Välkommen till det cirkulära samhället

Varmt välkommen som fjärrvärmekund hos Vattenfall. Med fjärrvärme som uppvärmningsform är du med och bidrar till ett klimatsmart och cirkulärt samhälle. Du kan även känna dig trygg eftersom priset inte är utsatt för kraftiga svängningar, så du kan njuta av bekväm och stabil uppvärmning året runt. Stanna kvar på sidan för att ta reda på mer om varför fjärrvärme är ett bra val.

Få en personlig genomgång av en expert

Du som är ny kund och flyttar in i ett hus med fjärrvärme erbjuds möjligheten att få ett kostnadsfritt hembesök. Vid besöket går vi tillsammans i lugn och ro igenom hur din fjärrvärmecentral fungerar. Ett bra tillfälle för dig som inte haft fjärrvärme tidigare att ställa frågor och lära dig mer.

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Vi vill veta vad du tycker!

Som nybliven fjärrvärmekund får du ett digitalt välkomstsamtal för att hjälpa dig komma igång som ny kund. Vi vill veta vad du tyckte om samtalet! Hjälp oss bli bättre genom att svara på några korta frågor.  

Tyck till här!

Lär dig hur din värmecentral fungerar

I videoklippet förklarar vi hur fjärrvärme fungerar, både i stort och hur du reglerar värmen hemma hos dig. Mer information hittar du i vår guide som beskriver värmeväxlarens olika delar och funktioner.   

Läs guiden om din fjärrvärmecentral
 
 

5 saker du kanske inte visste om fjärrvärme

Fjärrvärmepriset bestäms utifrån fyra viktiga kriterier: konkurrenskraftlångsiktighetlikabehandling och transparens. Det innebär att priset är ett och samma för alla kunder i ett visst område och att prisändringar alltid ska kommuniceras i förväg. Dessutom ska priset stå sig väl gentemot andra uppvärmningsalternativ, exempelvis bergvärme.

Själva fjärrvärmekostnaden består vanligen av en fast del och en rörlig del. Den fasta delen är konstant under året medan den rörliga delen (energikostnaden) påverkas av din värmeförbrukning. 

Läs mer om fjärrvärmepriset

Fjärrvärme tillverkas nästan enbart av förnybara och återvunna bränslen, resurser som annars skulle gått förlorade. Exempelvis hushållssopor som annars skulle ökat på sopbergen, restprodukter från skogsindustrin och byggen samt spillvärme från industrin. På så vis är fjärrvärme ett sätt att bidra till den cirkulära ekonomin

Läs mer om fjärrvärme och miljön

Fjärrvärmen i ditt hus kommer i form av hett vatten som värmts upp i ett värmeverk, eller genom att ta vara på spillvärme från industrier. Det heta vattnet transporteras i välisolerade rör under marken från värmeverket till din bostad. Där finns en värmeväxlare som överför värmen, men inte vattnet, till byggnadens eget värmesystem – och vips har du värme i elementen och vattenkranar. Det avkylda fjärrvärmevattnet leds sedan tillbaka till värmeverket för att värmas upp igen och fortsätta sin resa tillbaka ut i fjärrvärmesystemet.

Läs mer om hur fjärrvärme fungerar

Med fjärrvärme som uppvärmningsform behöver du inte vara rädd för att varmvattnet ska ta slut. Till skillnad från en vanlig varmvattenberedare som värmer upp en begränsad mängd vatten i taget, har värmeväxlaren en obegränsad kapacitet att värma ditt varmvatten.

Men bara för att du kan, är det självklart inte bra att slösa på varmvatten i onödan. Ett bad kräver cirka 150 liter vatten jämfört med 45 liter för en dusch på fem minuter.

Läs fler klimatsmarta tips

Fjärrvärmeavbrott är väldigt ovanliga, men ibland behöver vi tillfälligt stänga av delar av fjärrvärmenätet för underhåll eller reparation. När ett avbrott väl inträffar är det inte säkert att du märker av det, värmen i huset hinner ofta inte påverkas. Dock märker du att varmvattnet försvinner, kallvattnet fungerar som vanligt. 

På Mina sidor kan du teckna en avbrottsprenumeration. Då blir du informerad via sms eller e-post vid eller inför eventuella avbrott. 

Läs mer om avbrott och felsökning

Följ värmen på Mina sidor

På Mina sidor kan du se och jämföra hur mycket värme du förbrukar från en dag till en annan. Här hittar du också dina fakturor och annan nyttig information för dig som är kund hos Vattenfall.

Logga in på Mina sidor

Våra plustjänster

Serviceavtal

Med ett serviceavtal får din fjärrvärmecentral regelbunden tillsyn och genomgång. Besöket genomförs oftast mellan oktober och mars.

Smart termostat

Ta kontroll över din värmeförbrukning och få ett behagligare inomhusklimat på köpet. Med hjälp av mobilappen kan du styra, följa och planera husets uppvärmning.