Elmarknaden just nu - elavtal vi rekommenderar

Det är många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. På den här sidan hittar du analyser, överblickar och nyttiga länkar för att du ska få bättre koll på vad som påverkar ditt elpris just nu.

Vi analyserar vad som påverkar ditt elpris

30 november – fortfarande risk för höga elpriser i vinter

Nivåerna i de svenska vattenmagasinen är fortfarande låga. Detta i kombination med fallande kolpriser och mer regn i sikte gör det svårare att förutse elpriset i vinter.

Rörliga elpriset fortfarande högt

Det rörliga elpriset ligger fortsatt högt, även om det har sjunkit tillbaka något från de riktigt höga priser vi såg tidigare i november. Så här långt i november ligger det rörliga medelpriset på Nord Pool på 40,70 öre/kWh (elpriset 20161128). Förra året samma tid var priset 24,01 öre/kWh i elområde 3.

– Vi har vant oss vid låga elpriser och inte haft några riktiga pristoppar sedan vintern 2010/2011. Eftersom många av kunderna har rörligt elpris kan en plötslig kall vinter, med ett högre elpris som resultat, bli en överraskning man inte räknat med, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Dåligt med vatten trots regn

Det har regnat något mer under november än föregående månad men fortfarande är fyllnadsgraden i de svenska vattenmagasinen rekordlågt. Just nu är vattenmagasinen fyllda till 57 % vilket är 26 % lägre än normalvärdet för perioden. Dessutom har man varnat för att elöverföringen från Norge kan vara begränsad i vinter, vilket ökar risken för tidvis högre priser i Sverige under kalla vinterdagar.

Vår rekommendation

– För att slippa otrevliga överraskningar rekommenderar vi alla att binda sitt elpris, för en kortare eller längre period. Dessutom är det ett bra läge att binda elpriset nu när priserna för de längre kontrakten har sjunkit, men risken för höga priser i vinter kvarstår, säger Jonas Stenbeck..

Den främsta orsaken till prisnedgången för de längre avtalen är att kolpriset har fallit med cirka 20 %, från runt 80 till 63 dollar, bland annat med anledning av ett ökat utbud av kol på världsmarknaden.

Om du känner dig osäker över vilket elavtal som passar bäst för dig, är du alltid välkommen att kontakta kundservice på telefon 020-82 00 00.

Se ditt elpris och teckna elavtal

Elmarknad och energikällor