Vad kan vi hjälpa dig med?
Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.
Industrins elbehov förväntas öka med 88 TWh till 2035, vilket är en enorm utmaning. Detta motsvarar nästan två tredjedelar av Sveriges nuvarande totala elbehov på cirka 140 TWh. Det är en dramatisk förändring som kräver omfattande investeringar och anpassningar i industriernas elanläggningar.
- Den stora elbehovsökningen ställer höga krav på moderna och driftsäkra elanläggningar. Industrin behöver säkerställa att deras anläggningar kan hantera den ökade belastningen och samtidigt upprätthålla hög tillförlitlighet. Detta innebär ofta betydande investeringar i uppgraderingar och ny teknik, oavsett om företaget haft elanläggningen ett tag eller ska nyetablera sig, säger Johan Tieva, Affärsutvecklare, Vattenfall.
- Elanläggningar kräver kontinuerligt underhåll och övervakning, vilket binder upp både kapital och resurser. En stor utmaning som vi ser är att företagen kämpar med kompetensförsörjningen. Det råder brist på kvalificerad elkraftkompetens, och det kan vara både tidskrävande och kostsamt för företag att rekrytera och behålla rätt personal, förklarar Johan.
Affärer i Norr: Helhetslösning från Vattenfall banar väg för nyetableringar
- Ett allt mer populärt alternativ är att outsourca ägandet av elanläggningar. Det kan hjälpa företag att frigöra både kapital och intern kompetens. Genom att anlita en specialiserad tjänsteleverantör som Vattenfall kan företag få tillgång till expertis och modern teknik utan att behöva göra stora investeringar själva. Det kan de göra genom Power-as-a-Service, som är en lösning där vi tar hand om hela elanläggningen åt kunden, från planering och installation till underhåll och optimering. Det vill säga Vattenfall tar över elanläggningen inklusive elanläggningsansvaret och kunden betalar istället en månadskostnad.
Power-as-a-Service är en modell där Vattenfall tar över helhetsansvaret för elanläggningen ur ett ekonomiskt samt drift- och elsäkerhetsmässigt perspektiv. För detta betalar kunden en månadskostnad.
En av de största fördelarna med Power-as-a-Service är att det minskar behovet av stora initiala investeringar. Genom att välja Power-as-a-Service slipper företag binda upp kapital i dyra elanläggningar. Istället kan de använda dessa resurser för att investera i sin kärnverksamhet och driva tillväxt.
- Fördelarna är många med att outsourca elanläggningar. För det första får företagen tillgång till specialistkompetens och den senaste tekniken utan att behöva bygga upp detta internt. För det andra kan det leda till kostnadsbesparingar genom effektivare drift och underhåll och på så sätt säkrare produktion. Dessutom frigör det resurser så att företagen kan fokusera på sin kärnverksamhet istället för att hantera komplexa elanläggningar, säger Johan.
- Som med all outsourcing är det viktigt att välja en pålitlig partner och ha tydliga avtal. Det finns en risk för beroende av externa leverantörer, och företagen måste säkerställa att de behåller viss intern kompetens för att kunna göra informerade beslut. Men med rätt approach överväger fördelarna ofta riskerna.
- Mitt råd är att noggrant utvärdera sina nuvarande och framtida behov. Gör en grundlig analys av kostnaderna för att driva anläggningen internt jämfört med att outsourca. Välj en partner med gedigen erfarenhet och ett brett tjänsteutbud. Se också till att ha en tydlig strategi för hur ni ska behålla viss intern kompetens för att kunna vara en kunnig beställare. Med rätt approach kan outsourcing vara en utmärkt lösning för att möta framtidens utmaningar för elintensiva industriföretag, avslutar Johan.
Kontakta oss för mer information eller för att boka in en första kostnadsfri konsultation.
I vårt nyhetsbrev samlar vi de senaste nyheterna inom om högspänning, batterilager och elektrifierade transporter.