Fjärrvärme för dig i brf

Vad kul att du bor i en fastighet med fjärrvärme och på så sätt bidrar till ett hållbart och cirkulärt samhälle. Här har vi samlat information som är bra att ha för nya styrelsemedlemmar i bostadsrättsföreningar.


Lär känna din undercentral

Undercentralen, vilket är en fjärrvärmecentral i ditt fall, är själva hjärtat i din fastighets uppvärmningsystem. Det är härifrån det varma vattnet pumpas ut till fastighetens radiatorer och värmer era hem. Om det är något som ska justeras med husets uppvärmning eller varmvatten är det förmodligen här det ska göras.

Fjärrvärme är i grunden en väldigt driftsäker och trygg uppvärmningsform som sköter sig själv, så du behöver inte ändra saker i undercentralen särskilt ofta. Men viss grundläggande kunskap är bra att ha för att få ut med mesta från fjärrvärmen och säkerställa att den fungerar så effektivt som den ska.

Tre tips för att effektivisera uppvärmningen och sänka kostnaderna

  1. Sänk varmvattentemperaturen. En alltför hög termparatur på varmvattnet kan vara en energitjuv. Undersök vilken varmvattentemperatur ni har inställd i reglercentralen. Är den för högt inställd, uppemot 60 °C, kan ni gott sänka den ett par grader till cirka 55 °C. Sänk den dock inte för mycket, varmvattnet behöver vara åtminstone 50 °C i kranen för att hålla bakterier borta. 
  2. Testa "gnällgränsen". I reglercentralen kan du också sänka temperaturen som skickas ut till fastighetens element. Gör små justeringar åt gången och testa dig fram tills fastigheten fått en lagom temperatur. Varje grad motsvarar cirka 5 procent av den totala värmekostnaden. För att undvika att skicka ut för mycket värme är det bra att som grundregel låta samtliga element i fastigheten vara fullt uppskruvade. Därefter kan man vrida ner värmen på elementen i de rum som önskas kallare, exempelvis sovrum.
  3. Håll koll på flödeseffektiviteten. Flödeseffektiveteten visar hur väl undercentralen tar vara på energin i det heta vatten som leds fram. Flödeseffektiveten mäts med ett Q/W-värde (flöde dividerat med energi) och om effektiviteten är sämre än normalt tillkommer en avgift. En annan bra sak att ha koll på är returvattnets temperatur, den skvallrar också om hur effektiv undercentralen är. Temperaturen på returvattnet bör vara så låg som möjligt och skilja sig markant från temperaturen på inkommande fjärrvärmevatten.

Extra trygghet med ett serviceavtal

Du vet väl om att vi erbjuder serviceavtal för dig med fjärrvärme? Det är en prisvärd tjänst för att slippa oroa sig för hur fjärrvärmecentralen mår. En till två gånger per år genomför en servicetekniker en grundlig service av din fjärrvärmecentral. Ta tillfället i akt att ställa frågor och få en personlig genomgång.

Läs mer om serviceavtal

Se alla plustjänster

Håll koll på värmen

Heat Business Portal är namnet på vår kundportal där du som har fjärrvärme från Vattenfall får koll på allt om din värmeanvändning. Du kan bland annat:

  • Se och jämföra din fastighets energiförbrukning
  • Ladda ner fakturor och hålla koll på kostnaderna med en värmebudget
  • Se hur bra flödeseffektivitet din fastighet har och få alarm om den överskrider normal effektivitet 
  • Skapa avbrottsaviseringar och hålla berörda informerade vid eventuella avbrott i fjärrvärmenätet

Så skapar du ett konto

Om ert företag eller bostadsrättsförening redan har ett konto registrerat på Heat Business Portal går det att lägga till fler användare direkt i portalen. Om ni inte har något konto alls, så ansök om det här.  Ha kundnummer och organisationsnummer nära till hands. 

Till Heat Business Portal

Händer som vilar mot en bärbar dator som visar grafer
I portalen kan du bland annat se hur mycket energi fastigheten använder jämfört med tidigare år. Här kan ni också bestämma vilka personer som ska bli informerade vid eventuella avbrott.

Lär dig om vår prismodell

Priset på fjärrvärme ska vara konkurrenskraftigt och långsiktigt och på så sätt erbjuda förutsägbarhet för dina värmekostnader. Vår prismodell för fjärrvärme består av tre delar: energi, effekt och flöde. Lär dig mer om begreppen och vad du själv kan göra för att påverka din kostnad i videon eller på länken nedan.

Mer om fjärrvärmepriset och prissättning hittar du på priskollen

Fjärrvärmeavbrott

Avbrott i fjärrvärmenätet är ovanliga men inträffar ibland, exempel vid större läckor eller påkoppling av nya kunder. 

Till avbrottsinfo
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja