Minska riskerna och säkra elkraftskompetensen utan investeringar

Istället för att energiintensiva verksamheter som exempelvis gruvindustrin eller stålverk investerar i nya högspänningsanläggningar eller rekryterar elkraftingenjörer, finns det en lösning som gör det möjligt att använda pengarna direkt i kärnverksamheten.

Ökade krav på elanläggningar. i takt med teknisk utveckling och växande regelverk
Ökade krav på elanläggningar i takt med teknisk utveckling och växande regelverk.

Med tjänsten Power-as-a-Service kan industrier överlåta helhetsansvaret för elanläggningen till Vattenfall. Vi har den nödvändiga kompetensen, erfarenheten och ett omfattande nätverk av personal tillgängligt dygnet runt. Överlåtandet innebär dessutom att företagets elanläggning blir ett kapitaltillskott.

Ökade krav på elanläggningar kräver elkraftskompetens

– Kraven på elanläggningar ökar stadigt i takt med den snabba tekniska utvecklingen och det växande regelverket. Det är en utmaning att hitta kompetent personal för att driva och underhålla elanläggningar, och det är en utmaning att bygga upp en mindre organisation för elkraftsingenjörer att driva enbart högspänningsanläggning, säger Lars Blomberg, affärsområdesansvarig på Vattenfall.

Hela ansvaret hos Vattenfall

För att möta behovet av säker elförsörjning erbjuder Vattenfall Power-as-a-Service. Tjänsten innebär att Vattenfall tar över det övergripande ansvaret för elanläggningen från ett ekonomiskt, funktionellt och elsäkerhetsmässigt perspektiv.

Ansvaret för elsäkerhet innebär att elanläggningen är säker och inte utgör någon risk för människor eller egendom. Den måste också fungera smidigt i sin omgivning och inte orsaka störningar. Detta ansvar ligger normalt på ägaren av elanläggningen, men med Power-as-a-Service tar Vattenfall över både det juridiska och ekonomiska ansvaret för elanläggningen.

Ladda ner guide om driftsäker elanläggning

Kunden får tillgång till alla fördelar

- Vattenfall har den kompetens, erfarenhet och det omfattande nätverk av personal som behövs för att hjälpa industrier som står inför utmaningar inom elkraftsfrågor. Oavsett om det handlar om att ersätta en nyckelperson inom elanläggningen, öka kapaciteten eller införskaffa en helt ny anläggning, kan företag som använder Power-as-a-Service undvika investeringar i elanläggningen och istället fokusera på sin kärnverksamhet. Det ger både säkerhet och ekonomisk trygghet för företaget, berättar Lars Blomberg.

Dyra investeringar och produktionsbortfall

Att investera i en elanläggning kan vara en betydande kostnad för industrier, och kostnaden varierar beroende på typ av anläggning och kapacitetsbehov. Även om företaget har budget för investeringen, måste man ta hänsyn till risken för eventuella haverier.

- Det oförutsedda är en faktor som många glömmer bort att ta i beaktning, betonar Lars.

Produktionsbortfall kan vara mycket dyra för företaget. Försäkringsbolag ger i vissa fall ersättning för produktionsbortfall, men att uppfylla ersättningskraven kan vara dyrt och kräva betydande arbetsinsatser. Men i Power-as-a-Service inkluderas kostnader för oväntade investeringar för att säkerställa en fungerande elanläggning. Om en transformator går sönder behöver kunden inte betala för reparationen, eftersom månadskostnaden förblir densamma oavsett.

Läs mer om Power-as-a-Service 

Industri

Webbinar: Hur möter din högspänning framtida elbehov?

Varför bör ett företag outsourca sin högspänning? Anmäl dig till vårt webbinar. Möt Johan Tieva, affärsutvecklare på Vattenfall, som berättar om hur vi hjälper våra kunder med Power-as-a-Service.

Vill du veta mer?

Vad kan vi hjälpa dig med?

Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev samlar vi de senaste nyheterna inom om högspänning, batterilager och elektrifierade transporter.

Börja prenumerera
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja