Du som ansvarar för ett kontor har mycket att spara på energieffektivisering. Det går att minska energikostnaden med så mycket som 20 procent – utan större investeringar. Använd gärna vår checklista för att se vilka åtgärder du kan genomföra för att minska din energiförbrukning. Genom att utnyttja värme och kyla på rätt sätt och ställa in dina apparater rätt kan du sänka kontorets energikostnader rejält.

All el du köper av oss i Sverige är fossilfri. Du kan välja om den ska komma från 100 % sol-, vind-, vatten- eller kärnkraft. Här kan du teckna elavtal för företag med en årsförbrukning upp till 300 000 kWh.

Se våra elavtal för företag

Checklista – minska energiförbrukningen för ditt kontor

  • Ställ in energisparläge på datorerna istället för skärmsläckare.
  • Få medarbetarna att stänga av datorn när den inte används under längre tid.
  • Använd virtuell server eller molntjänst. Servrar går sällan på maximal kapacitet och drar energi både i form av el för drift och i form av kyla för att få rätt lufttemperatur i serverrummet. Genom delning med andra får du sammanlagringseffekter som kan minska det totala kapacitetsbehovet.
  • Placera servern svalt. Har du servern i din egen fastighet bör du inte ha serverrummet så att det får direkt solljus. Utnyttja naturlig kylning från kallare utomhusluft eller nattluft. Undersök hur hög temperatur utrustning verkligen tål så att du inte kyler mer än nödvändigt.
  • Placera inte utrustning som kräver kylning i serverrummet, eftersom de då motverkar varandra.
  • Se till att belysning, värme och liknande bara är på där det behövs när det behövs genom att använda timer eller rörelsedetektor. Kontoret behöver oftast inte vara lika varmt på helgen, och genom att ha rörelsedetektor på belysningen är det bara tänt när någon är där.
  • Ställ in hisslampan så att lampan släcks när hissen inte används.
  • Skaffa TCO-märkt utrustning för lägsta energianvändning. Driftkostnaderna står ofta för upp mot 80 procent av en apparats kostnader under dess livslängd. Titta därför inte bara på inköpspriset, utan också på driftspriset.

Styr din energiförbrukning med smarta lösningar

Första steget till energieffektivisering är ofta att se vad man faktiskt förbrukar och vad det är som drar mest ström. Med hjälp av våra tjänster kan du se vad just du kan göra för att spara energi. Du kan också förenkla allt kringarbete kring elavtalet genom att få överblick över dina anläggningar, prisprognoser och fakturor.

Spar ännu mer energi

Förutom de specifika åtgärder du kan göra för just din verksamhet, finns det mycket att spara på att se över värme, vatten och belysning. Genom att välja effektivare produkter och använda dem när de behövs bäst kan du spara mycket pengar. Läs mer på respektive sida.