Skydd och beredskap för elanläggningen

Hur bör företag tänka kring eventuell yttre påverkan mot kritisk infrastruktur? Vår elanläggningsexpert Rikard Lindberg, Förvaltare, Vattenfall Network Solutions, berättar vad verksamheter med högspänningsanläggningar kan ha beredskap för.

– Säkerhet är vår högsta prioritet, säger Rikard Lindberg, Förvaltare och expert på elanläggningar på Vattenfall Network Solutions.
– Säkerhet är vår högsta prioritet, säger Rikard Lindberg, Förvaltare och expert på elanläggningar på Vattenfall Network Solutions.

- Det finns absolut risk för att elanläggningen utsätts för fysiska intrång och sabotage så det är viktigt med viss beredskap. Den något osäkra omvärlden har lett till att elnät och energiförsörjning i enstaka fall kan råka ut för problem, säger Rikard.

Hur arbetar Vattenfall förebyggande med säkerhet i högspänningsanläggningar?

Säkerhet är vår högsta prioritet, både för teknisk utrustning och skydd mot yttre hot som sabotage eller extrema förhållanden. Vi genomför så kallade safety walks för att inspektera så att anläggningarna är säkra att arbeta i, personalens beteenden med mera. Utöver detta så utför vi regelbundna ronder i anläggningarna för att se över den tekniska utrustningen på plats men även omgivande miljöer för tecken på intrång m.m. Vi utför även olika typer av simulerade avbrott i anläggningar för att säkerställa att dessa ska fungera som tänkt vid ett riktigt avbrott. Viktigt att det finns rutiner för detta och att det dokumenteras.

Vad gör Vattenfall om nått inträffar i kundens elanläggning?

- Vårt mål är att minimera både driftstörningar och säkerhetsrisker för våra kunder, men om olyckan är framme har vi som stort energibolag omfattande beredskapsplaner och samarbetar med flera aktörer för att hantera olika scenarier. Vi har utbildade team som snabbt kan rycka ut vid misstänkta intrång och undersöka avvikelser. Våra tekniker och ingenjörer har gedigen erfarenhet av att hantera både mindre och allvarliga säkerhetsrisker.

Kan du ge exempel på sabotage som du har stött på?

– Det finns fall av exempelvis avklippta kablar och skadade transformatorer men vi har även sett incidenter där kopparstöld varit motivet och där förövare brutit sig in på anläggningar. Det har inte bara lett till materiella skador utan också inneburit stora säkerhetsrisker för personal, berättar Rikard.

Tydliga varningssignaler på problem i en elanläggning

Att snabbt upptäcka om en elanläggning utsatts för yttre påverkan är avgörande. Rikard Lindberg, lyfter fram några varningssignaler.

- Det finns flera tecken som företag bör vara uppmärksam på, bland annat:

  1.  Oförklarliga strömavbrott eller spänningsfall – kan tyda på sabotage eller manipulering av systemet.

  2. Synliga skador på kablar, stängsel eller utrustning – kan vara en direkt konsekvens av fysiskt sabotage.

  3. Obehöriga personer i närheten av anläggningen – okända individer vid kritiska punkter kan vara ett varningstecken.

  4. Onormala ljud eller lukt från transformatorer och annan utrustning – kan indikera teknisk påverkan eller skadegörelse.

  5. Larm från säkerhetssystem och övervakningskameror – bör alltid undersökas noggrant.

Haveriplan – en viktig del i beredskapen

- En haveriplan är en detaljerad strategi för hur ett företag ska agera vid en störning eller ett sabotage, så den är jätteviktig. Den innehåller allt från omedelbara säkerhetsåtgärder till återställningsrutiner och kommunikationsstrategier. Industriföretag är beroende av stabil elförsörjning, och utan en tydlig plan kan konsekvenserna bli omfattande både säkerhetsmässigt och ekonomiskt, understryker Rikard.

Kan tjänsten Power-as-a-Service öka tryggheten för företag med elanläggning?

- Med Power-as-a-Service tar vi fullt ansvar för företagets elanläggning inklusive säkerhetsuppdateringar. Det innebär att kunden 24/7, 365 dagar om året har tillgång till Vattenfalls experter som är redo att åtgärda eventuella problem.
Dessutom arbetar vi ständigt med förebyggande underhåll för att hålla elanläggningen i bra skick och minimera riskerna för oväntade avbrott i leveransen av våran tjänst till kund. Det brukar företaget känna är en stor trygghet för dem, avslutar Rikard Lindberg.

 

Vill du testa om företaget behöver
Power-as-a-Service ?

Ladda ned vår checklista

Man framför elanläggning

Webbinarium: Power-as-a-Service för industrier

Att äga och hantera högspänningsanläggningar kräver stora resurser i form av både investeringar och personal med behörig kompetens. Med Power-as-a-Service kan din verksamhet överlåta ansvaret för att äga, förvalta, investera och efterleva elsäkerhetslagar till Vattenfall istället. Så ni kan fokusera era resurser på kärnverksamheten istället. Anmäl dig till vårt webbinarium för att lära dig mer.

Vill du veta mer?

Vad kan vi hjälpa dig med?

Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev samlar vi de senaste nyheterna inom om högspänning, batterilager och elektrifierade transporter.

Börja prenumerera
Publicerad av Vattenfall Elanläggningar
Chattbot Elliot Skriv ditt meddelande här Frågor? Chatta med mig Något gick fel. Vi arbetar på det. Vill du rensa din chatthistorik Ja