Flerbostadshus, bostadsrättsföreningar och andra byggnader kan spara mycket pengar på att minska sin energianvändning. Genom att se över vad det är som drar el kan du göra smarta val. Det finns många enkla åtgärder som kan spara in mycket energi.

Genom att utnyttja värme och kyla på rätt sätt och ställa in dina apparater rätt kan du sänka bostadsrättsföreningens eller fastighetens energikostnader rejält. I vår checklista kan du se vilka åtgärder du kan genomföra i din byggnad för att sänka kostnaderna.

Checklista – sänk dina energikostnader för bostadsrättsföreningar och flerbostadshus

 • Byt utrustning i tvättstugan om den är mer än 10 år gammal. Då kan du spara halva driftskostnaden. Med nya tvätt- och torkmaskiner finns också möjligheten att göra en nedsäkring av elabonnemanget, eftersom de nya maskinerna ofta använder mycket lägre start och driftstömmar. Ju lägre säkring, desto lägre kostnad.

 • Välj mindre maskiner eftersom stora tvättmaskiner ofta går halvfulla, eller tvättmaskiner som automatiskt anpassar vattenmängd efter mängden tvätt.

 • Genom att ansluta tvättmaskinen till varmvatten kan uppvärmningskostnaderna minska.

 • Minska torkkostnaden med tvättmaskiner som centrifugerar minst 1 200 varv per minut. Kombinera med torkställning för det billigaste sättet att torka tvätten på. I torkrummet kan du kombinera avfuktningsaggregat med timer och fuktgivare istället för att ha värmetork. Torkskåp drar mer än en torktumlare. Torkskåp med avfuktare drar mindre än torkskåp med värmefläkt.

 • Om det finns motorvärmare, se till att den bara används när det verkligen behövs. Det finns timer, temperatursystem eller mobilsystem som gör att motorvärmaren bara går en viss tid på dygnet, vid en viss temperatur eller när du slår på den från mobilen.

 • Om det finns hiss skaffa en lamptyp som inte drar lika mycket energi och ställ in så att lampan släcks när hissen inte används.

 • När du ska köpa nytt eller byta ut, titta på energimärkningen och köp energieffektiva produkter. Driftkostnaderna står ofta för upp mot 80 procent av en apparats kostnader under dess livslängd. Titta därför inte bara på inköpspriset, utan också på driftspriset.
  Det finns mycket pengar att spara på att energieffektivisera systemen för värme och ventilation och isoleringen. På vår sida om värme, ventilation och isolering kan du läsa om hur du kan spara pengar och energi.

 • Undvik dolda kostnader. Det kan finnas saker du inte tänker på, exempelvis en mobilmast på taket som inkluderar elkostnaden. Elkostnaden kan uppgå till 30-40 000 kronor per år, och kan öka vid mobilleverantörens uppgraderingar.

 • Var uppmärksam på om dina hyresgäster installerar kylutrustning, fläktar, skyltar med belysning eller ställer upp husvagnar som går på din elräkning.

Spar ännu mer energi

Förutom de specifika åtgärder du kan göra för just din verksamhet, finns det mycket att spara på att se över värme, vatten och belysning. Genom att välja effektivare produkter och använda dem när de behövs bäst kan du spara mycket pengar. Läs mer på respektive sida.

Styr din energiförbrukning med smarta lösningar

Första steget till energieffektivisering är ofta att se vad man faktiskt förbrukar och vad det är som drar mest ström. Med hjälp av våra tjänster kan du se vad just du kan göra för att spara energi. Du kan också förenkla allt kringarbete kring elavtalet genom att få överblick över dina anläggningar, prisprognoser och fakturor.