Elmarknaden just nu

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. Här får du bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

Vattenkraft och milt väder sänker elpriserna

Under april har det varit rekordnivåer i vattenmagasinen och den pågående vårfloden bidrar till fortsatt hög fyllnadsgrad. Dessutom är det fortsatt högre temperaturer än vanligt för årstiden. Våren har präglats av återkommande minuspriser och allt sammantaget har lett till de lägsta elpriserna på fyra år. I norra Sverige är dock elpriserna på samma nivå som 2020.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för april 37,61 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige), vilket är ungefär samma pris som 2021 då det var 33,68 öre/kWh. Vårfloden, som oftast börjar vid månadsskiftet april – maj har i år pågått under hela våren på grund av kontinuerlig snösmältning.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft är de främsta faktorerna till de lägre elpriserna just nu. Det är dock svårare än någonsin att förutspå vädret som är starkt kopplat även till hur elpriset utvecklas. Under större delen av våren har temperaturerna varit flera grader över det normala, vilket har lett till att vårflodens tillrinning startade tidigare, säger Jonas Stenbeck, på Vattenfall Försäljning. 

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.  
Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning Norden.  

Ökning av minuspriser

När förhållandena för väderberoende elproduktion är extra gynnsamma kan det bli överskott på el, vilket kan resultera i negativa elpriser eller minuspriser enskilda timmar. Det har varit en ökning av minustimmar i alla elområden där elområde 2, norra Sverige, utmärker sig med en ökning på 237 procent jämfört med i fjol samma period, från 86 minustimmar till 290.

– Minuspriserna har blivit vanligare de två senaste åren. För att verkligen kunna dra nytta av detta behöver du ett rörligt avtal med timpris och kan styra över din elanvändning till dessa timmar. Om du har ett rörligt avtal där elpriset sätts månadsvis får du sänkt genomsnittspris för månaden, säger Jonas Stenbeck.

Vår kommentar

Den nordiska kärnkraften ligger kring 60 procent av installerad kapacitet. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger högt över normal nivå.           

Efterfrågan på gas har sjunkit och därmed även priset. Men det finns en oro för lågkonjunktur och för konsekvenserna av handelstullarna vilket kan påverka priserna snabbt.

– Det är alltid bra att vara aktiv när det gäller sitt elavtal, även när vi närmar oss sommaren. Även om det kan vara frestande att tänka kortsiktigt, ger fasta avtal långsiktig stabilitet och bättre kontroll över elkostnaderna. Det rörliga elpriset är som lägst när de flesta förbrukar som minst, men efter sommaren vänder det. Det är kanske inte det roligaste att tänka på nu, men det är bra att komma ihåg när man funderar på olika elavtal, säger Jonas Stenbeck.

Fler faktorer som kan påverka elpriset
Vindkraften

Vid blåsiga dagar tillför vindkraften el till energisystemet, men vid vindstilla dagar måste motsvarande mängd el tas från andra energikällor. Det gör att vindkraften har stor betydelse för de rörliga priserna. Utbyggnad av vindkraften är också en viktig orsak till att kontrakt längre fram i tiden ligger lägre i pris.

Vattenkraften

Tillgången på vatten varierar i årliga cykler. Under vintrarna används vattnet som fyllts på i magasinen under höstarna. Vårfloden kan variera i tid och omfattning år från år beroende på nederbörd och temperaturer. Fyllnadsgraden i de svenska vattenmagasinen kan därför variera och påverka de rörliga elpriserna.

Kärnkraften

Den nordiska kärnkraften levererar en relativt hög andel av den elkraft som används. Varje år genomförs en revision, då kärnkraftsreaktorerna ses över och fylls på med nytt bränsle. Det görs normalt under sommaren och hösten. Beroende på vad som behöver åtgärdas kan perioden bli mer eller mindre lång. Detta kan påverka de rörliga elpriserna.

Solkraften

Solen har potential att täcka hela världens energiförbrukning tusen gånger om. Elproduktionen från solen har exploderat de senaste åren, allt från små privata installationer till storskaliga solcellsparker. Solen är en energikälla som ger energi året runt, även om den ger mest på sommaren.

Import/export

När produktionen av vattenkraft, kärnkraft och vindkraft i Sverige inte räcker till för vår energianvändning, importerar vi i Sverige el. Importen bidrar till att hålla elpriserna på en jämnare nivå. När det är brist på el i Sverige, till exempel vid ett år med lite nederbörd, stiger elpriset. Då bidrar elimporten till att hålla nere prisökningen. När det finns utländsk efterfrågan av el och det svenska elpriset är lägre än det är på kontinenten, exporterar Sverige istället el, vilket driver elpriset uppåt.

Fossila energikällor

Priset på el från kontinenten styrs till stor del av priserna på fossila bränslen, främst kol. Kolpriserna påverkar framför allt priset de längre elavtalen.

Kontakta oss

Mindre verksamheter

Har din verksamhet förbrukning under 300 000 kWh/år. Ring oss vardagar 08.00–16.00 (fredagar 08.30–16.00).
Telefon: 020-82 10 00

Kllegor som står framför en dator och samtalar

Historik elpriser

Här ser du historik över Vattenfalls rörliga pris de senaste åren för respektive elområde.

Man som sitter framför en dator i ett kontorslandskap

Timpris på elbörsen

Se hur timpriset på den nordiska elbörsen, Nord Pool Spot, ser ut just nu och i morgon.

Tre kollegor i ett öppet kontorslandskap

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågor och svar kring elavtal och elpriser.

Publicerad av Vattenfall AB Försäljning (elhandel) och Vattenfall AB Storföretagsförsäljning (elhandel)
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja