Solcellsbidrag – skattereduktion för grön teknik eller rotavdrag

Du som investerar i solceller kan ansöka om solcellsbidrag i form av skatteavdrag för grön teknik eller rotavdrag. Vi hjälper dig med att välja mellan olika alternativ.

Skattereduktion för grön teknik

Vi hjälper dig att räkna

Du är alltid välkommen att diskutera med oss om du har frågor gällande solcellsbidrag. I vår offert och på fakturan som du betalar har vi redan gjort avdraget för grön rot åt dig. Därefter ansöker vi om ersättning från Skatteverket. Om ansökan inte går igenom fakturerar vi dig det kvarstående beloppet.

Solceller på ett hustak.
Hur mycket skattereduktion du har rätt till beror på hur mycket skatt du har betalat och om du använt skattereduktionen tidigare under året.

Köp ett batteri och få ökat skatteavdrag

Om du beställer ett batteri ihop med din solcellsanläggning så får du 50 procents skatteavdrag för grön teknik på material- och arbetskostnaderna för växelriktare, smartmätare och solcellsbatteri.

Utan batteri är det gröna skatteavdraget 20 procent på material- och arbetskostnaderna för växelriktare och ev smartmätare, det vill säga samma som för solpanelerna.

Från och med 1 januari 2024 gäller 50 procents grön skattereduktion endast om batteriet används till att lagra solel. Om batteriet ska användas för att lagra el från elnätet eller stödtjänster har du rätt att göra rotavdrag. 

Rotavdrag

Har du redan använt ditt skatteavdrag för grön teknik för året kan du göra ett rotavdrag på 30 procent på arbetskostnaden - runt 9 procent på totalkostnaden - för din solcellsinstallation. Du kan få rotavdrag på maximalt 50 000 kr per person och år och vi gör avdraget direkt på din faktura.

Meddela oss om du vill att vi ansöker om rotavdrag istället för skattereduktion för grön teknik när du beställer dina solceller.

Läs mer om rotavdrag hos Skatteverket

Vad kostar solceller på mitt tak?

Se hur mycket egen, fossilfri el du kan producera och hur mycket du kan spara. Få en första kostnadsuppskattning och gå vidare genom att begära ett offertunderlag.

Räkna på ditt tak

Läs mer om lönsamhet kring solceller och solcellsbatteri

Villaområde

Fler väljer solcellsbatterier

Allt fler är intresserad av att koppla ett batteri till solceller. Många kan bli självförsörjande på el under sommarmånaderna med ett solcellsbatteri.

Familj sitter i soffan

Fem skäl att köpa ett batteri

Nu väljer allt fler svenskar att investera i ett batteri för att kunna lagra och använda sin egenproducerade solel även under dygnets mörka timmar.

Familj vid köksbordet

En lönsam investering

Att sätta solceller på villataket är en lönsam investering och ger dig generellt en bättre ränta än på banken.

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja