Visst är det härligt att flytta in i ett nytt hem! Det är en nystart på många sätt, där du kan ta chansen att bo bättre och leva ännu mer klimatsmart. Mycket är nytt: allt från omgivning och resvägar till uppvärmning och belysning. Bara uppvärmningen kan stå för upp till 60 procent av hushållets energikostnader. Där kan det alltså finnas en hel del pengar att spara genom att minska värmekostnaden.

Som kund hos oss kan du få hjälp att se över din totala energianvändning. Vi kan ge förslag på lösningar för mer effektiv uppvärmning, hur du kan minska elanvändningen och vad som i övrigt påverkar dina energikostnader.

– Det kan handla om långa duschar, mycket hemelektronik och belysning, eller TV-apparater som är igång stora delar av dygnet. Höga energikostnader kan också bero på att värmesystemet behöver injusteras, säger Lasse Ejeklint, energiexpert och klimatcoach på Vattenfall.

Ta med dig ditt elavtal i flytten

Du vet väl att du enkelt kan ta med dig elavtalet när du flyttar? Det gör att du även framöver kan ta del av vår avgiftsfria energirådgivning. Ring oss på telefon 020-82 00 00 vardagar kl 8–18 så hjälper vi dig att flytta elavtalet. Du kan även enkelt och smidigt själv teckna ett nytt elavtal vid flytt via nätet.

Boka tid för energirådgivning

Nästa steg är att boka tid för energirådgivning. För att få ut mesta möjliga av den är det bra att invänta dina första räkningar för el och värme på nya adressen. Alla hus ska även ha en energideklaration, som också är bra att ha till hands när du pratar med en av våra energiexperter. Efter samtalet får du dokumentation, så att du så enkelt och överskådligt som möjligt kan få ut största möjliga nytta av energirådgivningen.

Lev mer klimatsmart

Både före och efter samtalet med en av våra energiexperter finns det mycket du kan göra för att använda energi på bästa sätt i ditt nya hem. Här är tre enkla åtgärder:

  • Håll koll på temperaturen. En tumregel är att varje grads sänkning av inomhustemperaturen ger en femprocentig kostnadsbesparing.
  • Välj vitvaror med bra energiklass och se till att de är täta. Kylar och frysar står på dygnet runt. Det gör dem till några av de mest energikrävande produkterna i hemmet. De mest effektiva modellerna har energiklass A+++.
  • Minska användningen av varmvatten. Koka upp vatten med vattenkokare istället för på spisen, tvätta i 40 grader istället för 60 när det är möjligt, använd diskmaskin istället för att diska för hand och duscha kortare tider med snålspolande munstycke.

Följ Lasse Ejeklint på Twitter så får du ännu fler tips och goda råd.

– Många ställer sig frågan ”vad kan jag göra?”. Min uppgift som klimatcoach är att ge tips och råd om klimatsmarta val och möjligheter. Jag ser det som ett viktigt uppdrag, säger Lasse Ejeklint.

Lycka till med ditt mer klimatsmarta boende!

 

Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja