värme

Med fjärrvärme kan du leva, producera och transportera med en trygg vetskap om att värmen finns tillgänglig året runt oavsett energibehov.

Pojke åker skateboard på innergården till ett flerfamiljshus

Fjärrvärme för dig i brf

Bor du i en bostadsrättsförening och är ny i styrelsen eller har frågor om er fjärrvärme? Här har vi samlat bra information för dig som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening med fjärrvärme.

Bli fjärrvärmekund i Uppsala

Bli fjärrvärmekund

Idag värmer vi stora delar av Uppsala med vår fjärrvärme. Hör av dig till oss med en intresseanmälan så återkommer vi med en kostnadsfri offert. Anslut din fastighet

Priser

Hitta aktuella prislistor och räkna ut din värmekostnad utifrån ditt energibehov, abonnerad effekt och flöde. Se ditt pris

Så ansluter du dig

Vi erbjuder fjärrvärme i Uppsala och breddar och utvecklar våra nät kontinuerligt. Läs mer om hur du ansluter dig till fjärrvärmenätet. Så går det till

Mer än bara värme

Som fjärrvärmekund får du en trygg tillgång till värme och varmvatten i din fastighet. Dessutom ingår en rad andra förmåner som du kan ta del av året runt. Det här ingår

Så fungerar fjärrvärme

Har du funderat på var värmen i ditt element eller varmvattnet i kranen kommer från? I dag värms hela 90 procent av fastigheterna i svenska tätorter av fjärrvärme. Så fungerar fjärrvärme
Pojke håller varm kopp på utflykt

Gemensam värme

Fjärrvärme är delad värme och ju fler vi är som delar, desto bättre för vår stad och vårt klimat. Våra fjärrvärmeledningar löper under staden och utgör ett gemensamt system som gör det möjligt att styra energin effektivt. Fjärrvärmen hjälper även till med att balansera och avlasta elnätet genom att producera lokal el i våra kraftvärmeverk vid behov. Fjärrvärmen kan också samverka med andra lösningar, som värmepumpar eller solvärme, och är integrerad med överskottsvärme från lokala verksamheter för att använda resurserna på bästa sätt.

Vi gör fjärrvärme av 99% fossilfria och återvunna* bränslen

En övervägande majoritet av bränslet som vi använder är biobränslen där merparten utgörs av rester från skogsindustrin. Under 2025 ska de fossila oljor som finns kvar i vår energimix ha ersatts med biooljor. Detta gör att vår fjärrvärme i Uppsala kommer att produceras av fossilfria och återvunna bränslen.

I Uppsala energiåtervinner vi avfall från hushåll och verksamheter som inte längre går att återanvända eller återvinna. Det är ett sätt att ta till vara på energi som annars skulle gå till spillo och är en viktig del i stadens cirkulära kretslopp. Återvunnen energi bidrar till att minska behovet av ny energiproduktion och minskar mängden avfall som hamnar på deponi vilket ger högre utsläpp av växthusgaser.

VF_Vaerme_Invoice_pie_charts_2024_Uppsala B2B.png

Uppsalas energimix 2024 bestod av 71,5% återvunnen energi, 22,8% förnybar energi, 4,6% övrigt och 1,1% fossil energi.

Intresserad av fjärrvärmens miljövärden i Uppsala?

Läs vår miljörapport för Uppsala med nyckeltal och bränslemix för 2024 eller besök våra miljösidor.
Besök våra miljösidor

* Återvunna bränslen är avfall och returträ som inte kan eller bör återvinnas. Returträ kan innehålla vissa fossila rester t. ex målarfärg eller impregnering och avfallets huvudsakliga fossila andel är plast.

Vägen mot fossilfrihet

På en resa mot nettonoll 2040

Vi på Vattenfall Värme arbetar steg för steg för att minska utsläppen i hela värdekedjan för att nå netonoll 2040. Det innebär att vi ska vara 100 procent fossilfria - från bränsle till produktion.

Genom SamEnergi tar vi tillvara mer överskottsvärme från verksamheter i staden som annars skulle gå förlorad. Samtidigt fasar vi ut äldre produktionskällor och ersätter dem med moderna lösningar, som till exempel stora värmepumpar.

För att minska mängden fossilt innehåll i avfallet ställer vi tuffare krav på våra bränslekunder – bland annat genom kvalitetssäkring med FossilEye. Vi har också infört differentierade mottagningsavgifter som gynnar plastsortering och minskar behovet av förbränning.

Utöver vårt miljöarbete är Vattenfall-koncernen det första svenska energiföretaget som får sitt mål om nettonollutsläpp år 2040 verifierat av Science Based Targets initiative (SBTi).

Carpe Futurum - en av Sveriges energihjältar

Carpe Futurum är vår toppmoderna biobränsleanläggning i Uppsala där vi producerar fjärrvärme till tusentals hushåll i Uppsala.

Här används biobränslen som består av restprodukter som grenar, toppar, bark och returträ - för att ta tillvara på energi som annars skulle gå till spillo. Carpe Futurum invigdes 2022 och har minskat koldioxidutsläppen med cirka 200 000 ton per år och halverat klimatavtrycket för alla Uppsalabor med fjärrvärme då torven ersattes med förnybara och återvunna biobränslen.

Anläggningen är byggd för hög driftsäkerhet och lång livslängd, och är en viktig del i vår plan för att fasa ut fossila bränslen till 2025.

Upptäck Carpe Futurum

Här skapas framtidens uppvärmning

Panoramavy över Nyköping

Fjärrvärmen – en nyckel till ett stabilt energisystem

Varje dag värmer fjärrvärme upp hem och byggnader över hela Sverige. Men dess betydelse sträcker sig långt bortom att bara hålla oss varma. Fjärrvärmen avlastar elnätet, minskar vårt beroende av fossil energi och frigör el till andra samhällskritiska behov.

Renderad bild från sydöstra stadsdelarna i Uppsala

"Vi har fått otroligt bra insikter i framtidens värmesystem"

Hur ska framtidens uppvärmning se ut när Uppsala växer i rekordfart? Det har Uppsala kommun och Vattenfall Värme undersökt i ett gemensamt projekt med fokus på de sydöstra stadsdelarna.

Överskottsvärme

Från spill till nytta: Överskottsvärmens potential

Jordens resurser är inte oändliga. Därför kan det bli allt viktigare att återanvända överskottsvärme från till exempel tunnelbanestationer och datacenter för att värma upp kontor, bostäder och sjukhus.

Driftinformation

Håll dig uppdaterad med aktuell driftinformation för våra fjärrvärme- och fjärrkylanät. Här hittar du också tips och råd vid ett eventuellt avbrott.

Avbrott

Frågor och svar

Läs svaren på de vanligaste frågorna vi får om fjärrvärme.

Till frågor och svar

Kundservice

På våra kundservicesidor hittar du lösningarna på vanliga ärenden samt kontaktuppgifter till oss. 

Till Kundservice
Publicerad av Vattenfall Värme
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja