Viktigt med säker laddinfrastruktur

Snabbladdning är avgörande för att möjliggöra en smidig och hållbar övergång till eldrivna transporter. För både personbilar, lastbilar och bussar är tillgången på säkra och pålitliga snabbladdare en nyckelkomponent för att kunna köra längre sträckor utan långa stopp.

Anders Tollén, förvaltare, Vattenfall Network Solutions
Anders Tollén, förvaltare, Vattenfall Network Solutions

Snabbladdning är avgörande för att möjliggöra en smidig och hållbar övergång till eldrivna transporter. För både personbilar, lastbilar och bussar är tillgången på säkra och pålitliga snabbladdare en nyckelkomponent för att kunna köra längre sträckor utan långa stopp.

- Säkerhet är vår högsta prioritet. Vi vet att felaktig användning av laddare kan leda till både olyckor och driftstörningar. Därför har vi en beredskapsorganisation som är redo att rycka ut vid akuta händelser. Vår personal felsöker och åtgärdar problem snabbt för att minimera riskerna. Vi ser även till att regelbundet underhålla kylsystem, filter och kollar efter korrosion för att våra laddare ska fungera optimalt oavsett miljö, berättar Anders Tollén, förvaltare, Vattenfall Network Solutions.

Påverkar miljön laddstationerna?

- Miljöförhållandena spelar en stor roll. I norra Sverige kan extrem kyla påverka laddarnas prestanda, medan i sydligare regioner som kustnära områden är salthalten en utmaning. Det är därför vi regelbundet byter filter och ser till att ventilationen fungerar som den ska för att skydda mot salt och damm. Korrosion är också något vi aktivt motverkar genom regelbundet underhåll, säger Anders Tollén.

Vad gör Vattenfall för att framtidssäkra laddinfrastrukturen?

- Vi strävar alltid efter att ligga i framkant vad gäller teknik och utveckling. Det innebär att vi kontinuerligt uppdaterar mjukvaran och integrerar ny teknik för att förbättra prestanda och säkerhet. Vår personal får löpande utbildning för att kunna hantera nya utmaningar och säkerställa att våra tjänster alltid håller högsta standard, berättar Anders Tollén vidare.

Tjänst som erbjuder helhetslösning för laddinfrastruktur

Power-as-a-Service är Vattenfalls tjänst som innebär att vi tar ett helhetsansvar för laddinfrastruktur, högspänningsanläggningar etc. Vi står för både ägandet och underhållet, vilket innebär att våra kunder slipper bekymra sig för driftstörningar eller oförutsedda kostnader. Vi skräddarsyr lösningar som passar kundens specifika behov och säkerställer att i detta fallet laddstationerna alltid är pålitliga.  

Vad ser du som den största utmaningen framöver?

- Den största utmaningen är att hålla jämna steg med den snabba tillväxten inom elfordonsmarknaden och inte minst inom tunga transporter. Behovet av fler och säkra snabbladdare ökar ständigt, och vi måste vara redo att möta dessa krav både tekniskt och personalmässigt. Men med rätt strategier och kontinuerlig utveckling är jag säker på att vi kommer att lyckas, avslutar Therese Nävertun, ansvarig Datacenter & DSO, Vattenfall Network Solutions.

Vattenfall tar säkerhet för snabbladdare på allvar och arbetar aktivt för att forma framtidens transportlandskap genom att driva på för ökad säkerhet inom snabbladdningsinfrastrukturen. Kontakta oss idag så berättar vi gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att framtidssäkra din laddinfrastruktur.

Snabbladdning av lastbil

Webbinar: Elektrifiering av transporter

Anmäl dig till vårt webbinar och lyssna till våra experter inom tunga transporter som berättar om hur vi hjälper våra kunder med elektrifiering av transporter.

Industri

Webbinar: Power-as-a-Service för industrier

Varför bör ett företag outsourca sin högspänning? Möt Johan Tieva, affärsutvecklare på Vattenfall, som berättar om hur vi hjälper våra kunder med Power-as-a-Service.

Vill du veta mer?

Vad kan vi hjälpa dig med?

Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev samlar vi de senaste nyheterna inom om högspänning, batterilager och elektrifierade transporter.

Börja prenumerera
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja