Håll dig uppdaterad
Läs mer om våra webbinarium och nyheter inom högspänning, laddinfrastruktur, batterier och reservkraft.
Sedan 1500-talet har stål producerats i Ovakos stålverk i Hofors och idag finns en stor del av bolagets produktion av rör- och ringverk samt stål- och valsverk här. För att trygga en välfungerande elförsörjning till produktion, bearbetning och leverans av högkvalitativt stål har Ovako Hofors sedan år 1999 använt Vattenfalls funktionslösning Power-as-a-Service, ett samarbete som visade sitt värde när företaget under 2023 ställdes inför en oväntad utmaning kopplad till ugnstransformatorn.
Ovako är en ledande europeisk tillverkare av komponentstål till verksamheter inom transport-, kullager- och tillverkningsindustri och har en omfattande produktion där den dagliga verksamheten kräver stora mängder elkraft och i sin tur välfungerande elanläggningar. Det var över 20 år sedan som stålverket i Hofors valde Vattenfall för att äga och förvalta elanläggningarna, ett beslut som togs i samband med en nödvändig reinvestering i elinfrastrukturen.
– Inför moderniseringen av elinfrastrukturen 1999 såg Ovako Hofors behovet av att stärka sin kapacitet inom högspänning och valde därför att inleda ett samarbete med Vattenfall. Genom att kombinera Ovakos egen tekniska kompetens med Vattenfalls specialistkunskap kunde vi tillsammans bygga upp en robust och långsiktig lösning – ett samarbete som har fungerat väl i över två decennier, berättar Erik Wallberg, servicechef med ansvar för anläggningarna i Hofors och Hällefors på Ovako.
Erik Wallberg, servicechef med ansvar för anläggningarna i Hofors och Hällefors på Ovako.
Sedan år 1999 har Ovako Hofors, via Vattenfalls Power-as-a-Service, haft tillgång till ett flexibelt och skräddarsytt upplägg där Vattenfall ökar säkerheten och minskar Ovako Hofors risker med att äga och förvalta högspänningsanläggningen på egen hand. Genom Power-as-a-Service investerar Vattenfall i både nya och befintliga elanläggningar, där den senaste installationen utökade den befintliga elanläggningen för att möta Ovakos behov av en vätgasanläggning till verksamheten. Vätgasanläggningen var först i världen med att värma stål med fossilfri vätgas inför valsning, vilket gjorde att man kunde reducera gasolanvändningen. Ovako, som siktar på att vara ledande inom hållbar stålindustri, kan genom Power-as-a-Service överlåta sina nyinvesteringar i elanläggningen till Vattenfall och på så sätt frigöra resurser till exempelvis investeringar i hållbarhetssatsningar.
Läs mer om Ovakos fossilfria vätgasanläggning för stålproduktion
Utöver hanteringen av nyinvesteringar hanterar Vattenfall förvaltningen av hela högspänningsanläggningen, upprätthåller underhållsplaner och håller koll på elanläggningarnas skick. De säkerställer att det finns reservdelar på plats både för transformatorer och andra anläggningsdelar av vikt. Vattenfall hanterar även elsäkerheten, det ekonomiska ansvaret och det funktionella ansvaret under en långsiktig kontraktstid.
Vattenfall ansvarar för elanläggning och tillhörande reservdelar för Ovako Hofors.
– Samarbetet med Vattenfalls personal fungerar mycket bra, med dygnet runt-beredskap och en medarbetare som är dagligen på plats hos oss. Vattenfall ansvarar idag för all högspänning medan Ovako hanterar lågspänningen. Detta har lett till en ökad tydlighet och säkerhet. För oss är säkerheten A och O, och vi värdesätter att arbeta med Vattenfalls personal som har rätt kompetens och förståelse för detta, säger Ilkka Kiiski, övergripande elansvarig för Ovako Hofors.
Ilkka Kiiski, övergripande elansvarig för Ovako Hofors.
Oavsett hur noga en elanläggning hanteras kan både nya och gamla anläggningar drabbas av oväntade fel och problem. Och det var under 2023 som Ovako Hofors drabbades av ett oväntat elanläggningshaveri. Ugnstransformatorn på Ovako Hofors stängdes av utan förvarning, som en blixt från klar himmel.
– Det blev tvärstopp och ugnstransformatorn kunde inte köras. Det fanns inga tecken på att något var på väg att hända. Vi hade instruktioner för hur vi skulle agera, men ingen av oss hade varit med om detta tidigare. Det blev ett tillfälle att pröva vår krisberedskap på riktigt, förklarar Ilkka Kiiski.
Vattenfall kontaktades omedelbart vid haveriet och anlände snabbt till Ovako Hofors för att felsöka. Den snabba hanteringen gjorde att Ovako kunde bibehålla normal drift även under haveriet.
– Vattenfall var snabbt på plats, och tillsammans arbetade vi intensivt för att bedöma skadans omfattning och hitta en lösning. Fokus låg på att så snart som möjligt få klarhet i om transformatorn kunde repareras på plats eller behövde skickas iväg – vilket det senare visade sig att den behövde. Under tiden säkerställde Vattenfall drift med hjälp av en reservtransformator som kopplades in efter noggranna kontroller och mätningar. Tack vare ett nära och lösningsfokuserat samarbete kunde vi återgå till normal drift inom en rimlig tid, säger Erik Wallberg, servicechef på Ovako.
Reservtransformator vid Ovako Hofors
Även om ugnstransformatorn underhållits enligt bestämd underhållsplan och fått rekommenderade delar utbytta inom lämpligt intervall var transformatorn hårt ansatt och hade varit verksam under en lång tid. Med detta i åtanke fanns en fastställd haveriplan för just om det värsta skulle hända, och reservtransformatorn kom väl till pass. Högsta prioritet för Vattenfall var att lösa problemet, varpå en noggrann inspektion och analys av den havererade ugnstransformatorn gjordes i samverkan med tillverkaren. Därefter planerades och genomfördes bytet till reservtransformatorn medan den ordinarie ugnstransformatorn reparerades.
Sofia Nyström, affärsutvecklare på Vattenfall.
Det var under jultiderna som man kunde utföra bytet tillbaka till den ordinarie ugnstransformatorn, då kritiska moment som transport och lyft av ugnstransformatorn gick utan anmärkning. Under de första dagarna på det nya året spänningssattes den ordinarie ugnstransformatorn och testades under belastning. Allt fungerar som det ska och ugnstransformatorn har än idag inte haft några fler problem eller tecken på haverier.
– Med facit i hand gick demontering, återmontering och uppstart mycket bra ur ett haveriperspektiv och det var ett gott samarbete där Vattenfall spelade en viktig roll för att föra projektet i mål, säger Ilkka Kiiski.
På bilden finns Sofia Nyström, Ilkka Kiiski, Rickard Lindberg, Fanny Björn, Robert Lindholm, Erik Wallberg och Andreas Karlsson.
Idag är i stort sett är allt tillbaka till det normala på Ovako Hofors, med produktionen på samma nivå som före haveriet.
– Att samarbeta med Vattenfall ger oss tillgång till rätt kompetens när det behövs, utan att vi behöver bygga upp samma resurser internt. Det är ett medvetet val som ger flexibilitet och kostnadseffektivitet, samtidigt som det säkerställer att vår elanläggning utvecklas och underhålls på ett säkert och professionellt sätt, säger Erik Wallberg, servicechef på Ovako.
Ovako är en ledande europeisk tillverkare av komponentstål till kunder inom kullager-, transport- och tillverkningsindustrin.
I Ovakos podcast berättar de mer om den nya vätgasanläggningen i Hofors.
Lyssna på podcasten Stålverket här.
Några av Ovakos hållbarhetssatsningar:
Läs mer om våra webbinarium och nyheter inom högspänning, laddinfrastruktur, batterier och reservkraft.
Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.
I vårt nyhetsbrev samlar vi de senaste nyheterna inom om högspänning, batterilager och elektrifierade transporter.