Mobilt batterilager till byggbranschen

En fjärdedel av koldioxidutsläppen i Sverige är kopplade till byggbranschen. Ett mobilt batterilager har i ett test ersatt dieselgeneratorer vid en av NCC:s byggarbetsplatser i Örebro och stått för en helt utsläppsfri elförsörjningen till byggarbetsplatsen i ett område där nätanslutning saknades för anläggningsprojektet.

Mobilt batterilager stöttar i elektrifieringen av byggarbetsplatser.
Mobilt batterilager stöttar i elektrifieringen av byggarbetsplatser.

Vattenfall levererar idag fossilfri el till NCC:s byggarbetsplatser där det finns tillgång till en nätanslutning. På ställen utanför urbana miljöer där det inte finns en nätanslutning eller där kapaciteten inte är tillräcklig behöver andra lösningar tas fram.

- Mobila batterilager av olika slag har börjat efterfrågas av kunder som verkar i områden och miljöer där elnätet inte räcker till eller inte alls är tillgängligt. Samtidigt ger batterilager möjlighet för användare att snabbt minska sina koldioxidutsläpp från fossila bränslen. Batterilagret ger tillgång till fossilfri el och kan hyras som en del i vårt koncept Power-as-a-Service vilket innebär att ägandet och förvaltningen av energilagret ligger hos Vattenfall, säger Torbjörn Johansson, chef för Vattenfall Network Solutions Sverige.

Vattenfall har som utvecklingspartner till batteritillverkaren Northvolt utvecklat ett skalbart, mobilt batterilager, Voltpack Mobile System. Batterilagret är ett modulärt uppbyggt litiumjon-batterisystem som kan ersätta dieselgeneratorer för strömförsörjning och helt eliminera utsläpp i bland annat bygg- och anläggningsbranschen. Vattenfalls ambition är att förenkla och stötta i elektrifieringsprocessen genom Power-as-a-Service, en lösning där Vattenfall tar det fulla ansvaret för batterilagret, och levererar det som en funktionslösning.

Så fungerar Vattenfall Power-as-a-Service

- Byggbranschen har som många andra branscher en verksamhet som påverkar miljön på olika sätt, även om stora förändringar har skett på bara några få år. Inom NCC har vi exempelvis sänkt våra koldioxidutsläpp med 40% sedan 2015. Vi använder redan fossilfri el från Vattenfall, men på ett antal ställen där det inte finns elnät eller det inte finns tillräcklig kapacitet i elnätet så kan batterilager vara en bra lösning för att minska utsläppen. Dessutom kan arbetsmiljön förbättras genom den tysta och utsläppsfria kraftlösningen, säger Hans Säll, Affärsutvecklingschef vid NCC.

Många applikationer

De främsta applikationerna för ett batterilager likt Voltpack Mobile System är elförsörjning för eldrivna maskiner, laddning av elfordon, event och förstärkning av svaga nätanslutningar. Batterilagret kan även förse elnätet med stödtjänster såsom frekvensreglering och flexibilitet. Batterilagret har utvecklats och testas i fält av Vattenfall för att validera hantering och funktionalitet i krävande driftmiljöer.

Ett Voltpack Mobile System består av flera batterienheter och kan skalas upp med upp till fem batterienheter. Med en lagringskapacitet på upp till 1275 kWh ger batterilagret strömförsörjning i dagar, veckor eller ännu längre perioder. Batteripacken i Voltpack Mobile System levereras vätskekylda med hög säkerhet enligt industrikvalitetsstandard, och har utvecklats för tuffa miljöer såsom gruvdrift.

 

Läs också om Vattenfalls batteripark i Uppsala 

Om batterilagret

Voltpack Mobile System levererar upp till 225 kW effekt med en skalbar kapacitet från 255 kWh till 1275 kWh tillgänglig energi. Fem fristående batterienheter kan kopplas parallellt.

Batterilager

Företagets väg mot batterilagring och energiflexibilitet

Batterilager kan användas för att lagra energi, vara användbart för att hantera toppar av förbrukningen på el och för att minska belastningen på elnätet. Anmäl dig till vårt webbinar så berättar vi mer.

Vill du veta mer?

Vad kan vi hjälpa dig med?

Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev samlar vi de senaste nyheterna inom om högspänning, batterilager och elektrifierade transporter.

Börja prenumerera
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja