Att bo så hållbart som möjligt är bland det viktigaste vi kan göra för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Vad kan du göra själv redan nu? Och vad ska du tänka på framöver, till exempel när det blir dags att flytta? Charlotta Szczepanowski, Chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen, ger råd och tips för bostadsrättsföreningar och dig som bor i en.

– Hållbarhetsfrågor brukar ofta förknippas med pekpinnar, säger Charlotta Szczepanowski. Allt vi gör ska vara så väldigt perfekt, och minsta snedsteg ska belastas av dåligt samvete. Det tycker jag vi ska ändra på!

Fler smarta val för ett mer hållbart boende

– Det pratas mycket om att göra rätt och att göra fel. Det kan hämma oss, menar Charlotta Szczepanowski.

– Istället för att ha dåligt samvete för en lång utlandsresa varje år kan man välja att vara stolt över återanvändning av kläder, minskad köttkonsumtion eller kollektivtrafik istället för egen bil till och från arbetet varje dag, säger Charlotta Szczepanowski.

Var mer hållbar där du bor

Ett bra tillfälle att ta stora kliv i utvecklingen är i samband med din nästa flytt. Se över hur du bor, vad du äter och hur du i övrigt lever ditt liv. En flytt är ju i sig en stor förändring, och då kan du se det som ett tillfälle att ändra på vardagen. Oavsett om det gäller ditt nuvarande boende eller i samband med flytt bjuder Charlotta Szczepanowski på tre konkreta tips:

  • Ordna laddstationer för elfordon – Sådana kan installeras både på gemensamma parkeringsplatser för bostadsrättsföreningar och vid liknande tillgängliga platser i villaområden.
  • Skapa möjlighet för återanvändning – Ha hyllor för byteshandel någonstans i grannskapet eller anordna loppis regelbundet för att uppmuntra till återanvändning och därmed minskad konsumtion av nytt.
  • Köp in gemensamma eldrivna lådcyklar – Bostadsrättsföreningen eller samfälligheten kan ha en eller flera eldrivna lådcyklar, som kan användas för storhandling, bortforsling av grovsopor till returstationer etc.

– Jag tycker man ska se hållbarhet som en utvecklingsfråga. Varje gång man förändrar något gäller det att göra det lite bättre än man gjort tidigare. Att hitta det man kan känna en lust i att förändra. Just nu arbetar jag själv på att minska min köttkonsumtion, säger Charlotta Szczepanowski

BRF Viva är ett konkret exempel

Med projektet BRF Viva i Göteborg visar Riksbyggen fler konkreta exempel på hur vårt framtida boende kan bli mer hållbart utan att göra avkall på bekvämlighet. Där finns många delade ytor för samvaro, bekväma hemarbetsplatser, leveransskåp så att man slipper vara hemma för att ta emot bud och många fler smarta lösningar.

Lådcyckel

– En riktigt intressant lösning i BRF Viva är att vi har installerat solceller och lagrar energi i återanvända bussbatterier från Volvo, säger Charlotta Szczepanowski. Det gör att elen från solcellerna kan användas mer jämnt över dygnet och året.

 Flytta elavtalet här

 

Blicka framåt med våra energilösningar

Vi erbjuder flera energilösningar som redan nu gör ditt hus redo för framtiden. Eftersom behovet av el ökar hela tiden vill vi göra det möjligt för dig att sänka dina elkostnader, minska ditt hus klimatavtryck och över tid bli nästintill självförsörjande. Med allt från energibesparande luftvärmepumpar till energiproducerande solpaneler och soltak hjälper vi dig att blicka framåt mot en fossilfri framtid.

 

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja