Filmer om fjärrvärme
Här har vi samlat filmer som hjälper dig att få bästa effekt av din fjärrvärme. Det mesta regleras automatiskt, men några saker är bra att du känner till.
Så fungerar fjärrvärme
En fjärrvärmecentral kan se ut på olika sätt beroende på när den installerades. Men de fungerar på samma sätt. Värme till elementen och värme till ditt vatten.
Vintertid
Cirkulationspumpen ska nu går för fullt. Trycket ska vara 1 bar. Här får du också svar på varför elementet är varmast högst upp. Så här gör du grundkontrollen.
Vår och höst
När det bara är ett par plusgrader ute kan det kännas lite rått och ruggigt, speciellt om det blåser mycket ute. Med fjärrvärme kan du tillfälligt höja temperaturen.
Sommartid
Har du en värmeväxlare från år 2000 och framåt stängs värmen av automatiskt när det är över 18 grader ute. En äldre cirkulationspump bör vara påslagen sommartid. Det drar minimalt med el.
När du reser bort
Blir du borta mer än fem dagar kan du dra ner temperaturen. En grad sänker uppvärmningskostnaden med cirka 5 procent. Men sänk inte lägre än till 15 grader. Vi berättar varför.
Mätaravläsning och nattsänkning
Din förbrukning ska läsas av med jämna mellanrum. Vid avläsningen är det även ett bra tillfälle att se över hur du kan minska din uppvärmningskostnad. Här får du tips och råd.
Justera inomhustemperaturen
Fjärrvärme ger dig en jämn och behaglig värme inomhus. 20 grader brukar vara lagom. Men du kan själv välja om du vill ha värmare eller svalare. Så här gör du.
Lufta elementen
När elementen ska gå för fullt igen efter sommaren, kan du behöva lufta dem för att få jämn en värme. Här visar vi hur du gör för att lufta elementen.
Varmvatten
Ditt varmvatten ska hålla en temperatur på 55 grader. Är det för kallt eller varmt kan du själv justera temperaturen. Här visar vi hur du gör.
Reglerutrustning
Reglerutrustningen är själva hjärtat i systemet, det tar hand om tidsstyrning och temperaturer. Här får du reda på vad värmekurva och parallellförskjutning innebär.
Håll koll på dina värden
Energimätaren visar din energianvändning. Men det finns fler värden som är bra att hålla koll på. Här visar vi vad du ska kolla, vad som ska fyllas på och hur ofta.